Glutenul - A fi sau a nu fi !
glutenfructanagraucolicanew scientistmonash
Un studiu recent demonstreaza ca o alta moelcula, fructana, prezenta si ea in grau ca si glutenul, ar fi responsabila de anumite probleme intestinale
Multa lume considera ca este intoleranta la gluten. Au aparut in toate magazinele noi etichetari care te avertizeaza daca un aliment contine sau nu gluten.
Pentru acesti “grijulii” exista, totusi, o problema . Am aflat acest lucru din articolul “Intolérant au gluten? Vous accusez peut-être le mauvais coupable”, Gregory Rozieres, 14.11.2017, Huffington Post, ed.fr.
S-ar putea ca nu intoleranta glutenul sa fie, de fapt, cauza unor afectiuni ale intestinului, asa cum au spus pana acum medicii.
Descoperirea
In ultimul numar din New Scientist se face referire la un studiu publicat pe 1.11.2017 in revista Gastroenterology : vinovatul afectiunilor intestinale nu ar fi glutenul, ci o alta molecula, foarte diferita de gluten. Numele ei ? Fructana. Ea este prezenta, ca si glutenul, in grau. Asta ar explica un “quid pro quod”( o confundare a situatiilor ).
Inainte de moda “fara gluten” , exista o maladie bine cunoscuta de cercetatori, numita colica . Ea atinge mai putin de 1% din americani , care sunt declarati total intoleranti la gluten. Problema descoperita de cercetatori este ca peste 10% din americani se simt rau dupa ce au mancat paine sau paste. Adica ceva pe baza de grau. Cercetatorii au facut “niste sapaturi” si au descoperit ca adevaratele vinovate ar fi niste glucide fermentabile si greu de absorbit, incluse in grupul “FODMAP”. Din acest grup face parte si, celebra de acum, fructana.
Schimbarea de regim
Aflam din New Scientist ca cercetatorii de la Universitatea Monash au facut un experiment pe 59 persoane care urmau o dieta fara gluten. Au fost divizate in trei grupuri. Un grup trebuia sa manance bare de cereale cu gluten, al doilea, bare de cereale cu fructana si al treilea (grup de control) , bare de cereale fara gluten si fara fructana. Rezultatul a fost ca cei din al doilea grup au avut 15 % mai multe balonari si 13 % mai multe tulburari intestinale decat cei din grupul de control. Pacientii care au consumat bare cu gluten nu au avut nici un fel de probleme.
Acest experiment nu spune ca glutenul nu este deloc de acuzat pentru crizele de colica. Dar, nu este singurul vinovat . Iata de ce unii bolnavi de colica nu se vindeca cu o dieta fara gluten. Ei pot sa elimine fructana din grau, abandonand complet graul, dar o regasesc in ceapa sau usturoi, de exemplu.
In schimb, ar putea consuma sos de soia, in care este gluten dar nu este fructana. De asemenea pot consuma paine cu drojdie , care elimina fructana din faina de grau.