In Marea Britanie, fructele si legumele, care nu se ridica la standardele retailerilor, sunt distruse
marea britanieproductieretailerrecolte
Circa doua cincimi din recoltele anuale din Anglia nu indeplinesc criteriile de frumusete ale marilor lanturi comerciale. Astfel, fructele si legumele care arata "urat" se arunca sau se dau la animale.
Cele doua cincimi din recolte sunt considerate productie irosita doar din cauza ca sunt urate, nu pentru ca nu ar fi bune, arata un raport despre mancarea care se irosest,e, studiu care a fost dat publicitatii in Marea Britanie, scrie The Guardian.
Productia locala din Marea Britanie care nu se ridica la standardele retailerilor in privinta marimii sau a formei sau are defecte, este de multe ori data la animale.
In multe situatii productia este ingropata in pamant chiar daca este buna, iar cantitatea este estimata la 40% din totalul recoltelor.
Raportul, care a fost comandat de un program guvernamental de studiere a securitatii alimentare in Marea Britanie, a mai indicat ca o gospodarie arunca aproape 5 kilograme de mancare pe saptamana, dintre care doua treimi reprezinta o pierdere care ar putea fi evitata.
Sumele reprezinta aproximativ 480 de lire sterline in medie anual pe gospodarie, sau 680 de lire pe familie.
Potrivit sursei citate, gospodariile arunca o cincime din mancarea pe care o cumpara, risipind-o din motive care variaza, de la gatirea unei cantitati prea mari de mancare la o masa pana la stricarea mancarii pentru ca nu a fost mancata la timp.
Consumul si procesul de productie in fazele initiale sunt momentele in care se risipeste cea mai multa hrana, arata studiul. Retailerii raspund cererilor consumatorilor pentru hrana de foarte buna calitate impunand standarde care pot duce la risipirea recoltelor.
Un alt motiv pentru care partea urata a recoltelor ar putea sa fie reevaluata de consumatori este cresterea preturilor mancarii in ultimii ani.
Studiul mai arata si faptul ca aproximativ o treime din productia globala de hrana se risipeste. Profesorul Tim Benton, expert in securitate alimentara la Universitatea din Leeds a comentat rezultatele acestui raport spunand:
"Peste 5 milioane de oameni din Marea Britanie traiesc in saracie, fara ca nevoile de baza in privinta hranei sa le fie satisfacute. In acelasi timp, 15 milioane de tone de mancare sunt risipite in fiecare an, iar aproape jumatate din cantitate se inregistreaza in gospodariile britanice".