Sanatatea, educatia si drepturile sociale, prioritati ale primei rectificari bugetare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Sanatatea, educatia si drepturile sociale, prioritati ale primei rectificari bugetare Sanatatea, educatia si drepturile sociale, prioritati ale primei rectificari bugetare
de Alina Constantinescu la 12 Aug. 2016
Urmareste-ne pe Google News
rectificare bugetaresanatateeducatiedrepturi sociale

Guvernul a aprobat prima rectificare a bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale pe anul 2016, prioritatile fiind sanatatea, educatia si drepturile sociale.

“Este o rectificare bugetara de echipa. Fiecare ministru a dovedit ca este responsabil atat pentru domeniul lui, cat si pentru coerenta deciziilor guvernamentale si responsabilitatilor asumate in comun de Guvern.  Am alocat si realocat resurse acolo unde ele sunt imperios necesare, pentru a asigura continuarea proiectelor incepute de ministere, plata drepturilor sociale si  fara a pune in pericol echilibrul macroeconomic”, a afirmat premierul Dacian Ciolos.

“Este pentru prima data dupa multi ani cand se face in an electoral o rectificare fara amprenta politica. Obiectivul nostru este de a finanta politici publice anuntate, de a acoperi nevoi reale, si nu de a cauta, prin rectificarea bugetara sa castigam voturi in detrimentul eficientei bugetare. Am alocat resurse acolo unde era necesar pentru continuarea unor proiecte asumate in programul de guvernare, pentru acoperirea unor cheltuieli noi, izvorate din prioritati care au aparut pe parcurs, in derularea mandatului, dar si pentru a pune in practica decizii ale Parlamentului, mai ales pentru plata unor beneficii sociale, fara a pune insa in pericol echilibrul macroeconomic”, a afirmat premierul Dacian Ciolos.

Prin rectificarea bugetara se asigura finantarea necesara proiectelor si politicilor publice promovate de Guvern, precum si pentru punerea in aplicare a masurilor decise de Parlament, un efort bugetar cumulat de peste 3 miliarde de lei, resurse asigurate cu mentinerea deficitului bugetar la parametri asumati in bugetul de stat pentru 2016: 2,8% din PIB in termeni cash si 2,9 % din PIB pe metodologia ESA.


Veniturile bugetului general consolidat se majoreaza cu 3,382 miliarde lei pe fondul cresterii incasarilor realizate si a masurilor aplicate ca urmare a aprobarii unor acte normative. Se inregistreaza cresteri la:

- Impozitul pe profit (si datorita incasarilor peste estimarile initiale in conditiile intrarii in vigoare de la 1 ianuarie 2016 a sistemului de impozitare progresiva a microintreprinderilor)
- Impozitul pe venit (fapt ce reflecta cresterea numarului de salariati din economie si a castigului salarial mediu brut)
- Taxa pe valoarea adaugata
- Accize, etc.
- De asemenea, s-au majorat veniturile nefiscale.

Cheltuielile bugetului general consolidat se majoreaza echivalent cu veniturile, 3,382 miliarde lei.

Domeniul Sanatatii va avea asigurate resurse destinate, in principal, punerii in plata a cresterii salariilor personalului medical, finantarii programelor de sanatate si pentru asigurarea medicamentelor compensate si gratuite, atat prin alocari suplimentare de fonduri, cat si prin credite de angajament.

Astfel, se aloca in plus, in total, 568,6 milioane lei, prin bugetul Ministerului Sanatatii, 297,6 milioane lei, si al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, respectiv 271 milioane lei, pentru asigurarea platii majorate a salariilor personalului medico-sanitar, incepand cu 1 august 2016, masura de care vor beneficia aproximativ 163.000 de persoane.

