ANALIZA: Istoria exploatarii copiilor in campul muncii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANALIZA: Istoria exploatarii copiilor in campul muncii ANALIZA: Istoria exploatarii copiilor in campul muncii
de Manager.ro la 03 Feb. 2014
Urmareste-ne pe Google News
copiimuncaistoriemoarteaccidenteziareiarna

Munca este pentru adulti, joaca, pentru copii; cel putin asa ne-am dori sa credem. Una este sa le oferi lectii pretioase de viata si alta sa ii exploatezi in campul muncii. Istoria este presarata cu numeroase exemple in care copiii si-au riscat viata, pentru a castiga un ban sau pur si simplu pentru a nu fi batuti sau ucisi.

Gunoierii - Pe masura ce Londra s-a urbanizat, in timpul Revolutiei Industriale din Era Victoriana, volumul de gunoaie a atins cote alarmante. Copiii au fost nevoiti sa il exploateze. Acesti mici gunoieri isi castigau existenta din gunoaiele gasite in Tamisa. Asteptau ca valurile sa se linisteasca si se avantau in noroi. Gunoierii erau in mare parte baieti, dar nu stateau deoparte nici fetele sau femeile batrane. Intr-o zi norocoasa, cautatorii gaseau bucati de carbune, de fier si de lemn, pe care le vindeau. Dincolo de faptul ca erau deranjati de canalagii, care uneori gaseau si obiecte de valoare in conducte,  acesti "gunoieri ai apelor si noroaielor" sufereau de numeroase afectiuni. 
 
Vanzatorii de ziare - Contrar unor descrieri, vanzatorii de ziare din randul copiilor (newsies) nu duceau o viata decenta. In anii 1890, boom-ul industriei ziarelor a determinat si cresterea numarului vanzatorilor stradali. Incantati fiind de perspectivele obtinerii unui ban, tinerii cumparau ziare la vrac si le vindeau la suprapret. Ei se confruntau insa cu numeroase pericole, riscau sa fie batuti de alti "newsies", care isi  aparau, la randul lor, "teritoriul". Cativa vanzatori de ziare s-au familiarizat rapid cu lumea interlopa si au devenit infractori sau intermediari pentru gangsteri. Unul din cele mai periculoase obiceiuri ale baietilor care vindeau ziare era sa sara in tramvaiele in miscare, pentru a calatori clandestin. Uneori, cadeau sub sine si se alegeau cu membrele  amputate. Pentru unii, acesta era un lucru "bun": trecatorii cumparau mai multe ziare de la baietii cu dizabilitati.
 
Vanatorii de sobolani - Gunoiul a fost doar una din problemele secolului 19. Deseurile reprezentau terenul perfect pentru sobolani; ca urmare, au aparut si vanatorii de rozatoare. La un moment dat, multi si-ar fi dorit sa  lucreze in "business-ul" prinderii sobolanilor, chiar si copiii. Deseori,  tanarul "vanator" era insotit de un caine, care prindea si ucidea sobolanii. Alteori, sobolanii erau vanduti de vii, urmand a fi folositi in cadrul unor lupte sangeroase - mai multi sobolani erau azvarliti intr-o groapa, alaturi de un caine si se puneau pariuri asupra "destinului" fiecaruia dintre ei... Chiar daca era un job infam, prinderea sobolanilor aducea castiguri mai mari decat scormonirea prin gunoaie. Unii au facut cariera din vanatoarea de sobolani. Astfel, tanarul Jack Black a devenit Prinzatorul Regal de Sobolani al Reginei Victoria. Acelasi personaj priceput se ocupa si cu prinderea cartitelor.
 
Curatatorii de masinarii - In timpul Revolutiei Industriale, curatatorii de masinarii au devenit prezente obisnuite in cadrul fabricilor de textile din Londra. Copilasii colectau bumbacul si curatau rotile masinariilor respective. Angrenajele nu erau insa oprite, in timpul operatiunii. Pentru a evita accidentele, copiii se asezau sub roti si culegeau cu  atentie resturile de bumbac. S-au inregistrat numeroase incidente ingrozitoare, cum este cel in urma caruia un baiat a fost strivit de o masinarie textila. Alti copii au suferit amputari, considerate "accidente  minore", la acea vreme. Dincolo de riscul accidentelor, copiii erau afectati de zgomotul asurzitor al masinariilor. De asemenea, ei aveau  probleme respiratorii, din cauza bumbacului si prafului.
 
"Popicarii" - Inainte de aparitia aparatelor automate pentru asezarea popicilor la bowling, operatiunea era executata de copii. Aparent, jobul pare plictisitor si lipsit de pericole. Totusi, realitatea era diferita. "Popicarii" riscau sa fie loviti de popice sau de mingea grea de bowling. Mai mult, jucatorii de bowling ametiti nu mai loveau popicele cu mingea, ci chiar pe cei care le asezau... 
 
