LECTIA DE MANAGEMENT. Zlatan Ibrahimovic si managementul de criza

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
LECTIA DE MANAGEMENT. Zlatan Ibrahimovic si managementul de criza LECTIA DE MANAGEMENT. Zlatan Ibrahimovic si managementul de criza
de Manager.ro la 17 Apr. 2015
Urmareste-ne pe Google News
managementfotbalsportcarieraprofesionalismmanagement de crizaproblemacolectivzlatan ibrahimovicguardiolamourinhocapelloferarri

Sume fabuloase si performante pe masura. Talente de prim-plan si manageri de top. Magnati unul si unul, intermediari verosi si negocieri cu pistoalele pe masa. De la foame, saracie si umilinta la opulenta maxima si de la bicicletele furate din Rosengard la Ferrari Enzo, viata superstarului Zlatan Ibrahimovic e un masterat despre situatii de criza. O poveste savuroasa si o mie de lectii de management din partea unui fotbalist care a abandonat scoala la 17 ani...

Baiatul care fura biciclete

Nascut in Rosengard, un district al imigrantilor iugoslavi, arabi si turci, la periferia orasului suedez Malmo, micul Zlatan a invatat sa dea cu pumnul inainte sa reuseasca sa imite jongleriile fabuloase cu mingea ale „singurului Ronaldo”, brazilianul, idolul copilariei sale.
 
Ibra a descifrat zeci de cifruri de la biciclete inainte sa descifreze ce e aia o schema tactica. A invatat pe propria-i piele ca in viata te descurci pe cont propriu inainte ca antrenori distinsi sa-i explice, cu tot tactul din lume, ca, in fotbal si nu numai, echipa e primul loc.
 
A invatat ca respectul ti-l castigi, nu ti se acorda din oficiu, inainte ca Fabio Capello, unul dintre putinii antrenori care i-au castigat respectul, sa-i demonstreze asta, in vestiarul lui Juventus.
 
A invatat ca atitudinea e totul, inainte ca rigorile profesionismului sa-l invete ca succesul inseamna si grija pentru imagine.
 
A invatat ce inseamna banii abia dupa ce, trezit din “betia” celui mai scump transfer din istorie al unui fotbalist scandinav, s-a trezit, de data asta la propriu, ca era cel mai prost platit jucator de la Ajax, echipa care tocmai il transferase.
 
Acestea si inca zeci de astfel de lectii de viata compun “Eu sunt Zlatan”, autobiografia superperstarului Zlatan Ibrahimovic, unul dintre cei mai in voga fotbalisti ai ultimului deceniu. Scrisa impreuna cu David Lagerkrantz, “Eu sunt Zlatan” e considerata de criticii de la “The Guardian” drept cea mai convingatoare autobiografie aparuta vreodata sub semnatura unui fotbalist.
 
Un angajat-problema

Amestec de cinism si inocenta, de orgoliu si stupoare, de agresivitate si tandrete, “Eu sunt Zlatan” e un ghid fabulos in subteranele marii performante. Pentru ca genialul jucator suedez este un adevarat colectionar de trofee: a castigat tot ceea ce poate castiga un jucator european cu echipa sa de club, a castigat campionatul cu toate echipele pe la care a trecut dupa transferul de la Malmo (Ajax Amsterdam, Juventus Torino, Inter Milano, FC Barcelona, AC Milan si Paris Saint Germain!) si face parte din grupul select al celor cinci fotbalisti care au castigat Liga Campionilor cu doua echipe diferite (FC Barcelona si Inter Milano).
 
Pe parcursul unei cariere la cel mai inalt nivel, Zlatan Ibrahimovic a lucrat cu cativa dintre cei mai importanti manageri din fotbalul mondial, de la Koeman si Capello si Mourinho, la Mancini, Blanc si Guardiola. Vazut cu ochii vedetei capricioase, stilul de management al fiecaruia dintre acesti mari antrenori transpare ca un fascinant joc de putere, o perspectiva extraordinara pentru orice coordonator de proiect care a avut sau are de-a face, inevitabil, cu angajati-problema.
 
Critic si necrutator, Ibrahimovic dezvaluie fara inhibitii conflictele pe care le-a avut cu managerii sai si felul in care a reactionat fiecare in situatii de criza, cand a trebuit sa-si confrunte jucatorul-vedeta.

