Sfaturi pentru a evita portiile gigantice
sfaturievitaportiigigantmancare
Persoanele care se afla timp indelungat "pe drumuri" pentru ca asa le impune serviciul sunt mai predispuse sa manance la restaurant decat celelalte. Acest lucru nu ar fi o problema, daca ar face alegerile sanatoase din meniu.
Odata facuta alegerea corecta, de exemplu ceva la gratar in loc de ceva prajit, important este controlul portiilor. Poate ca unii au observat ca multe restaurante ofera portii "large" sau "extra - large", care inseamna mult mai multa mancare decat o persoana ar trebui sa manance la o masa.
Este greu sa iti dai seama cand ar trebui sa te opresti, mai ales ca mananci "pe fuga" si vrei sa-ti potolesti foamea. Iata cateva trucuri pentru a-ti controla portiile pe care le mananci la restaurant:
1. Evita aperitivele, indiferent cat costa ele. Acestea nu doar ca impiedica urmarirea exacta a cat de mult mananci, dar contin si mult mai multe calorii, grasimi si sodiu.
2. Urmareste cu grija restaurantele spre care se indreapta familia ta! Acest lucru nu inseamna ca ar trebui sa mananci la fast - food pentru a economisi bani, insa ai putea face o alegere sanatoasa (o salata) care sa te si coste mai putin.
3. Cere o farfurie mai mica. Inainte sa incepi sa mananci, separa o portie a carei marime o consideri sanatoasa. Cere imediat ca restul sa fie luat din fata ta. Acest lucru "te va ridica de la masa" dupa ce ai terminat de mancat.
4. In timp ce iti construiesti portiile sanatoase, urmeaza aceste instructiuni:
Proteine - dimensiunea palmei deschise
Legume - o data sau o data jumatate fata de cat incape in mainile tale facute "cupa"
Lipide - dimensiunea palmei stranse
5. Lupta cu nevoia de a manca desert, sau opteaza pentru o cupa de fructe in locul dulciurilor. Aminteste-ti, din nou, ca portia este importanta. Compara intai dimensiunea cupei cu marimea unui pumn strans. Daca este mai mare, va trebui sa renunti la o parte sau sa pui la pachet acea parte pentru urmatoarea masa.
Sursa foto: flickr.com/photos/42103304@N00