Se naste Europa digitala. UE aloca miliarde de euro pentru supercalculatoare, inteligenta artificiala si securitate cibernetica

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Se naste Europa digitala. UE aloca miliarde de euro pentru supercalculatoare, inteligenta artificiala si securitate cibernetica
Se naste Europa digitala. UE aloca miliarde de euro pentru supercalculatoare, inteligenta artificiala si securitate cibernetica
de Alexandra Stanescu la 07 Iun. 2018
Urmareste-ne pe Google News
europa digitalabuget it ueinvestitii inteligenta artificiala

Comisia Europeana a propus, miercuri, crearea primului program Europa digitala si investitii de 9,2 miliarde euro in vederea alinierii urmatorului buget pe termen lung al UE (2021-2027) la provocarile tot mai mari din domeniul digital.

Prin adoptarea Strategiei privind piata unica digitala, Uniunea Europeana a instituit un cadru de reglementare adaptat erei digitale. Pe langa aceasta strategie, trebuie sa se asigure finantare si investitii la fel de ambitioase in programul Europa digitala pentru imbunatatirea competitivitatii internationale a UE, precum si pentru dezvoltarea si consolidarea capacitatilor digitale strategice ale Europei. 


Citeste si: Aproape 60% din software-ul din Romania este nelicentiat


Aceste capacitati-cheie vizeaza calculul de inalta performanta, inteligenta artificiala, securitatea cibernetica si competentele digitale avansate, asigurandu-se utilizarea pe scara larga si accesibilitatea acestora in toate sectoarele economiei si ale societatii, atat de catre intreprinderi, cat si de catre sectorul public. 
 
Propunerea Comisiei Europene vizeaza cinci domenii:
 
Supercalculatoare
 
Se vor acorda 2,7 miliarde de euro pentru finantarea de proiecte in vederea dezvoltarii si consolidarii facilitatilor de calcul de inalta performanta si de prelucrare a datelor in Europa, lucru este esential pentru dezvoltarea a numeroase domenii - de la asistenta medicala si energia din surse regenerabile pana la siguranta auto si securitatea cibernetica. Aceasta finantare va asigura o utilizare mai eficienta si mai larga a calculului de inalta performanta, atat in sectorul public, cat si in cel privat, inclusiv la nivelul intreprinderilor mici si mijlocii. 
 
Programul Europa digitala va avea ca obiectiv sa dezvolte o infrastructura de talie internationala in materie de supercalculatoare si de prelucrare a datelor, care sa fie dotata cu capacitati exascale (un miliard de miliarde sau 1018 calcule pe secunda) pana in exercitiul financiar 2022/2023, precum si cu capacitati post-exascale pana in exercitiul financiar 2026/2027, astfel incat UE sa dispuna de propriile resurse independente si competitive in materie de tehnologii, sa atinga excelenta in materie de aplicatii si sa extinda disponibilitatea si utilizarea calculului de inalta performanta. Initiativele planificate se vor baza pe strategia europeana privind supercalculatoarele, care va ajuta UE sa avanseze in numeroase domenii, de la asistenta medicala si energia din surse regenerabile pana la siguranta vehiculelor si securitatea cibernetica.
 
Inteligenta artificiala
 
Sunt prevazute 2,5 miliarde de euro pentru favorizarea raspandirii inteligentei artificiale in intreaga economie si societate europeana. Acest buget se bazeaza pe abordarea europeana privind inteligenta artificiala, prezentata la 25 aprilie 2018: scopul este stimularea investitiilor pentru valorificarea la maximum a inteligentei artificiale, tinandu-se cont in acelasi timp de transformarile socioeconomice pe care le cauzeaza aceasta si asigurandu-se un cadru etic si juridic adecvat. 
 
Programul Europa digitala va facilita accesul autoritatilor publice si al intreprinderilor, in special al celor de mici dimensiuni, la instalatiile de testare si experimentare a inteligentei artificiale in statele membre, in timp ce consolidarea investitiilor in cercetare si inovare in cadrul programului Orizont Europa ii va permite UE sa se mentina in prima linie in ceea ce priveste progresele stiintifice si tehnologice in materie de inteligenta artificiala. Comisia propune crearea unor „biblioteci europene” comune de algoritmi care sa fie accesibile tuturor, cu ajutorul careia sectorul public si sectorul privat sa identifice si sa achizitioneze solutia cea mai adecvata pentru nevoile lor. La nivelul intregii Uniuni se vor crea platforme deschise si se va acorda acces la spatii de date industriale pentru inteligenta artificiala in cadrul centrelor de inovare digitala, care vor oferi instalatii de testare si informatii intreprinderilor mici si inovatorilor de la nivel local.
 
Securitate cibernetica si incredere
 
Se vor investi doua miliarde de euro in protejarea economiei digitale, a societatii si a democratiilor Uniunii prin promovarea apararii cibernetice si a sectorului securitatii cibernetice din UE, prin finantarea de echipamente si infrastructura de ultima generatie in domeniul securitatii cibernetice, precum si prin sprijinirea dezvoltarii competentelor si a cunostintelor necesare. 


