Americanii isi deszapezesc drumurile cu saramura
wisconsinmilwaukeesaramuradrumurisarebranza
In 2012, Wisconsin a produs 1,2 miliarde kg branza. In aceste conditii, saramura pentru branza a ramas in surplus si autoritatile nu s-au gandit sa o arunce, pur si simplu, pe canalizare.
In loc sa duca saramura pentru branza in statiile de tratare speciale, autoritatile din Milwaukee incearca in prezent sa o foloseasca pentru dezghetarea drumurilor.
Programul pilot a inceput la inceputul lunii, informeaza Environmental Leader, citat de softpedia.com. Costurile asociate folosirii acestei saramuri, pentru dezghetarea si deszapezirea drumurilor, ajung la 4.724 euro si cei mai multi bani sunt investitit in stocarea si transportarea apei cu sare.
In comparatie, primaria Milwaukee-ului a cheltuit 4,72 milioane euro pentru dezghetarea si mentenanta drumurilor in 2012, utilizand, pana acum, sarea solida. In 2011, dezghetarea si deszapezirea drumurilor si strazilor au costat orasul 7,26 milioane euro (10 milioane dolari).
Antreprenorii din domeniul branzei au de castigat de pe urma acestui proiect ingenios.
In loc sa investeasca alti bani in trimiterea saramurii de branza la statiile speciale, ei pot dona volumul respectiv catre municipalitate.
Oficialii din Milwaukee spun ca, dincolo de economia de bani, renuntarea la sare pe timpul iernii ar duce la protejarea mediului inconjurator si a resurselor de apa potabila.
Sarea grunjoasa este imprastiata pe drumuri si in scurt timp ajunge sa fie spalata, fapt ce determina poluarea ecosistemului. Folosirea respectivei saramuri pentru branza ar rezolva problema intr-un mod mai ecologic.
Specialistii spun ca saramura rezultata in urma productiei branzei provolone si mozarella este cea mai potrivita pentru deszapezirea si dezghetarea drumurilor.