De asemenea, prin rectificarea bugetara se vor asigura credite de angajament in valoare de 868,422 milioane lei, masura ce va face posibila extinderea tratamentului fara interferon al Hepatitei C pentru inca 10.000 de persoane si asigurarea medicamentelor gratuite pentru mai multi pacienti cu afectiuni oncologice (melanom malign, cancer de prostata, cancer pulmonar).

Domeniul Educatiei va primi in plus, la rectificare, 1,015 miliarde lei. Fondurile sunt destinate punerii in aplicare a deciziei Guvernului de majorare si corectare a salariilor personalului didactic si personalului auxiliar din invatamant, atat din preuniversitar, cat si din universitar, incepand cu 1 august 2016, pentru implementarea masurilor reparatorii adoptate de Parlament, precum si pentru finantarea unor proiecte din domeniu. Mentionam faptul ca, potrivit Legii nr. 85/2016, personalul didactic care nu a obtinut hotarari judecatoresti pentru plata diferentelor salariale pentru perioada octombrie 2008 - 13 mai 2011 beneficiaza de aceste drepturi incepand cu 2016, asemenea cadrelor didactice care au obtinut aceste drepturi dupa un demers in instanta. Tot prin aceasta rectificare vor fi asigurati banii necesari pentru plata titlurilor executorii castigate de cadrele didactice in anii anteriori si care ar fi trebuit platite pana la sfarsitul anului 2015.

De aceste masuri vor beneficia aproximativ 280.000 de cadre didactice si auxiliare. Pentru plata acestor drepturi salariale s-au alocat, in total, 417,8 milioane lei invatamantului universitar si 597,9 milioane lei invatamantului preuniversitar.

De asemenea, a fost deblocata suma de 225 milioane de lei, bani pe care universitatile ii vor avea la dispozitie atat pentru plata drepturilor salariale, cat si pentru proiectele de investitii.

Drepturile sociale – peste 2,8 miliarde lei se aloca Ministerului Muncii, fonduri necesare pentru plata drepturilor sociale. Aproximativ 1,4 miliarde lei  sunt destinate platii indemnizatiei pentru cresterea copilului, ajutoarelor sociale, alocatiilor de stat pentru copii, indemnizatiilor pentru persoanele cu handicap, conform masurilor stabilite de Parlament. Cealalta jumatate, respectiv suma de 1,429 miliarde lei, sunt bani necesari pentru asigurarea platii pensiilor pana la sfarsitul anului.

“Am tratat cu maxima responsabilitate gestionarea bugetului si sper ca de aceeasi responsabiliate sa faca dovada si Parlamentul atunci cand adopta anumite proiecte de acte normative cu impact imediat inclusiv asupra bugetului, in acest an, sau a anului viitor. Este important sa mentinem echilibrul bugetar, sa mentinem echilibrul intre cheltuielile pentru investitii, cheltuielile pentru consum. Acesta este modul nostru de abordare si sper ca in acest an electoral si in lunile care vin sa evite tentatii care sa puna presiuni nesustenabile asupra bugetului”, a afirmat premierul Dacian Ciolos.  

La rectificarea bugetara, Guvernul a avut in atentie si domeniile agriculturii, mediului, organizarea alegerilor parlamentare, precum si alte masuri de buna guvernare.

Agricultura –   405,3 milioane lei - Guvernul a asigurat banii necesari pentru plata sprijinului acordat agricultorilor sub forma subventiilor pentru motorina – 308,8 milioane lei pentru trimestrele II si III, precum si pentru ajutorul de minimis acordat sectorului zootehnic in valoare de 95,5 milioane lei. Acestea au fost asigurate din redistribuire din economii in cadrul ministerului, restul de economii fiind redistribuit celorlalte domenii (168,4 milioane lei).

