Cum ar putea scadea pretul la carne cu 15%
tva carneevaziune fiscalapret carne
Producatorii de carne cer insistent guvernului reducerea TVA la carne. Statul ar pierde anual aproape jumatate de miliard euro doar din evaziunea fiscala pe acest domeniu.
Reducerea la 5% a taxei pe valoare adaugata la carne si preparate din carne, de la 24% cat este in prezent, ar putea determina scaderea preturilor acestor produse.
Pretul ar putea scadea cu pana la 15%, a anuntat, joi, presedintele Federatiei Nationale Pro Agro, Alex Jurconi, intr-o conferinta de presa, potrivit
Agerpres.
In present, cu TVA de 24%, evaziunea fiscala este aproape jumatate din potentialul pietei.
Concret, statul pierde peste 450 de milioane de euro in fiecare an, din cauza evaziunii fiscale in domeniu, sustine Jurconi.
Prin reducerea TVA la 5%, ar avea de castigat pe termen mediu si lung atat statul, cat si consumatorii finali, prin scaderea pretului la raft.
Din analizele federatiei, o diminuare a taxei pe valoare adaugata la carne si preparate din carne de la 24% la 5% ar putea determina scaderea preturilor cu pana la 15%, a declarat Jurconi.
Potrivit acestuia, pe termen scurt, bugetul de stat ar putea avea de suferit de pe urma diminuarii incasarii sumelor aferente TVA-ului, dar exista mai multe solutii pentru a compensa acest ecart.
Una din solutii se refera la implementarea unui sistem national de urmarire a transporturilor rutiere, in scopul monitorizarii potentialelor fraude fiscale.
Foto: Wikipedia.