Citeste si: Dus rece de la Comisia Europeana. Romania a deraiat de la MTO

Propunerea se bazeaza pe o gama larga de masuri privind securitatea cibernetica prezentate in septembrie 2017, precum si pe primul act legislativ adoptat la nivelul UE privind securitatea cibernetica, intrat in vigoare in mai 2018.
 
 
Competente digitale
 
Prin alocarea a 700 de milioane euro se va garanta ca forta de munca actuala si viitoare va avea posibilitatea de a dobandi cu usurinta competente digitale avansate prin cursuri de formare si stagii de pregatire la locul de munca pe termen lung si pe termen scurt, indiferent de statul membru de resedinta al participantilor. In cadrul programului Europa digitala, centrele de inovare digitala vor desfasura programe specifice menite sa ajute intreprinderile mici si mijlocii si administratiile publice sa ia masurile necesare pentru ca personalul lor sa dobandeasca competentele avansate necesare pentru a putea avea acces la noile posibilitati pe care le ofera calculul de inalta performanta, inteligenta artificiala si securitatea cibernetica.
 
Asigurarea utilizarii pe scara larga a tehnologiilor digitale la nivelul intregii economii si societati

Prin alocarea a 1,3 miliarde de euro se va asigura transformarea digitala a administratiei publice si a serviciilor publice si interoperabilitatea acestora in Uniunea Europeana si se va facilita accesul la tehnologii si know-how pentru toate intreprinderile, in special pentru IMM-uri. Centrele de inovare digitala vor avea rolul de „ghisee unice” pentru intreprinderile mici si mijlocii si administratiile publice, oferind acces la expertiza tehnologica si la facilitati de experimentare, precum si consiliere pentru o mai buna evaluare a interesului economic al proiectelor de transformare digitala. Va fi sustinuta o retea de centre de inovare digitala, asigurandu-se cea mai mare acoperire geografica posibila in intreaga Europa. Centrele de inovare digitala reprezinta la ora actuala unul dintre principalele elemente ale strategiei de digitalizare a industriei europene.
 
Potrivit Comisiei Europene, este esential sa se ajunga rapid la un acord asupra intregului buget pe termen lung al UE si asupra propunerilor sectoriale, pentru ca fondurile UE sa dea rezultate pe teren cat mai curand posibil.
 
Avand in vedere caracterul urgent al situatiei si amploarea investitiilor necesare, exista argumente puternice in favoarea interventiei UE pentru finantarea si coordonarea actiunilor in comun, la o scara care sa poata oferi un raspuns provocarilor pe care le presupune transformarea digitala. Acest lucru ar trebui sa asigure faptul ca beneficiile generate de noile tehnologii digitale sunt partajate pe deplin.
 
Neacoperirea rapida a deficitului de investitii ar risca sa slabeasca capacitatea de inovare si competitivitatea industriala a UE.
 
Ajungerea in 2019 la un acord privind urmatorul buget pe termen lung ar asigura o tranzitie fara probleme intre actualul buget pe termen lung (2014-2020) si noul buget, precum si previzibilitatea finantarii, in beneficiul tuturor.
 
Europa digitala este un program nou, care face parte din capitolul „Piata unica, inovarea si sectorul digital” al propunerii de buget pe termen lung al UE. 
 
Avand la baza Strategia privind piata unica digitala lansata in mai 2015 si realizarile pe care le-a permis aceasta in ultimii ani, programul are ca obiectiv principal asigurarea faptului ca transformarea digitala a Europei este in beneficiul cetatenilor si al intreprinderilor.


Citeste si: 25.000 de euro pentru afacerile care recicleaza resurse

Datorita suplimentarii fondurilor, UE va putea investi mai mult in economia si societatea digitala. Comisia mai propune astazi si marirea bugetului pentru proiectele de infrastructura digitala din cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei la 3 miliarde de euro.
 
Mecanismul pentru interconectarea Europei se concentreaza asupra proiectelor cu cea mai mare valoare adaugata europeana, in special asupra conexiunilor transfrontaliere. In sectorul digital, acesta va contribui la asigurarea, pana in 2025, a accesului tuturor actorilor socioeconomici importanti, cum ar fi scolile, spitalele, nodurile de transport, principalii furnizori de servicii publice si intreprinderile puternic digitalizate, la conexiuni in banda larga adaptate exigentelor viitorului.
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?
Companii

Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?

today19 Mar. 2024
Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency
Comunicate

Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency

today19 Mar. 2024
S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara
Economie

S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara

today19 Mar. 2024
Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii
Financiar-Bancar

Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii

today19 Mar. 2024
Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e  si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori

today19 Mar. 2024
In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari
Economie

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari

today19 Mar. 2024
Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora

today18 Mar. 2024
Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile
Sanatate

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile

today18 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara
Economie

S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara

today19 Mar. 2024
Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii
Financiar-Bancar

Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii

today19 Mar. 2024
Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e  si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori

today19 Mar. 2024
In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari
Economie

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari

today19 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x