Bilantul Justitiei: Cazurile de dare de mita au crescut cu peste 34%. Se incearca politizarea sistemului judiciar

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Bilantul Justitiei: Cazurile de dare de mita au crescut cu peste 34%. Se incearca politizarea sistemului judiciar
Bilantul Justitiei: Cazurile de dare de mita au crescut cu peste 34%. Se incearca politizarea sistemului judiciar
de Magda Florea la 27 Feb. 2019
Urmareste-ne pe Google News
legile justitieioug 7coruptiejustitie romania

Presedintele Klaus Iohannis a participat, miercuri, la prezentarea raportului privind activitatea desfasurata in 2018 de Ministerul Public. Mesajul central al sefului statului a fost de sustinere a magistratilor in raport cu presiunile politice care se exercita in acest moment asupra sistemului judiciar din Romania. De asemenea, Iohannis a vorbit si despre efectele "profunde si negative" ale OUG 7 care modifica Legile Justieiei, dar si despre maniera abuziva in care Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie intervine in activitatea magistratilor, chiar daca asupra infiintarii ei s-au opus chiar si institutiile europene. La eveniment a participat si procurorul general al Romaniei, care a transmis aceleasi idei ca presedintele, punand accent pe regresul facut de Justitie in 2018. Marele absent al zilei a fost, pentru al doilea an consecutiv, Tudorel Toader, ministrul Justitiei.

Klaus Iohannis: Se urmareste un control mult mai amplu asupra procurorilor decat cel prevazut de Legea Fundamentala


"Va felicit pentru activitatea derulata cu succes in anul care s-a scurs. Ministerul Public are un rol constitutional foarte bine definit.  Procurorul este un reprezentant al intereselor generale ale societatii si un aparator atat al ordinii de drept, cat si al drepturilor si libertatilor cetatenesti. Alaturarea acestor atributii nu este intamplatoare. In virtutea lor, procurorul se bucura de statutul de magistrat.

Impartialitatea, integritatea si profesionalismul procurorului il fac pe acesta responsabil de corecta si completa instrumentare a dosarelor, cu deplina respectare a drepturilor civile ale tuturor celor implicati in procesul penal. 

Iohannis: Vreau sa fiu foarte clar aici: sintagma din Constitutie este "sub autoritatea ministrului Justitiei", si in niciun caz "in subordinea Ministrului Justitiei"


Se face in mod deliberat o confuzie intre aceste doua sensuri, tocmai pentru a se induce ideea unui control mult mai amplu asupra procurorilor decat cel prevazut de Legea Fundamentala. Este doar o incercare de a slabi independenta procurorilor si de a legitima supunerea lor fata de vointa politicului, fapt inacceptabil", a afirmat Iohannis.
 
El a mai spus ca este obligatorie existenta unui cadru normativ clar si predictibil, astfel incat magistratii sa nu fie supusi unor comenzi din partea unei majoritati politice.

"Magistratii sunt cei chemati sa se asigure ca aceste dispozitii constitutionale se aplica, astfel incat societatea romaneasca sa aiba certitudinea ca democratia se consolideaza si ca viitorul sau european nu este pus in pericol. Tocmai de aceea este obligatorie existenta unui cadru normativ clar si predictibil, in care orice magistrat isi desfasoara activitatea independent si eficient, fara sa fie supus vreunei comenzi din partea unei majoritati politice conjuncturale si vremelnice. 
 
In mod evident, asigurarea unui proces corect, infaptuirea unei justitii drepte, nevoia de locuri de detentie care sa asigure conditii civilizate sunt de necontestat si tin de respectarea unor drepturi umane fundamentale. Din pacate, acum nu se discuta despre chestiuni de fond, care pot fi in mod cert imbunatatite, ci se incearca intimidarea celor care aplica legea. In acest context, cu atat mai important este ca magistratii sa nu uite niciun moment rolul esential pe care il au nu doar in infaptuirea actului de justitie, ci si ca reper de responsabilitate si moralitate in societatea romaneasca. 
 

Daca exista erori, ele trebuie corectate cu celeritate


Daca se fac greseli, cei responsabili trebuie sa fie trasi la raspundere, iar acolo unde se constata abuzuri, sanctiunile trebuie aplicate urgent si cu severitate. Cea mai buna aparare impotriva oricaror incercari de denigrare a unei profesii este asigurarea unui standard inalt de etica si profesionalism si rezolvarea eficienta a acelor probleme punctuale care sunt inevitabile in orice domeniu", a adaugat presedintele Klaus Iohannis, in 2018, la bilantul Ministerului Public, la care ministrul Justitiei, Tudorel Toader, nu a participat.
 
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, in repetate randuri, ca-l sustine pe procurorul general Augustin Lazar si, tot in repetate randuri, a precizat ca nu va da curs cererii privind revocarea din functie a acestuia. 
 

Am fost si raman un sustinator ferm al unei justitii independente

 
"Am fost si raman un sustinator ferm al unei justitii independente. Veti gasi in mine intotdeauna un partener in respectarea legii si in indeplinirea misiunii constitutitionale a Ministerului Public", a adaugat Iohannis.
 

Nimeni nu este mai presus de lege

 
Iohannis si-a incheiat discursul cu un apel la Ministerul Public, de a face ca principiul constitutional conform caruia "Nimeni nu este mai presus de lege", sa devina o realitate, nu doar un deziderat.

Augustin Lazar: 2018 a fost anul in care s-au exercitat presiuni mari asupra sistemului judiciar

Prezent la prezentarea bilantului la Ministerul Public a fost si procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, alaturi de presedintele tarii. Este al doilea an consecutiv in care ministrul Justitiei, Tudorel Toader, nu ia parte la acest eveniment.

