Ce produse traditionale romanesti vor protectie europeana: Branza de Covurlui si Pita de Pecica
branza de covurluisalamul de nadlacpita de pecica
Zece produse traditionale se afla in pregatire pentru obtinerea protectiei europene. Produse traditionale pentru care documentatiile sunt in diferite faze de elaborare sunt Carnatii de Plescoi, Salamul de Sibiu, Virsli, Branza de Giulianca Braila, Gemul de Rabarbar, Scrumbia de Dunare eviscerata afumata si Telemeaua de la Marginimea Sibiului.
Printre ele se numara Branza de Covurlui, Salamul de Nadlac si Pita de Pecica, informeaza
Agerpres.
Celelalte produse traditionale pentru care documentatiile sunt in diferite faze de elaborare sunt Carnatii de Plescoi, Salamul de Sibiu, Virsli, Branza de Giulianca Braila, Gemul de Rabarbar, Scrumbia de Dunare eviscerata afumata si Telemeaua de la Marginimea Sibiului.
Romania detine un singur produs certificat la nivel european prin indicatia geografica protejata (IGP) si doua care urmeaza sa obtina recunoasterea denumirii de origine protejata (DOP).
Viorel Morarescu, director general in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a afirmat pentru Agerpres ca, din 2007 si pana in prezent, Romania a reusit sa obtina indicatia geografica protejata (IGP) pentru un singur produs.
Acesta este Magiunul de prune Topoloveni.
Pentru alte doua produse, Telemeaua de Ibanesti si Peste Novac afumat de Tara Barsei, se asteapta obtinerea denumirii de origine protejata (DOP).
Aceste produse se afla inca in perioada de opozitie la Uniunea Europeana timp de sase luni. Desi a intrat odata cu Romania in Uniunea Europeana, Bulgaria are trei produse cu DOP si 11 cu IGP, iar Italia si Franta detin suprematia cu 296, respectiv 243 de astfel de produse protejate.
Foto: Wikipedia.