ANAF-ul isi face intelese intentiile referitoare la plata defalcata a TVA-ului !

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANAF-ul isi face intelese intentiile referitoare la plata defalcata a TVA-ului ! ANAF-ul isi face intelese intentiile referitoare la plata defalcata a TVA-ului !
de Ion Dan Trestieni la 15 Sep. 2017
Urmareste-ne pe Google News
tva defalcatanafcont separat tvaantreprenori1 octombrie 2017

Intr-o sesiune on-line de intrebari si raspunsuri realizata intre antreprenori si ANAF s-au clarificat 29 aspecte ale introducerii platii defalcate a TVA-ului

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANAF a avut o sesiune de intrebari si raspunsuri, on-line, cu antreprenorii din Romania.
 
Iata setul de intrebari si raspusuri care au facut obiectul acestei sesiuni.
 
 Ele au fost preluate de pe site-ul Profit.ro, din materialaul “Fiscul incercă sa explice viitorul sistem de plată defalcata a TVA. 30 de raspunsuri trimise catre antreprenori”, publicat pe 15.09.2017 .In fapt sunt 29 intrebari si raspunsuri la care se face referinta in material
 
I1 : Contul de tva poate fi executat prin poprire si pentru alte debite in afara de tva? 
 
R1: Contul de TVA poate fi executat silit pentru plata TVA datorata bugetului de stat, precum si pentru plata altor obligatii bugetare restante existente in evidentele fiscale ale organelor fiscale centrale. Contul de TVA poate fi executat silit si in baza unor titluri executorii, pentru TVA aferenta unor achiziÈ›ii de bunuri si/sau servicii. 
 
I2: Intreprinderile individuale platitoare de TVA si care tin contabilitatea simplificata sunt asimilate societaților comerciale in ceea ce priveste acest mecanism?
 
R2: Toate persoanele impozabile, fizice sau juridice, au obligatia sa plateasca contravaloarea TVA aferenta achizitiilor de bunuri si servicii intr-un cont de TVA al furnizorului/prestatorului.
 
I3: Ce se intampla cu TVA-ul facturilor aflate în sold la 01.01.2018 pentru platitorii de TVA la incasare? 
 
R3: Evident aplicand TVA defalcat de la 01.01.2018. Mecanismul privind plata defalcata a T.V.A nu schimba regula privind stabilirea obligaÈ›iilor de plata la bugetul de stat a TVA. 
 
I4: În perioada de 7 zile lucratoare sunt permise compensari in interiorul firmei pentru TVA? În sensul ca, daca am încasat numerar o factura pe dată de 01 a lunii si efectuez o plata cu op pe data de 2 a lunii, presupunand că incasarea este mai mare decat plata, cat TVA colectat sunt obligat sa virez? Diferenta sau platesc in totalitate TVA-ul colectat pe data de 01 È™i pentru ce am platit furnizorului depun cerere de restituire? 
 
R4: Persoanele impozabile care efectueaza incasari in numerar au obligatia sa depuna in numerar/sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de maximum 7 zile lucratoare de la incasarea contravalorii livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii, diferența intre TVA aferenta incasarilor in numerar și TVA aferenta platilor in numerar efectuate intr-o zi.
 
 
I5: Potrivit art. 3, alin. (2) din Ordonanta 23/2017, fac exceptie de la prevederile alin. (1), persoanele fizice impozabile care nu sunt inregistrate È™i nu au obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal. Cum se definesc persoanele fizice impozabile si cine intra în aceasta categorie?
 
R5: Persoanele fizice care desfasoara, de o manieră independenta È™i indiferent de loc, activitati economice, oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati (ex. activitatile producatorilor, comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole È™i activitatile profesiilor liberale sau asimilate acestora), sunt persoane impozabile în scopul TVA.
 
I6: De ce facilitati beneficiază o asociatie profesionala de avocati, impozabila din punct de vedere TVA ,care opteaza pentru aplicarea sistemului de la 1 octombrie 2017?
 
R6: Puteti beneficia de anularea penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentând TVA restante la 30 septembrie 2017 inclusiv, bineinÈ›eles daca va aflati in aceasta situatie.
 
I7: Societatile cu impozit specific sau persoanele care obtin venituri din activitati independente nu beneficiaza de nicio facilitate similara platitorilor de impozit pe profit sau microintreprinderilor daca opteaza pentru aplicarea plații defalcate a TVA inainte de 1 ianuarie 2018?
 