Maturatorii - In Era Victoriana, copiii au avut viata grea. Dincolo de faptul ca erau folositi ca sclavi in mine, cei mici maturau strazile, pentru a castiga un ban. Deseori, vizau strazile cu oameni mai bogati, in speranta ca vor primi un bacsis generos. Dincolo de lupta pentru teritoriu, copiii trebuiau sa se confrunte cu mirosul de urina si rahat de pe strazi; la un moment dat, pe strada erau aruncate chiar si carcasele de cai in stare de  putrefactie. Astfel, maturatorii se imbolnaveau de diverse afectiuni, mai ales daca erau copii. Un alt pericol tinea de accidente. Multi maturatori au fost accidentati de cai sau carute.
 
"Carausii de praf de pusca" - Ati vazut vreodata o scena de lupta intre navele de pirati? In realitate, actiunea se datora, in mare parte, si "carausilor". Fara acesti baieti, lupta ar fi fost pierduta. Dupa cum sugereaza si numele de "powder monkeys", tinerii aduceau praful de pusca din depozitul navei, oriunde era necesar. O mica intarziere din partea lor si batalia ar fi fost pierduta. Praful de pusca putea sa ia foc oricand. Din cauza conditiilor dure de munca, unii dintre baieti erau recrutati cu forta de pirati. 
 
Fabricantii de chibrituri - Unele din cele mai ingrozitoare afectiuni sunt cauzate de fosfor. Printre angajatii din industria fabricarii de chibrituri se numarau multi copii, in special fete - care inmuiau betele in fosfor alb. Salariul era mic si conditiile de munca mai mult decat groaznice; bataile se situau la ordinea zilei. Fetele erau obligate sa manance in incinta in care lucrau. Lucrurile s-au inrautatit atat de mult incat cateva fete care lucrau intr-o fabrica londoneza de chibrituri au intrat in greva, la nivelul anului 1888 si au obtinut unele concesii din partea angajatorilor - cum ar fi inlocuirea fosforului alb cu cel rosu, mult mai sigur. Incepand cu 1912, fabricile de chibrituri din intreaga lume au renuntat la folosirea fosforului alb.
 
Micii spioni - Chiar si in zilele noastre, copiii sunt folositi pe post de soldati, in diverse zone de conflict. Care este insa povestea copiilor-spioni? George Washington a avut o retea intreaga de femei si copii-spioni, care sabotau inamicii, in vreme de razboi. In timpul Razboiului Civil, unul dintre cei mai cunoscuti spioni care au lucrat pentru Confederatie a fost Belle Boyd, in varsta de 17 ani. Totodata, atat nazistii, cat si sovieticii au folosit mii de copii ca agenti intre liniile frontului, pentru a transmite mesaje. Nici dictaturile nu s-au lasat mai prejos. In timpul regimului comunist, unii copii au fost nevoiti sa-si spioneze familiile si profesorii. Potrivit unor surse, cel putin 15% din populatia de copii a Romaniei era compusa din spioni si informatori (sursa: ListVerse.com).
 
Cosarii - Meseria de cosar dateaza din secolul 12, dar a devenit cunoscuta in secolul 18, cu precadere in Marea Britanie. Tinerii executau, de obicei, operatiunea de curatare a cosurilor, datorita aspectului fizic firav. Cosarii adulti isi luau ucenici-copii sau chiar ii rapeau, pentru a lucra in slujba lor. Oamenii mari foloseau metode nemiloase in privinta copiilor si deseori ii infometau, pentru a se asigura ca raman slabi. De asemenea, cosarii adulti iscau focuri in interiorul cosurilor, pentru a-i determina pe cei mici sa lucreze "mai cu spor". Multi copii au murit din cauza problemelor respiratorii, a cancerului si a diferitelor infectii, cauzate de cenusa si praf. Altii au supravietuit chinului, dar s-au ales cu afectiuni psihice (se refugiau in spatii stramte si intunecate, de unde nu mai doreau sa iasa); o lege din 1760 a incercat sa reglementeze practica folosirii cosarilor-copii, dar a fost ignorata de practicantii meseriei; exploatarea acestora a devenit ilegala dupa o lege data in 1875. 
 
"Suflatorii" din fabricile de sticla - Ca si colegii lor din fabricile textile si cele de chibrituri, copiii din industria sticlei sufereau in fiecare zi rani serioase si unii chiar mureau. Suflatorii curatau cuptoarele de sticla si suflau in ele de sute de ori pe zi. Plata era efectuata in functie de fiecare element de sticla si baietii erau obligati sa lucreze rapid. Unul dintre suflatori a ramas orb, dupa ce i-a sarit o bucata de sticla in ochi. Copiii se alegeau cu afectiuni pulmonare si oculare grave. Arsuri, deshidratare si tuberculoza, toate aceste "accidente" erau frecvente in randul copiilor-sticlari. Multi mureau de pneumonie, ca urmare a trecerii de la un mediu foarte cald (fabrica de sticla) la unul foarte rece (iarna, in drum spre casa). Chiar daca exista legi privind exploatarea copiilor in fabricile de sticla, practica nu a disparut nici in zilele noastre, in unele zone ale lumii. 

Ultimele NOUTATI

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri
Business

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri

today26 Apr. 2024
PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)
Business

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)

today26 Apr. 2024
Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024
Guvernul modifica din nou Codul fiscal:  romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF
Economie

Guvernul modifica din nou Codul fiscal: romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF

today26 Apr. 2024
Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public
Economie

Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public

today26 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x