Schimbari culinare la British Airways
british airwaysmasaavionculinarclasa imeniu
Mancarea din avion nu este prea tentanta. Cafelele instant, croissantele, sandvisul incalzit pe loc si maximum un meniu standard daca zbori la "first class".
Insa, lucrurile incep sa se schimbe cu British Airways. Compania britanica a lansat un proiect in care meniurile sa fie, intr-adevar, o experienta culinara, nu o simpla masa la fast-food.
Proiectul Height Cuisine va contine mancare gatita de bucatari de top care vor tine cont de senzatii calatorilor. De exemplu, altitudinea, presiunea si umiditatea scazuta a aerului din cabina influenteaza perceptia asupra gustului si mirosului mancarii.
Pentru ca totul sa mearga ca pe roate, compania a angajat si o echipa de cercetatori si specialisti care au facut teste asupra perceptiei gusturilor dulci, sarate, amare sau acre in timpul zborului. De pilda, gustul amar este mai puternic la bord.
Meniurile din vara 2012 au fost schimbate, asadar numele sunt exotice.
Pentru clasa World Traveler se va gati pui in stil indian cu mirodenii si arome de lamaie si gust puternic de paste cu rosii si masline.
Clasa I se va bucura de o friptura de vitel cu sos facut din vin de Madeira si trufe.
Cei care sunt la dieta, nu sunt lasati deoparte, ci vor putea alege dintre cele 18 meniuri speciale.
Punctul forte al schimbarilor nu a fost doar cosmetizarea meniului. Compania a adus un consultant in materie de branzeturi pentru a determina ce tipuri de branza vor fi servite in platouri asortate in avion. Evident, numai la clasa I unde vin alaturi de fructe si biscuiti. Iar printre tipurile alese se numara cele cu miros puternic ca branza cu mucegai, Cheddar si branzeturile vechi.
Pe de alta parte, somelierii care se ocupa de lista vinurilor stiu ca la inceputul zborului, gustul nu este afectat. Insa, in cazul unui zbor lung, este afectat de presiunea atmosferica si aerul uscat. Intervine deshidratarea, iar gustul vinului va fi schimbat. Printre bauturile alese se numara sampania Laurent-Perrier Grand Siecle, vin rosu de Bordeaux, vin alb de Burgundia.
De altfel, ele sunt cumparate cu patru-sase ani inainte de a avea timp sa se matureze in sticla.