R7: Astfel cum se prevede în O.G nr. 23/2017, societatile care au obligatia de a plati doar impozit specific sau persoanele care obtin venituri din activitati independente beneficiaza, daca este cazul, de anularea penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentând T.V.A, restante la 30 septembrie 2017, inclusiv.
 
I 8 :Societățile cu cod de TVA anulat vor fi supuse sistemului SPLIT TVA ? Daca da, reglementarile sunt identice cu cele ale societăților platitoare de TVA? 
 
.R8 :Persoanele impozabile si institutiile publice, indiferent daca sunt sau nu inregistrate in scopuri de TVA, au obligatia sa plateasca contravaloarea TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii intr-un cont de TVA al furnizorului/prestatorului.
 
I9 :În cazul inregistrarii Split TVA cu data de 01.10.2017, se plateste TVA defalcat doar facturilor emise incepând cu data de 01.10.2017, pentru cele mai vechi regulile raman neschimbate? Deoarece avem furnizori care au scadente de 90/120 de zile, pentru aceste facturi (emise inainte de 01.10.2017), plaÈ›ile lor vor fi neschimbate (nu vor intra in incidenta acestei OG?)
 
R9 :Pentru facturile emise anterior datei de 1 octombrie 2017, persoanele impozabile au obligatia sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de maximum 7 zile lucratoare de la incasare, TVA aferenta facturilor emise inainte de data de 1 ianuarie 2018 sau, dupa caz, înainte de data de la care aplica optional plata defalcata a TVA È™i achitate dupa aceasta data.
 
 
I10 :Daca optez în luna noiembrie pentru plata defalcata de TVA, mai beneficiez de reducerea de 5% din impozitul pe profit aferent trimestrului IV?
 
R10 :Potrivit prevederilor in vigoare, daca optati incepand cu luna noiembrie 2017, beneficiati de facilitatea menționata.
 
 
I11 :Daca un partener al meu opteaza pentru sistemul de split TVA de la 01.10.2017, sunt obligat È™i eu sa am un cont special de TVA chiar daca nu optez pentru acest sistem? Mai exact: 
1. in ce cont o sa imi faca plata pentru baza respectiv pentru TVA un client care a optat pentru split TVA?
2. din ce cont o sa platesc eu baza respectiv TVA-ul unui furnizor care a optat pentru split TVA?
 
R11 :In situatia in care nu optati pentru aplicarea mecanismului in perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2017 nu aveti obligatia utilizarii unui cont de TVA. Încasarile/platile se vor efectua in/din contul curent pentru intreaga suma.
 
I12 :Ce se intampla cu TVA-ul cu drept de deducere , aferent achizitiilor pentru care plata s-a făcut cu cardul, on line? Avand in vedere ca in prezent exista reglementare doar pentru cei care incasează cu cardul, ce reglementari vor fi pentru platile on line, efectuate cu cardul ?
 
R12 :Mecanismul platii defalcate a TVA nu schimba decat modalitatile de efectuare a platilor TVA intre furnizori, clienti si bugetul de stat, celelalte reguli de stabilire a TVA colectat și deductibil sunt cele prevazute in Codul Fiscal.
 
 
I13 :In contextul in care o firma este inregistrata cu TVA normal si vine scadenta, ce se întampla daca la data de 25 nu fac plata TVA-ului integral , mai putin cu TVA-ul neincasat efectiv ?
 
R13 :Conform dispozitiilor art. 273 din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, pentru neachitarea la termenul de scadentă de catre debitor a obligatiilor fiscale principale, se datorează dupa acest termen dobanzi si penalitati de intarziere
 
I14 :In cazul unei societati care este in permanenta pozitie de recuperare a TVA de la stat (exportator, proiecte imobiliare aflate in fata de investitii, etc ) È™i care sporadic are vanzari pe teritoriul Romaniei, pentru care colectează TVA, cum se va proceda la transferul sumei colecate în contul de TVA , avand in vedere ca societatea are in permanentă de recuperat TVA È™i nu doreste sa opteze pentru rambursare ?
 
R14 :În O.G. nr. 23 /2017 nu se prevad exceptii pentru situatia descrisa de dvs. Ca urmare transferurile din contul de TVA in contul curent se efectueaza in urma verificarii facute de organul fiscal, chiar daca aveti deconturi cu suma negativa de taxa pe valoarea adaugata fara optiune de rambursare.
 
I15 :Procesatorul platilor on line, cu cardul are vreo obligatie referitor la TVA-ul split ?
 