Mediu - Pentru mediu, este prima rectificare pozitiva din ultimii ani. Guvernul a luat masuri concentrate, in principal, pe doua directii:

- Combaterea taierilor ilegale de paduri  - proprietarii de paduri, persoane fizice si juridice care detin suprafete mai mici de 30 de hectare, vor primi sprijin pentru asigurarea pazei acestor paduri. In acest sens, Guvernul a alocat 14,5 milioane lei, fiind prima data cand se pune in aplicare aceasta prevedere legala cuprinsa in Codul Silvic inca din 2008.
- Urmare a unor redistribuiri in cadrul bugetului Ministerului Mediului, Guvernul a alocat, prin rectificare, 85 de milioane de lei pentru investitii in lucrari de aparare impotriva inundatiilor.

Consiliul de Monitorizare pentru implementarea Conventiei pentru drepturile persoanelor cu dizabilitati

- Guvernul a alocat suma de 1 milion de lei necesara operationalizarii si functionarii, pana la sfarsitul anului, a unei institutii importante in procesul de verificare a respectarii drepturilor persoanelor cu dizabilitati: Consiliul de Monitorizare pentru implementarea Conventiei pentru drepturile persoanelor cu dizabilitati. Aceasta institutie a fost constituita prin Legea nr. 8/2016 privind infiintarea mecanismelor prevazute de Conventia privind drepturile persoanelor cu dizabilitati.

Organizarea alegerilor parlamentare

- Pentru buna organizare a alegerilor parlamentare, atat in tara, cat si in comunitatile de romani din strainatate, Guvernul a alocat in plus 201,2 milioane lei in bugetele Ministerului Afacerilor Interne, MAE, MCSI.
- Pentru organizarea alegerilor parlamentare pentru romanii din strainatate, bugetul a fost dublat, prin majorare de la 4,3 milioane lei, cat a fost alocat initial, la 8,6 milioane lei.

 Intre alocarile suplimentare prin rectificarea bugetara mentionam:

- Contributia anuntata de Guvern pentru achizitionarea operei “Cumintenia Pamantului” – suma de 22,5 milioane lei, in bugetul Ministerului Culturii, reprezentand echivalentul in lei a sumei de 5 milioane euro,
- Pentru situatii neprevazute, in Fondul de rezerva bugetara la  dispozitia Guvernului, a fost alocata suma de 221,5 milioane lei.

INVESTITII

In 2016, prin bugetul de stat, pentru investitii au fost alocate peste 19,5 miliarde lei, cu doua miliarde in plus fata de cat s-a cheltuit in cursul anului trecut. Platile facute din bani publici pentru proiectele de investitii pana la data de 30 iunie, reprezinta peste 4,6 miliarde lei, cu peste 45% mai mult comparativ cu suma platita in aceeasi perioada a anului trecut, respectiv 3,196 miliarde lei.

Pentru proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile, executia pe primele 6 luni din 2016 este la 5,695 miliarde lei, putin mai mare fata de perioada similara a anului trecut, respectiv 5,598 miliarde lei.

Mentionam urmatoarele domenii de investitii: dezvoltarea regionala, transporturile, agricultura, apararea.

Dezvoltarea Regionala:

Gradul de utilizare a fondurilor aferente cheltuielilor de investitii la MDRAP este de 49,6% din programul anual, respectiv 83,6% din programul aprobat pe semestrul I a.c.

Situatia pe primul semestru al anului 2016 pentru cateva dintre programele guvernamentale cu finantare de la bugetul de stat, gestionate de MDRAP, releva urmatoarele date:

- Programul national de dezvoltare locala - unul dintre cele mai consistente programe prin care sunt sprijinite investitiile locale: din 3 miliarde lei program anual s-au cheltuit 1,4 miliarde lei, respectiv un grad de executie de 47%;
- Programul national de constructii de interes public sau social (A si B) (implementat prin CNI): din 330 milioane lei program anual s-au cheltuit 78,6 milioane lei, respectiv un grad de executie de 23,8%;
- Program pilot locuinte sociale pentru comunitatile de rromi (finantare din bugetul de stat prin ANL): din 22,9 milioane lei program anual s-au cheltuit 4,7 milioane lei, respectiv un grad de executie de 20,5%;
 - Programe de constructii locuinte

