America de Sud va domina gastronomia mondiala
america de sudrestaurantegastronomiebucatarie
Expertii in arta culinara considera ca America Latina va ajunge in varful clasamentului "gastronomic", caci bucataria din aceasta parte a lumii se afla in plina expansiune si va fi in curand recunoscuta la nivel mondial.
Spaniolul Jordi Roca si danezul Rene Redzepi, sunt sefii a doua dintre cele mai bune restaurante din lume, conform revistei britanice "Restaurant".
Cei doi manageri, impresionati de evolutia bucatariei din America Latina in ultimii ani, au apreciat ca aceasta va fi recunoscuta pe plan mondial cat de curand.
"America Latina este poate astazi zona care a progresat cel mai mult cu bucataria avangardista. Cred ca urcarea in top nu este decat o chestiune de timp pentru ca, pentru mine, ea este deja la acelasi nivel ca in Europa", spune Jordi Roca, pentru AFP, citat de Le Matin
Pentru Jordi Roca, tari precum Mexic, Brazilia si Peru impulsioneaza progresul gastronomic al unei regiuni, in care "bucataria populara este adanc inradacinata si foarte variata". Aceasta bucatarie combina traditia si aromele autohtone cu creativitatea si tehnici din ce in ce mai moderne.
Pe langa cunoscutul tacos mexican, fructele braziliene sau fructele de mare din Peru, bucatarii din America Latina stiu sa evidentieze aromele specifice zonei, cum ar fi coriandrul sau piperul.
Pentru spaniol aceasta reprezinta o bucatarie "avangardista, creativa si radianta", afirmatiile fiind facute in cadrul unei recente intalniri gastronomice din Mexic.
"Astazi nu mai este interzis sa crezi ca cel mai bun restaurant poate fi in Mexic, Brazilia sau Danemarca. Acum 10 ani, era absolut imposibil", a mentionat Jordi Roca.
Potrivit sursei citate, un restaurant latino-american va ocupa primul loc pe piata europeana in foarte scurt timp.