Mancatul la birou poate fi o sursa de stres
studiiobiceiuri alimentareperformante intelectualeproductivitatea muncii
Cercetatorii au studiat efectele conditiilor in care angajatii mananca la lucru, modul in care acestea le afecteaza gandirea si starea emotionala. Servirea mesei de pranz la locul de munca se pare ca are efecte negative, dar favorizeaza totusi unele capacitati intelectuale.
Ora mesei de pranz poate aduce uneori o dilema: sa mancam singuri in fata monitorului sau la un bufet cu alti colegi? Decizia nu este lipsita de consecinte pentru sanatatea fizica si mentala. Luna trecuta, cercetatori de la Universitatea Humboldt din Berlin au dezvaluit in revista stiintifica "Plos One" impactul acestor doua obiceiuri alimentare opuse.
Cercetatorii au studiat un esantion de 32 de femei pe care le-au separat in doua grupe: cele din primul grup au trebuit sa manance singure ceva pregatit la birou intr-un interval de timp acordat (intre 15 si 20 de minute), pe cand cele din al doilea grup au profitat de o pauza prelungita si conviviala intr-un restaurant italian. Dupa servirea mesei, cele doua grupe au trecut in laborator o serie de teste, pentru a li se "masura" emotiile si performantele intelectuale.
Din cercetare au rezultat cateva concluzii. Astfel, primul test, care a vizat impactul emotional, a aratat ca angajatele care mancasera la restaurant in compania altor persoane, intr-un mediu deconectat de locul de munca, erau mai relaxate decat cele care pranzisera in fata computerului. In schimb, a doua serie de teste, centrata pe capacitatile mentale, a dovedit ca rigoarea intelectuala slabea pe masura ce pauza de masa era mai prelungita.
Conform cercetatorilor, alternativa ar fi sa se varieze conditiile pauzei de pranz in functie de sarcinile de efectuat dupa amiaza: intr-adevar, daca relaxarea intelectuala este favorabila angajatilor care trebuie sa dea dovada de creativitate, deoarece ii permite spiritului sa vagabondeze, ea ii dezavantajeaza pe angajatii care trebuie sa monitorizeze performanta, sa detecteze erori sau in general sa lucreze cu numere si care au nevoie de rigoare, precum corectori sau statisticieni, doua profesii mentionate de autorii studiului.
Felul in care mananci la lucru influenteaza performanta
Rezultatele acestui studiu sunt totusi criticate de unii specialisti in nutritie. "Participantele au fost plasate in situatii cu multi factori divergenti si este dificil de izolat elementul care ar provoca, pe termen scurt, un stres sau o performanta intelectuala in declin", considera Gilles Fromentin, cercetator in fiziologia nutritiei la Institutul National de Cercetare Agronomica (INRA).
Un alt studiu, realizat pentru companii de catre firma de consultanta Gallup, a evidentiat de asemenea ca bunele relatii la lucru, impartasite de exemplu in timpul unei mese intre colaboratori, are un efect pozitiv asupra performantei angajatilor. Studiul estimeaza ca implicarea profesionala ar fi de sapte ori mai mare la 50 % din salariatii care au cel putin o relatie de prietenie puternica in cadrul companiei. "Nu este probabil intamplator faptul ca spatiile pentru servirea mesei de catre angajati devin din ce in ce mai ludice si mai conviviale" remarca Gilles Fromentin.
Sursa: Le Figaro