Mit: Produsele proaspete sunt mereu mai bune decat cele congelate
fructelegumecongelateproaspeteconfiate
Fructele si legumele congelate sau conservate pot fi mai sanatoase decat cele proaspete, este de parere medicul Sarah Schenker de la Asociatia Dietetica Britanica.
"Cercetarile arata ca inghetarea legumelor de indata ce au fost culese - cand sunt la maximul lor nutritiv - duce la pastrarea vitaminelor intr-un nivel mai inalt, in special a vitaminei C", sustine doctorul. Asadar, fructele si legumele congelate sau conservate pot fi la fel de nutritive ca cele proaspete, daca nu mai mult. Acestea sunt ambalate la cateva ore dupa ce au fost culese si isi pastreaza valoarea nutritiva.
"Odata inghetate, procesul de deteriorare se opreste. Varietatile proaspete sunt purtate de multe ori pe distante lungi sau stau in rafturi mult timp. Caldura, aerul, apa si timpul pot duce la o pierdere semnificativa a elementelor nutritive", a adaugat aceasta.
Chiar si fructele uscate pot fi mai sanatoase decat cele proaspete. "Cand mananci fructe confiate, de obicei trebuie sa mananci mai multe decat daca ai consuma fructele proaspete. De exemplu, sase caise uscate sunt echivalentul a trei caise proaspete. Intr-adevar, sunt mai calorice, dar obtineti o cantitate mai mare de nutrienti", a concluzionat Schenker. "Verificati intotdeauna nivelul de sare si zahar din tabelele de pe ambalaj", atentioneaza medicul.