       -Locuinte sociale: din 25 milioane lei program anual s-au cheltuit 7,9 milioane lei, respectiv un grad de executie de 31,8%;
       -Locuinte pentru tineri, destinate inchirierii: din 100 de milioane lei program anual s-au cheltuit  33,986 milioane lei, respectiv un grad de executie de 33,98%;
       -Locuinte pentru chiriasii evacuati: din 25 milioane lei program anual s-au cheltuit  2,59 milioane lei, respectiv un grad de executie de 10,3%;


Transporturi:

La sfarsitul anului 2015, cele mai multe proiecte ale CNADNR si CFR SA erau blocate din cauze birocratice. Guvernul a simplificat procedurile de obtinere a acestor avize si, in pofida impedimentelor birocratice, rezultatele arata un plus de 25% grad de realizare la Transporturi fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Situatia pe proiecte arata urmatoarele date:

- Autostrada Sebes – Turda – Pe Loturile 1, 3 si 4 au fost realizate exproprierile, a fost emisa  autorizatia de construire si au fost facute platile aferente. Astfel, s-au deblocat lucrarile pentru aproximativ 70 de km de autostrada. Pe Loturile 3 si 4 progresul lucrarilor este de 50%.
 - Autostrada Lugoj-Deva – Pe Lotul 2, se vor finaliza 17 km pana la sfarsitul lui 2016. In prezent, stadiul de executie este de 45%. Pe Lotul 3, gradul de executie este de 60%. La Lotul 4, din cele patru sectiuni, doua sunt in executie si doua sunt in curs de obtinere a autorizatiilor, iar stadiul de executie este de 48%. In 2017, vor fi finalizati alti 43 km.
- Autostrada Orastie – Sibiu – Pe Lotul 3 (Cunta-Saliste), a inceput reconstructia soselei, lucrarile fiind executate in regie proprie de CNADNR. Termenul pentru reluarea circulatiei este septembrie 2016. La acest moment, stadiul lucrarilor este de 96%.
- Autostrada Transilvania:

    -Tronsonul Campia Turzii – Ogra – Tg. Mures – A fost emis HG pentru reglementarea finantarii exproprierilor. A fost emis Ordinul de incepere a lucrarilor pe 3 loturi
     -Tronsonul Gilau – Nadaselu (sector 3A) - au fost scoase din fondul forestier 7,45 ha de padure pentru continuarea lucrarilor, iar pana in 2017 se vor finaliza 8,7 km ce vor fi pusi in functiune in 2017. Pe acest sector, stadiul executiei este de 81%.

Metrou:

- Magistrala 4 Gara de Nord – Lac Straulesti (Sectiunea Parc Bazilescu – Lac Straulesti) - Proiectul reprezinta extinderea magistralei 4 de metrou in zona de nord a Bucurestiului, cu inca doua statii, Laminorului si Straulesti.
- La sfarsitul anului 2016, statiile Laminorului si Straulesti vor fi functionale.
- Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon (Sectiunea Raul Doamnei – Eroilor) finantare buget de stat + fonduri structural POS-T
- Pe Magistrala 5, progresul lucrarilor este de 85% in ceea ce priveste structura si de 10% in cazul finisajelor si instalatiilor aferente. La statia Eroilor 2, executia structurii este realizata in proportie de 80%. In acest moment, se lucreaza la legatura dintre M5 si M1. In ceea ce priveste statia Favorit, executia structurii este realizata in proportie de 97%.
- Magistrala 6 – Sectiunea 1 Mai – Otopeni - Aceasta linie va asigura legatura retelei de metrou a municipiului Bucuresti cu Aeroportul International Henri Coanda – Otopeni.
- In prezent, au fost finalizate documentele necesare aprobarii prin hotarare de guvern a indicatorilor tehnico-economici. In plus, a fost demarata actiunea de intocmire a aplicatiei privind cofinantarea proiectului din fonduri externe nerambursabile in cadrul POIM.

