Inflatia a scazut la 2,7% in aprilie, de la 3%, in martie 2020
rata anuala inflatieinflatie aprilie 2020scumpiri romaniaieftiniri romaniascumpire alimente
Institutul National de Statistica a anuntat, astazi, ca, in aprilie 2020, rata anuala a inflatiei a scazut la 2,7%, de la 3%, in februarie si martie. Luna trecuta, alimentele s-au scumpit cu 5,7%, serviciile cu 3%, iar marfurile nealimentare cu 0,5%.
Rata anuala calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 2,3%. Rata medie a preturilor de consum, in ultimele 12 luni (mai 2019 - aprilie 2020) fata de precedentele 12 luni (mai 2018 - aprilie 2019), calculata pe baza IPC, este 3,6%. Determinata pe baza IAPC, rata medie este 3,6%.
In aprilie 2020, fata de decembrie 2019, cele mai mari cresteri de pret au fost inregistrate la cartofi (21%), fructe (17%), conserve de legume (16%), citrice (8%), servicii postale (12%), fasole (10%).
In comparatie cu martie 2020, in aprilie 2020, preturile au crescut cu 0,26%, dupa ce alimentele s-au scumpit cu 1,27%, iar marfurile nealimentare s-au ieftinit cu 0,3%.
Potrivit Institutului National de Statistica, epidemia de COVID19 si adoptarea de restrictii guvernamentale pentru limitarea raspandirii coronavirusului au avut consecinte asupra colectarii datelor si a calcularii indicelui preturilor de consum. In aceasta situatie extraordinara, au fost stabilite recomandari internationale privind metodele adecvate.
Astfel, in aprilie 2020, ca urmare a restrictiilor impuse prin ordonantele militare, categoriile de produse si servicii incluse in calcularea IPC cele mai afectate de suspendarea temporara a activitatii de comercializare si imposibilitatea colectarii preturilor au fost produsele de imbracaminte si incaltaminte (preturile lipsa sunt estimate utilizand modificarea lunara inregistrata in centrele de colectare in care s-a efectuat colectarea preturilor).
Pe lista, mai sunt produsele de uz casnic si mobilier (preturile lipsa sunt estimate utilizand modificarea lunara inregistrata in centrele de colectare in care s-a efectuat colectarea preturilor); lucrarile stomatologice, analizele medicale si consultatiile, serviciile culturale si de divertisment (cinema, teatre, muzee), cheltuielile cu invatamantul, serviciile de intretinere (frizerie, cosmetica si igiena), instruirea scolara auto, restaurantele, cafenelele si cantinele si plata cazarii in unitati hoteliere, avand in vedere stabilitatea preturilor observata in perioadele precedente (preturile lipsa sunt estimate prin preluarea ultimului pret observant).
Si transportul de pasageri pe cale aeriana a fost afectat de masurile adoptate si de limitarile circulatiei de persoane, iar preturile lipsa sunt imputate aplicand evolutia lunara a preturilor observate in urma cu un an.