R15 :Plata defalcată a T.V.A se aplica pentru toate livrarile de bunuri/prestarile de servicii taxabile din punctul de vedere al TVA conform prevederilor Codului fiscal.
 
 
I16 :Cum se procedeaza cu avansurile incasate, respectiv platite pentru care nu a fost emisa inca o factura? Din ce cont se va face plata?
 
R16 :Plata se va face in/din contul de TVA al furnizorului/prestatorului/beneficiarului.
 
I17 :Cum vom proceda in cazul TVA incasata in valuta? Dar in cazul TVA achitata furnizorilor in valuta, avand in vedere exceptiile din regulamentul valutar privind, spre exemplu, activitatea de transporturi?
 
R17 :In situatia prezentata de dvs, trebuie sa aveti in vedere prevederile art. 290 din Codul fiscal.
 
I18 :Persoanele impozabile si institutiile publice, inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, au obligatia sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de maximum 7 zile lucratoare de la incasarea contravalorii livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii: TVA aferenta incasarilor prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar; Dar in acest caz platitorul are vreo obligatie? In sensul ca plata va fi debitata din contul curent a furnizorului, toata suma platită.
 
R18 :In cazul platii contravalorii livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar, platitorul nu are obligatia plații distincte a TVA.
 
I19 :De exemplu, luni am avut o incasare numerar de 595 lei, din care 95 lei tva. Marti am avut doar plati cu numerar bonuri fiscale in valoare de 238 lei, din care tva 38 lei. Asta inseamnă ca peste 7 zile, lunea viitoare cel tarziu, trebuie sa depun in contul de tva 95 lei și marți sa fac cerere de restituire pentru 38 lei? Sau depun luni doar diferența 95-38=57 lei?
 
R19 :Calculul obligaÈ›iei de a vira in contul de TVA propriu, în termen de maximum 7 zile lucratoare de la incasarea in numerar a contravalorii livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii se face zilnic.In cazul expus, lunea viitoare cel tarziu, trebuie sa depuneti in contul de tva 95 lei.
 
I20 :In cazul in care am TVA de recuperat, pot folosi banii din contul deschis pentru TVA, pentru alte plati si cum se va proceda?
 
R20 :Nu. Contul de TVA este un cont dedicat incasarii si platii TVA, sumele existente in cont pot fi utilizate doar pentru plata TVA sau se pot transfera in contul curent in urma verificarii efectuate de organul fiscal ca urmare a cererii depuse de dvs.
 
I21 :Reguli tranzitorii: Emitere factura inainte de 1 ianuarie, incasare după 1 ianuarie 2018. Ce reguli se aplica pentru plata acestei facturi?
 
R21 :TVA aferenta facturilor emise inainte de data de 1 ianuarie 2018 sau, dupa caz, inainte de data de la care aplica optional plata defalcată a TVA si incasata dupa aceasta data, se vireaza de catre beneficiar in contul de TVA propriu, în termen de 7 zile lucratoare de la incasare.
 
I22 :Plata intregii sume facuta gresit in contul curent. Cine suporta penalitatile? (clientul/furnizorul) Furnizorul are obligatia să il notifice pe client privind aceasta eroare? Care este procedura de corectie?
 
R22 :Potrivit art 18 din O.G. nr. 23/2017 constituie contraventie plata TVA de catre persoanele impozabile in alt cont decat contul de TVA al furnizorului/prestatorului. Deci sanctiunea este suportata de catre clientul ce efectueaza plata eronat.
 
 
I23 :Sunt situatii in care, la scadenta avem mai multe plati de TVA da făcut decât TVA incasat, din acest cont separat de tva.Cum se procedeaza in acest caz, se vireaza din contul curent in contul de TVA al furnizorului si ulterior , dupa ce incasez tva in acest cont separat, pot transfera in contul curent, diferenta de TVA? La compensari prin ordinele de compensare, cum se procedeaza? Nu este dat niciun exemplu pe pagina ANAF. Comisioanele pentru aceste plaÈ›i multiple de TVA, se pot deconta bugetului?Obligatia pe cheltuieli a firmei creÈ™te nejustificat.
 
R23 :Referitor la situaÈ›iile prezentate de dvs. facem următoarele precizări: - in cazul in care sumele din contul de TVA sunt insuficiente pentru plata TVA-ului aferent unor facturi la scadentă, acest cont se creditează cu sume transferate din contul curent al titularului; - transferurile din contul de TVA în contul curent se efectuează in urma verificarii efectuate de organul fiscal. Transferul se aproba de catre ANAF in termen de maximum 3 zile lucratoare de la depunerea cererii; - mecanismul platii defalcate a TVA nu se aplica in cazul compensarilor clienti- furnizori.
 
