Sase cesti de cafea pe zi ar putea reduce riscul de cancer de colon cu 40%
consum cafeacancer de colonceasca de cafeasedentarismajutor medical
Consumul zilnic a mai multor cesti de cafea pot reduce semnificativ riscul de cancer de colon, spun cercetatorii.
Voluntarii care au baut patru cesti pe zi au scazut riscul tumorii cu aproximativ 15%. Cei care au baut sase sau mai mult si-au marit prevenirea riscului de cancer intestinal cu 40%.
Iubitorii de ceai nu vad nicio reducere a riscului. In Marea Britanie, peste 40.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu cancer de colon. Boala are o mortalitate ridicata pentru ca victimele ignora semnele de avertizare timpurie si evita sa ceara ajutor medical.
Principalii factori de risc sunt dietele bogate in grasimi, carnea rosie, sedentarismul. Unele studii anterioare au aratat ca efectul protector ar veni de la cafea, desi nu exista o explicatie concludenta.
Cel mai recent studiu a adunat aproape 490.000 de persoane care au luat parte la o dieta si la un studiu de sanatate, la mijlocul anilor '90.
Cercetatorii au analizat obiceiurile lor de consum si au comparat cifrele cu ratele de cancer intestinal in randul bautorilor de cafea si cel al non-consumatorilor de cafea.
Rezultatele au aratat o scadere mica, dar semnificativa a riscului de tumoare printre cei care au consumat patru-cinci cesti de cafea. Cele mai bune rezultate au fost inregistrate in randul celor care au baut sase cesti zilnic si al caror risc a scazut cu 40%.
"Este deosebit de incurajator sa vedem ca un consum de cafea poate reduce riscul de cancer de colon, dar fiind ca peste 40.000 de persoane sunt diagnosticate cu aceasta boala, in Marea Britanie, anual", spune dr. Euan Paul, director executiv al Asociatiei Britanice de Cafea.
Cofeina poate creste anxietatea in cazul unor persoane si poate modifica obiceiurile de somn, astfel incat sa nu fii pe deplin odihnit. Cei care au aceste simptome trebuie sa reduca acest consum.