Iata ce a declarat procurorul general al Romaniei:

"In anul 2018, atentia societatii in ansamblu a fost concentrata asupra autoritatii judecatoresti. Publicul a fost tinut captiv intr-o avalansa de teme, subiecte de presa, dezvaluiri, initiative parlamentare, decizii judiciare si extrajudiciare si abordari publice care, in final, nu au facut decat sa arunce o anatema a institutiilor sistemului judiciar. 

Sub pretextul devoalarii abuzurilor, modul de infaptuire a actului justitiei si mai ales ale procurorilor, a fost promovata o campanie abila avand ca scop lezarea prestigiului, a increderii in misiunea sociala si a probitatii acesteia (...) cu consecinta inducerii artificiale a unei animozitati asupra unui intreg corp profesional care isi desfasoara activitatea, sarcinile, cu onestitate si in anonimat. A fost anul in care s-au exercitat presiuni mari asupra institutiilor judiciare, in special asupra Parchetelor. (...) 

Anul in care a continuat in avalansa demersul de modificare si remodificare a legilor justitiei, a codurilor penale, cu impact asupra sistemului judiciar, in care care factorul politic a insistat si a reusit revocarea procurorului sef al DNA”, a declarat Augustin Lazar la sedinta de prezentare a raportului activitatii desfasurate de Ministerul Public in anul 2018.

"A fost anul in care factorul politic a insistat si a reusit revocarea procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie. Apoi, contrar avizului negativ al CSM, a initiat revocarea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. In tot acest climat, procurorii au continuat sa isi indeplineasca atributiile prevazute de lege”,  a mentionat Lazar.

Augustin Lazar: Cazurile de dare de mita au crescut cu peste 34%

 
Procurorul general Augustin Lazar a declarat, miercuri, la prezentarea bilantului de activitate pentru anul 2018, ca procurorii au avut de solutionat peste 1,7 milioane de cauze, fiind vizati aproape 59.000 de inculpati. 

Potrivit statisticilor, au crescut semnificativ cazurile de violenta in familie, 2,3 la suta dintre inculpati fiind acuzati de astfel de fapte, dar si cazurile de dare de mita. Cresterea in cazurile de dare de mita a fost de 34,2%.
 
Procurorul general Augustin Lazar a anuntat, miercuri, ca in climatul ”neprietenos” in care si-au desfasurat activitatea, procurorii au continuat sa isi indeplineasca atributiile prevazute de lege.
 
"Coordonatele de baza ale activitatii acestora au fost si in anul 2018 volumul mare al cauzelor de solutionat, complexitatea deseori ridicata imprimata de obiectul si natura acestora, numarul mare de persoane implicate, diversitatea ariilor sociale si juridice din aceste spete, abordarea multidisciplinara”, a spus Lazar.
 
Anul trecut procurorii au avut de solutionat 1.753.540 cauze. Adica intr-un context sensibil, asa cum s-a vazut, Ministerul Public asaltat de o atmosfera neprietenoasa, putin spus, a muncit mai eficace si mai sustinut decat anul precedent,  din care au fost solutionate 543.971 (cu peste 10.000 mai mult decat in 2017). Au fost emise 46.441 solutii de trimitere in judecata (cu 510 mai multe decat in 2017) privind 58.979 inculpati (din care 242 persoane juridice), a sublinia procurorul general.

Potrivit acestuia, s-au constatat cresteri ale numarului de inculpati trimisi in judecata la infractiunile de dare de mita (de la 158 in 2017, la 212 in 2018, in crestere cu 34,2%), trafic de influenta (de la 80 in 2017, la 87 in 2018, in crestere cu 8,7%)] si cumparare de influenta (de la 96 in 2017, la 121 in 2018, in crestere cu 26%).
 

"Regresele inregistrate au generat ingrijorari fara precedent ale partenerilor europeni"

 
El a amintit in context despre ingrijorarile partenerilor europeni in privinta independentei justitiei. 

Augustin Lazar sustine ca "justetea luarilor de pozitie ale Ministerului Public a fost confirmata de organismele europene chemate sa evalueze reformele” si a facut referire la punctele de vedere ale Comisiei de la Venetia si ale GRECO.
 
"Importanta, coerenta si obiectivitatea acestor constatari a fost retinuta in ultimul raport elaborat de Comisia Europeana in cadrul Mecanismului de cooperare si verificare. Regresele inregistrate au generat ingrijorari fara precedent ale partenerilor europeni si au pus in discutie in mod serios caracterul ireversibil al progreselor.

Toate evolutiile au determinat concluzia ca recomandarile adresate Romaniei in anul 2017 cu scopul ridicarii mecanismului nu mai sunt suficiente, fiind adaugate alte recomandari. Intre acestea se regasesc: suspendarea punerii in aplicare a legilor justitiei; suspendarea imediata a procedurilor in curs de numire si revocare a procurorilor de rang inalt; respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii; redeschiderea procesului de revizuire a codurilor penale in acord cu recomandarile formulate in cadrul mecanismului si cu avizul Comisiei de la Venetia”, a mai spus Lazar.
 
Procurorul general aafirmat ca a avut de suferit comunicarea cu ministrul Justitiei, dar relatia cu Ministerul Justitiei a continuat sa functioneze", a completat Lazar.
 
 
Citeste si: Membru al Comisiei LIBE din partea ALDE: Guvernul Romaniei e complet ridicol, nu se poarta demn de presedintia UE

Sursa foto: pexels.com
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii
Economie

Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii

today19 Apr. 2024
De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024
ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul
Economie

ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul

today19 Apr. 2024
Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar

today19 Apr. 2024
Raben Romania lanseaza o noua ruta de transport intre Timisoara si Viena
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Raben Romania lanseaza o noua ruta de transport intre Timisoara si Viena

today19 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024
ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul
Economie

ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul

today19 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x