Piata carnii isi taie o felie de profit dublu fata de acum 5 ani
consum carne pastepiata carniiproducatori mezelurikeysfin
Sarbatorile pascale din 2018 au gasit prins piata carnii in cel mai bun an din 2012 si pana in prezent. Masa de Paste, in care abunda produsele din carne, anunta cel mai bun sezon de vanzari pentru producatori si comercianti din ultimii ani, arata o analiza realizata de KeysFin.
Afacerile din piata carnii ar putea depasi, in acest an, 34 de miliarde de lei, pe fondul cresterii consumului, dar si ca urmare a evolutiei semnificative a preturilor.
Fata de 2012, cand piata carnii raporta afaceri de 32,9 miliarde de lei, business-ul nu a crescut semnificativ (33,6 miliarde de lei, in 2017), dovada ca industria a ajuns deja la maturitate.
Potrivit studiului, avansul de 2,2% din intervalul analizat de KeysFin trebuie comparat cu evolutia profitabilitatii sectorului, care inregistreaza un rezultat remarcabil.
In ultimii 5 ani, profitul net al companiilor din piata carnii a crescut cu 115,9%, de la 901,4 milioane de lei, in 2012, la 1,94 miliarde de lei, in 2017. In acest an, profitul sectorului ar urma sa treaca de 2,21 miliarde de lei, conform expertilor
KeysFin.
Rezultatul net raportat de companii a trecut de la o pierdere de 16,4 milioane de lei, in 2012, la un plus de 838 milioane, in 2016, ultimul an pentru care exista, in prezent, date complete la Ministerul Finantelor.
Potrivit KeysFin, evolutia sustinuta trebuie pusa pe seama investitiilor masive din acest sector.
Ultimii 5 ani au adus investitii semnificative pe intregul lant de productie, de la cresterea animalelor la comert. Problemele cu pesta porcina, cu exporturile, alaturi de semnalul semnificativ dat de criza economica au impulsionat firmele din domeniu sa isi reorganizeze liniile de productie, astfel ca intregul lant economic s-a eficientizat, iar calitatea si oferta de produse au crescut semnificativ.
Datele arata, ca, din 2016, se observa o tendinta usoara de scadere a numarului de angajati, evolutia fiind generata de eficientizarea schemei de personal si mai ales de tehnologizarea proceselor de productie.
Potrivit KeysFin, in piata carnii activeaza in jur de 9.500 de firme, cele mai multe in sectorul cresterii animalelor (5.777, in 2016), in timp ce sectorul de productie sunt prezente putin peste 1.000 de firme. Restul reprezinta firmele din comertul cu ridicata si amanuntul.
Producatorii de carne inregistreaza cea mai mare parte din cifra de afaceri a sectorului, 13 miliarde de lei, in 2016. Cresterea animalelor a generat, in anul de referinta, un business de 11,4 miliarde de lei, in timp ce retailul a raportat afaceri de 7,7 miliarde de lei.
Topul investitorilor din piata carnii este dominat de Smithfield Romania SRL. Compania este principalul jucator din sectorul cresterii animalelor dar si din cel al productiei, cu afaceri de 732,8 milioane de lei respectiv 897,8 milioane de lei, in 2016.
Smithfield este urmata de Transavia SA, cu un business de 478,8 milioane de lei; Avicola Buzau si Agrisol International, fiecare cu afaceri de peste un sfert de miliard de lei. Clasamentul este completat de Interagroaliment SRL, Galli Gallo SRL, Banvit Foods SRL, Avicola Brasov, Fermador SRL si Avicola Focsani.
Este de remarcat ca 8 din 10 companii sunt crescatori de pasari, dovada a apetitului romanilor pentru acest tip de consum, companii urmate de cele din sectorul cresterii porcilor. Principalul jucator din piata, Smithfield Romania, crescator de porcine din vestul tarii, aduce 28% din cifra de afaceri din Top 10.
In sectorul productiei de carne, locul secund, dupa Smithfield Prod, este ocupat de Unicarm SRL, cu o cifra de afaceri de 651,3 milioane de lei; Aaylex Prod SRL, cu business de 472,8 milioane de lei; si Caroli Foods SRL; cu 429,7 milioane de lei. Topul este completat, in ordinea cifrei de afaceri din 2016, de Agricola International SA, Recunostinta ProdCom Impex SRL, Elit SRL, Diana SRL, Aldis si Scandia Food.
Interesant este ca cifra de afaceri, in acest sector, nu este direct proportionala cu numarul de angajati, diferenta fiind generata, in primul rand, de eficientizarea proceselor tehnologice.
"Rezultatele vin sa confirme, in mare masura, investitiile semnificative ale jucatorilor din piata. Carnea de porc si cea de pasare sunt in prim-plan, consumul pe piata interna fiind in continua crestere. De remarcat este evolutia semnificativa a exporturilor in acest sector, care cunoaste un trend ascendent, dublat de o diversificare tot mai mare a pietelor de destinatie", au declarat expertii
KeysFin.
Piata carnii a trecut, in ultimii ani, printr-un proces de maturizare si consolidare. Pe fondul investitiilor semnificative, gama de produse a crescut, iar calitatea acestora a evoluat semnificativ.
"Intr-o piata in care trendul vanzarilor era dat in primul rand de pret, comportamentul de consum a inceput sa se schimbe. Din discutiile avute cu jucatorii din piata, am sesizat ca romanii au inceput sa mizeze mai mult pe calitate. Este un trend in formare, insa cu valente extrem de pozitive. De la parizerul no-name, aflat in topul vanzarilor in trecut, clientii si-au reorientat consumul catre produse mai sanatoase", afirma expertii KeysFin.
Trendul "Healthy", fara E-uri, aditivi etc. a atras tot mai multi clienti, iar producatorii si importatorii au urmat aceasta directie. Romanii au inceput sa aleaga carnea si mezelurile de calitate.
2018 este considerat de expertii de la KeysFin un an semnificativ pentru piata carnii. Focusul investitorilor se va muta, in mare parte, pe exporturi.
Pe plan intern, principala provocare o va reprezenta inflatia, cresterea preturilor urmand sa influenteze semnificativ vanzarile.
"Apetitul pentru consum, pe fondul cresterilor salariale, va compensa, in mare parte, dinamica preturilor, stimuland, totodata, diversificarea gamei de produse.
Investitorii vor insista tot mai mult pe optimizarea formatelor de comercializare si, mai ales, pe promovare, investitiile in publicitate anuntandu-se a fi peste cele din anul precedent", au mai spus expertii KeysFin.