Eficientizarea activitatii necesita analize preliminarii si abordari personalizate prin care sa poata fi optimizate procesele si fluxurile de productie. Companiile care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei industriale isi pot imbunatati eficienta prin:
Pentru a fi mai rapid si mai flexibil, un sistem de productie trebuie optimizat astfel incat sa asigure o calitate superioara cu un nivel minim al costurilor. Optimizarea costurilor reprezinta un efort continuu in activitatile de productie si include:
Printre solutiile software eficiente in aceste situatii se numara cele de tip MES (Manufacturing Execution System) care au impact pozitiv asupra derularii mai multor activitati: planificarea productiei, lansarea in executie a comenzilor de productie in functie de strategia aplicata (MTO - Make To Order si MTS - Make To Stock) si monitorizarea operatiilor tehnologice.
Rezultatul este o optimizare a fluxurilor de productie, care se observa in planificarea automata a productiei, eliminarea erorilor umane, injumatatirea timpilor de lansare in productie, sincronizarea stocurilor, cresterea controlului calitatii, asigurarea predictibilitatii si a trasabilitatii, respectarea termenelor de executie si predare a produselor finite.
Se realizeaza astfel atat o crestere a productivitatii la nivel de unitate economica, prin micsorarea ciclurilor de productie, cat si o ameliorare calitativa, prin imbunatatirea ratei de utilizare a capacitatii de productie a masinilor.
Necesitatea optimizarii fluxurilor de productie sta la baza nevoii de digitalizare a activitatii companiei, fiind prioritara pentru majoritatea unitatilor economice din domeniul industrial. Prin automatizarea activitatilor se pot introduce elemente de analiza predictiva si inteligenta artificiala (monitorizare si mentenanta predictiva, sistem de notificari si avertizari).
Managementul adecvat al sistemelor de productie se realizeaza si prin integrarea aplicatiilor de tip MES cu aplicatii ERP (Enterprise Resource Planning), de exemplu, si crearea unor structuri modulare, importante pentru scalabilitatea afacerii respective.
In concluzie, automatizarea fluxurilor de productie este importanta pentru optimizarea si, implicit, eficientizarea proceselor, reducerea costurilor, cresterea calitatii, folosirea eficienta a resurselor si obtinerea unor progrese durabile prin reducerea riscurilor si a erorilor.
Optimizarea proceselor de afaceri din sectorul productiv nu are un model predefinit, pentru ca fiecare companie este diferita. Asa cum procesele tehnologice difera de la o firma la alta, si optimizarea lor necesita o analiza a particularitatilor sistemului de productie. Analiza de optimizare logistica cuprinde identificarea actiunilor ineficiente, a celor repetitive, stabilirea componentelor proceselor de productie si elaborarea unor solutii pentru imbunatatirea lor.
In baza acestei analize sunt identificate masuri clare de fluidizare a activitatii companiilor, precum si parametrii necesari pentru crearea unei solutii software adecvate de optimizare a fluxurilor de productie. Implementarea unei sistem MES care satisface cerintele specifice ale unei companii este o modalitate sigura care asigura cresterea eficientei si a profitului, scaderea costurilor operationale si, deloc de neglijat, sustenabilitatea.
Ultimele NOUTATI
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung
Finantari uriase pentru IT-isti romani: 60 de milioane de motive sa crezi in ideea ta
FMI anunta o franare economica globala: „Nu am mai vazut asa ceva in ultimul secol!”
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung