Marile magazine ar putea fi obligate sa vanda cel putin 51% din alimente din productie interna
Senatul a adoptat, astazi, o propunere legislativa prin care marii comercianti vor fi obligati sa vanda carne, fructe si legume in proportie de minimum 51% din productie romaneasca.
Propunerea pentru completarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare a fost adoptata de Senat, in calitate de prima Camera legislativa sesizata, cu 76 de voturi pentru si patru abtineri.
Propunerea il are ca initiator pe social-democratul Ovidiu Dontu, care, in expunerea de motive, a aratat ca proiectul are ca scop asigurarea accesului facil al producatorilor nationali pe piata de desfacere reprezentata de comerciantii cash&carry.
"Persoanele juridice autorizate sa desfasoare activitati de comercializare pentru produse alimentare au obligatia ca, pentru carne, legume si fructe sa achizitioneze aceste produse, in proportie de cel putin 51%, corespunzator fiecarei categorii, provenite din lantul alimentar scurt asa cum este definit in Politica Agricola Comuna a Uniunii Europene.
In lunile de iarna (decembrie-februarie), prin exceptie, in magazinele mentionate, legumele si fructele din import ar putea reprezenta cel mult 70% din oferta, pe fiecare categorie.
Nerespectarea acestor prevederi se sanctioneaza cu amenda de la 25.000 de lei, la 50.000 de lei, in masura in care nu sunt aplicabile prevederile Legii concurentei", se arata in raportul favorabil al Comisiei economice, insusit de plenul Senatului, citat de Agerpres.
Lantul alimentar scurt reprezinta, potrivit raportului Comisiei economice, "un lant de aprovizionare care implica un numar limitat de operatori economici angajati in activitati de cooperare si de dezvoltare economica locala, precum si relatii geografice si sociale stranse intre producatori si consumatori".
Actul normativ va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor, care are rol decizional in acest caz.