Studiu de caz: Ibra contra Pep, un conflict de 40 de milioane de euro

Conflictul sau cu Josep Guardiola e un caz de manual. Aflat in cautarea unui atacant de marca, pe care sa-l alature lui Leo Messi, antrenorul Barcelonei a scos din conturile clubului catalan o suma exorbitanta, 66 de milioane de euro!, pentru a-si asigura serviciile lui Ibrahimovic.
 
Numai ca, odata ajuns la Barcelona, Ibra inceteaza sa mai fie el insusi. Barcelona e o miza prea mare, iar jucatorul-problema se straduieste sa devina o vedeta-model, la fel ca Xavi, Iniesta sau Messi. Isi lasa in garaj Ferrari-ul serie limitata si conduce o masina modesta primita de la club, e atent sa nu incalce principiile rigide ale barcelonismului si, totodata, incearca sa-i faca viata usoara antrenorului care pariase o avere pe el.
 
Cu timpul, insa, framantarile lui Guardiola, care incerca totul pentru a maximiza influenta in echipa a superstarului Leo Messi, aveau sa-l afecteze pe Ibrahimovic. De unde, peste tot, echipa juca pentru el, Ibra se vede pus in situatia de a juca pentru echipa. E tracasat de noua postura, care i se potriveste la fel de mult precum modesta masina de oras primita de la club. Germenii conflictului incep sa colcaie in vestiarul Barcelonei, iar Ibra surprinde, pas cu pas, nuanta cu nuanta, degradeul unei rupturi iminente.
 
Un dureros esec impotriva Interului lui Mourinho e pretextul unei izbucniri “marca Ibrahimovic”. Printre vorbe grele adresate in plin vestiar lui Guardiola (“Nu ai «cojones»! Esti un rahat pe linga Mourinho! Faci pe tine in fata lui. Du-te dracului!”), da un sut unui cos de plastic pentru haine care zboara pana in celalalt capat al incaperii. Guariola in culege pedant si il pune la locul lui, apoi pleaca, fara sa spuna vreo vorba.
 
In lipsa unui raspuns, Zlatan continua sirul provocarilor, mergand la meci cu Ferrari-ul care costa cat toate masinile conduse de colegii lui la un loc. Isi pierde locul in echipa pana la finalul sezonului, dupa care e vandut in Italia, cu 24 de milioane de euro. O afacere cu -40 de milione pentru Barcelona si Guardiola si o lectie de management in plus oferita de “Eu sunt Zlatan”.

Viata ca o eterna criza

Cum a fost inselat de seful sau de club de la Malmo cand a semnat pentru Ajax, cum l-a cunoscut pe impresarul sau, vulcanicul Mino Raiola, povesti incredibile din timpul negocierilor celor doi cu magnati precum Luciano Moggi si Massimo Moratti, despre cum a anulat primele de meci ale colegilor sai peste capul antrenorului Roberto Mancini, detalii despre cum a reusit Ibra sa desfiinteze bisericutele etnice din vestiarul lui Inter, dar si o mie de exemple despre cat de usor se poate strica atmosfera in cadrul unui colectiv, toate acestea apar in povestile la persoana I ale lui Zlatan Ibrahimovic.
 
Temperamental si incapatanat, Zlatan atrage ca un magnet belelele. Certuri cu antrenorii, batai cu colegii si cu adversarii, cartonase rosii si iesiri publice soldate cu nenumarate etape de suspendare, conflicte dure cu jurnalistii de presa tabloida, toate fac ca viata lui Ibra, pe teren si in afara lui, sa fie mereu sub semnul alertei.

Mereu apare, ca din senin, o criza si e uimitor cum un astfel de destin se suprapune peste o vitrina impresionanta in trofee colective si personale, deopotriva. Din acest punct de vedere, si nu numai, “Eu sunt Zlatan” e lectura obligatorie pentru orice manager obsedat de situatiile de  criza din colectivul pe care il conduce.

 
 
Ciprian Rus este jurnalist la prestigiosul saptamanal "Formula AS" si are colaborari cu mai multe institutii media importante, printre care Europa FM, Gazeta Sporturilor si Dilema Veche. Din ianuarie 2012, face parte din echipa editorialistilor Manager.ro.

Ultimele NOUTATI

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri
Business

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri

today26 Apr. 2024
PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)
Business

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)

today26 Apr. 2024
Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024
Guvernul modifica din nou Codul fiscal:  romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF
Economie

Guvernul modifica din nou Codul fiscal: romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF

today26 Apr. 2024
Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public
Economie

Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public

today26 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x