Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie

Glutenul - A fi sau a nu fi !


Glutenul - A fi sau a nu fi !
de la 15 Nov. 2017
Glutenul - A fi sau a nu fi !
Tags: glutenfructanagraucolicanew scientistmonash

Un studiu recent demonstreaza ca o alta moelcula, fructana, prezenta si ea in grau ca si glutenul, ar fi responsabila de anumite probleme intestinale

 
Multa lume considera ca este intoleranta la gluten. Au aparut in toate magazinele noi etichetari care te avertizeaza daca un aliment contine sau nu gluten. 
 
Pentru acesti “grijulii” exista, totusi, o problema . Am aflat acest lucru din articolul “Intolérant au gluten? Vous accusez peut-être le mauvais coupable”, Gregory Rozieres, 14.11.2017, Huffington Post, ed.fr. 
 
S-ar putea ca nu intoleranta  glutenul sa fie, de fapt, cauza unor afectiuni ale intestinului, asa cum au spus pana acum medicii.
 
Descoperirea
 
In ultimul numar din New Scientist se face referire la un studiu publicat pe 1.11.2017 in revista Gastroenterology : vinovatul afectiunilor intestinale nu ar fi glutenul, ci o alta molecula, foarte diferita de gluten. Numele ei ? Fructana. Ea este prezenta, ca si glutenul, in grau. Asta ar explica un  “quid pro quod”( o confundare a situatiilor ).
Inainte de moda “fara gluten” , exista o maladie bine cunoscuta de cercetatori, numita colica . Ea atinge mai putin de 1% din americani , care sunt declarati total intoleranti la gluten. Problema descoperita de cercetatori este ca peste 10% din americani se simt rau dupa ce au mancat paine sau paste. Adica ceva pe baza de grau. Cercetatorii au facut “niste sapaturi” si au descoperit ca adevaratele vinovate ar fi niste glucide fermentabile si greu de absorbit, incluse in grupul “FODMAP”. Din acest grup face parte si, celebra de acum, fructana.
 
Schimbarea de regim
 
Aflam din New Scientist ca cercetatorii de la Universitatea Monash au facut un experiment pe 59 persoane care urmau o dieta fara gluten. Au fost divizate in trei grupuri. Un grup trebuia sa manance bare de cereale cu gluten, al doilea, bare de cereale cu fructana si al treilea (grup de control) , bare de cereale fara gluten si fara fructana. Rezultatul a fost ca cei din al doilea grup au avut 15 % mai multe balonari si 13 % mai multe tulburari intestinale decat cei din grupul de control. Pacientii care au consumat bare cu gluten nu au avut nici un fel de probleme.
 
Acest experiment nu spune ca glutenul nu este deloc de acuzat pentru crizele de colica. Dar, nu este singurul vinovat . Iata de ce unii bolnavi de colica nu se vindeca cu o dieta fara gluten. Ei pot sa elimine fructana din grau, abandonand complet graul, dar o regasesc in ceapa sau usturoi, de exemplu.
In schimb, ar putea consuma sos de soia, in care este gluten dar nu este fructana. De asemenea pot consuma paine cu drojdie , care elimina fructana din faina de grau.
 
 



Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Manager


Newsletter zilnic GRATUIT
Protectia Datelor cu Caracter Personal
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Manager.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Top imagine

Comentarii

0 comentarii


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Top imagine
Newsletter zilnic GRATUIT
Protectia Datelor cu Caracter Personal
Aboneaza-te la newsletterul Manager.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit  "Protectia Datelor cu Caracter Personal".


Recomandari MANAGER.RO


Cele mai citite stiri




Advertisement
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

Protectia Datelor cu Caracter Personal


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016