Numarul celor care isi produc energie acasa pentru consumul propriu a crescut semnificativ in ultimii ani. Prosumatorii trebuie sa stie insa acum ca vor fi obligati sa isi instaleze un al doilea contor, potrivit Asociatiei Prosumatorilor si a Comunitatilor de Energie. APCE solicita acum eliminarea acestei obligativitati, sustinand ca un al doilea contor este inutil. In plus, costuri de aproape 100 de milioane de euro vor fi suportate de toti consumatorii si prosumatorii din tara, prin taxa de distributie.
„ANRE nu renunta la contoarele inutile. Cu toate ca ‘taxa pe soare’ a fost abrogata conform OUG 32/2024, ANRE continua sa solicite instalarea celui de-al doilea contor pentru prosumatori. Costul acestor contoare suplimentare inutile a fost estimat de APCE la 100 milioane de euro, valoare care include echipamentul, montajul si software-ul (estimat pentru 200.000 de prosumatori)”, se arata intr-un comunicat de presa emis de cei de la APCE.
“ANRE recunoaste in scris: cele 100 milioane de euro vor fi suportate de toti consumatorii si prosumatorii din Romania prin taxa de distributie. Romania nu are in acest moment o retea energetica smart (smart-grid) pentru ca acest lucru inseamna instalarea de contoare inteligente la toti consumatorii din Romania. In loc sa instaleze contoare acolo unde este nevoie, ANRE iroseste 100 milioane de euro si doreste instalarea a cate doua contoare inteligente la fiecare prosumator”, mai sustine APCE.
Mai mult decat atat, APCE lanseaza o teorie surprinzatoare care ar putea sta in spatele acestei obligativitati, Mai exact, APCE crede ca o asemenea decizie este luata doar pentru ca ANRE si Ministerul Energiei isi doresc sa prezinte rezultatele investitiilor facute de prosumatorii care folosesc panouri solare ca fiind realizari ale statului. De asemenea, prosumatorii ii acuza pe cei de la ANRE ca se ascund in spatele unor directive europene, in Europa neexistand nicio alta tara care sa solicite o dubla contorizare.
„Se pare ca unele institutii ale statului roman au reflexul de a invoca directive europene pentru deciziile lor discutabile. ANRE invoca ‘directiva europeana 2019/944’, care insa nu face referire la montarea cel de-al doilea contor, ci la contorizarea inteligenta primara (contorul de la poarta). In plus, ANRE face referire intr-un raspuns oficial dat pentru APCE la o brosura cu caracter consultativ comandata de Comisia Europeana ca fiind de fapt… ‘legislatie europeana’, facand o confuzie grava cu sau fara intentie”, mai transmit cei de la APCE.
Citeste si: Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Romanii, ahtiati dupa criptomonede. Suma colosala pe care au investit-o iti arata ca oamenii au bani
Cum sa analizezi o companie inainte de a investi: Ghidul complet al indicatorilor financiari
Directiva NIS2, explicata. Uniunea Europeana ridica standardele de securitate cibernetica. Reguli noi pentru companii
Presedintele Iohannis, reactie la cald dupa ziua istorica in care Romania a fost primita in Schengen: Directia europeana ramane singura noastra cale reala de dezvoltare
Partenerii nostri
Distribuire dividende in numerar: Atentie la platile fragmentate!
Declaratia unica 2025: Salariul minim folosit la stabilirea plafoanelor pentru CAS si CASS
Reguli noi la inregistrarea contractului de inchiriere la ANAF, de la 1 ianuarie 2025
Alegerile prezidentiale 2024 au fost ANULATE de Curtea Constitutionala
Te-ar putea interesa si