Agricultura:

Pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigatii, se asigura resurse suplimentare. La finantarea initiala de 95 de milioane de lei, dupa rectificare, se adauga credite de angajament in suma totala de 548 de milioane de lei. In acest moment, a fost asigurata posibilitatea contractarii lucrarilor de irigatii pentru anul 2016, cu termene de decontare in anii urmatori.

 Apararea

Respectarea obligatiilor ce decurg din calitatea de membru al NATO, UE si din parteneriatele strategice la care Romania este parte este prioritate a actualului Guvern, care si-a asumat decizia Consiliul Suprem de Aparare a Tarii de crestere graduala a bugetului alocat apararii la 2%, pana in 2017. De aceea, prin Legea Bugetului 2016, s-au alocat sume suplimentare pentru bugetul de aparare (1,3 mld. lei).

La aceasta data, la nivelul Ministerului Apararii Nationale, executia bugetara pe principalii indicatori este in grafic. Prin actul normativ de rectificare, MApN a redistribuit resursele financiare in interiorul anvelopei bugetare existente, ceea ce va permite o utilizare mai eficienta a acestora. Alocarile bugetare permit desfasurarea programului de instruire in conformitate cu planificarea aprobata. Prin reasezarea bugetului MApN sunt asigurate in totalitate, pana la sfarsitul anului, o serie de cheltuieli, cum ar fi cele cu personalul (salarii si pensii, respectiv cele pentru alocatiile de hrana si echipament).

Derularea investitiilor, atat a celor in infrastructura, cat si a programelor de inzestrare curente, este finantata integral.

 - La capitolul “infrastructura”, sunt cuprinse investitiile majore pentru  implementarea angajamentelor asumate anterior la Summit-ul din Tara Galilor, de asemenea, infrastructura si echipamentele de aerodrom necesare intrarii in exploatare a avionului multirol F16 – unele dintre acestea cu cofinantare NATO, precum si o serie investitii derulate impreuna cu partenerul american.
 - De asemenea, se asigura initierea unor investitii care sa contribuie la implementarea obligatiilor asumate de Romania la Summit-ul de la Varsovia.
- Anul acesta va marca intrarea in serviciu a unor echipamente contractate in anii anteriori: 9 aeronave F16 - care vor sosi in tara in doua etape, radare tridimensionale pentru apararea antiaeriana, precum si platforme multifunctionale de transport.
 - La capitolul credite de angajament, limita a fost crescuta cu suma de 1 miliard lei, ceea ce va permite contractarea de proiecte de investitii multianuale din categoria armament si tehnica de lupta, in beneficiul celor trei state majore de categorii de forte (terestre, aeriene si navale) si al Comandamentului Logistic Intrunit, in conformitate cu Programul privind transformarea, dezvoltarea si inzestrarea Armatei Romaniei pana in anul 2026 si in perspectiva.
- Programele vizeaza atat achizitii de sisteme de armament, cat si echipamente de sprijin.

CONTEXTUL MACRO-ECONOMIC

Prima rectificare bugetara a fost decisa de Guvern in conditiile in care analiza rezultatelor economice argumenteaza posibilitatea realizarii unei cresteri economice de 4,2%, comparativ cu 4,1% cat se estima la elaborarea legii bugetului de stat, si un produs intern brut in valoare nominala de 757,0 miliarde lei, fata de 746,6 miliarde lei, cat s-a estimat initial.

Sursa: Guvernul Romaniei
Foto: pixabay.com

 
Economist
Experienta: 5 ani de activitate in management si marketing

Ultimele NOUTATI

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi
Sanatate

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi

today25 Apr. 2024
Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori
Casa si gradina

Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori

today25 Apr. 2024
5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024
Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)
Business

Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)

today25 Apr. 2024
Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA
Companii

Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA

today25 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie...

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x