I24 :Ce se va intampla in cazul in care se efectueaza compensari intre societati? Va afecta acest lucru contul de TVA? Sumele de TVA compensate trebuie sa treaca prin conturile de TVA?
 
R24 :Mecanismul plății defalcate a TVA nu se aplică compensarilor intre societati.
 
I25 :Se va putea face direct debit pentru contul de TVA (să se faca automat plați de TVA)?
 
R25 :Pentru utilizarea serviciului de plati direct debit pentru contul de TVA este necesar sa va adresați institutiei de credit la care este deschis contul de TVA indeplinind conditiile prevazute la art 5 din O.G. nr. 23/2017.
 
I26 :Caz ipotetic: 
- cont curent la banca comerciala
- cont TVA la trezorerie
Avem de plata o factura de 25 lei cu TVA inclus Platim baza 21 lei din contul curent de la banca comercială. Pentru TVA-ul de 4 lei, trebuie sa mergem personal la trezorerie cu ordinul de plata? Daca da, in cat timp, de la data platii sumei de baza? Daca da, unde este eficienta procesului, cand pierzi minimum 2h (birou - trezorerie - birou) pentru a merge personal la trezorerie pentru o astfel de plată? Pentru că Trezoreria NU are internet banking.
 
R26 :Plata TVA din contul de TVA al beneficiarului in contul de TVA al furnizorului/prestatorului, aferent achizitiilor de bunuri/servcii, inclusiv taxa aferenta avansurilor, se face in acelasi timp cu plata reprezentând valoarea serviciilor (baza de impozitare a TVA), Se poate deschide cont pentru TVA È™i la banca comercială unde aveÈ›i contul curent daca sunt respectate prevederile art 5 din OG 23/2017.
 
 
I27 :Nerezidentii inregistrati in scopuri de TVA folosesc conturi din Romania pentru incasarea si plata TVA? Nu pot folosi conturi din afara Romaniei?
 
R27 :În situatia in care persoana nerezidenta este inregistrata in scopuri de TVA in Romania aceasta are obligatia încasarii/plătii TVA prin intermediul contului de TVA.
 
I28 :Va rugam sa explicati daca optarea pentru plata defalcată a TVA de la 01.10.2017 anulează penalitățile de intarziere a obligatiilor principale-TVA- regasite în fisa sintetica totală a fiecarei societaÈ›i (penalitati de intarziere calculate) sau se refera la alte penalităti. La sediul Anaf 4 nu am primit raspuns.
 
R28 :Obligatiile care se anuleaza sunt penalitatile de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentând TVA. restante la 30 septembrie 2017, inclusiv.
 
I29 :Ce se intampla cu TVA-ul pe care il au societatile de recuperat, dar pentru care nu s-a solicitat rambursarea lui, se poate prelua in contul de TVA? sau singura varianta prin care societatea poate beneficia este s adepuna cerere de rambursare?
 
R29 :Sumele existente in cont pot fi utilizate doar pentru plata TVA sau se pot transfera in contul curent in urma verificarii efectuate de organul fiscal ca urmare a cererii depuse de dvs.
 
Din punctul meu de vedere, in urma lecturarii acestor intrebari si raspunsuri, situatia este neagra. Filozofia contului separat pentru TVA din care ANAF-ul sa-si traga banii , in orice moment si pentru orice idee , reflecta un control total asupra libertatii antreprenorilor de a face afaceri si de a avea idei proprii. Aici nu exista prezumtie de nevinovatie :antreprenorii sunt priviti ca un fel de infractori potentiali. Exista in schimb prezumtia ca vor lucra pentru ANAF, pentru un stat dubios.  Nu pentru comunitate sau familiile de apartenenta.
 
Partea buna a demersului este insa faptul ca se pune pe tapet ceea ce urmeaza sa se intample
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ultimele NOUTATI

Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e  si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori

today19 Mar. 2024
In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari
Economie

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari

today19 Mar. 2024
Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora

today18 Mar. 2024
Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile
Sanatate

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile

today18 Mar. 2024
Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager

today18 Mar. 2024
Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?
Sanatate

Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?

today18 Mar. 2024
Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului

today18 Mar. 2024
Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti
Imobiliare

Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti

today18 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi,...

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora

today18 Mar. 2024
Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile
Sanatate

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile

today18 Mar. 2024
Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi,...

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager

today18 Mar. 2024
Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?
Sanatate

Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?

today18 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x