ARC: Reducerea TVA la alimente va fi benefica atat producatorilor, cat si consumatorilor si bugetului national
tvaalimentearcproducatoriconsumatori
Asociatia Romana a Carnii (ARC) a sustinut permanent necesitatea reducerii TVA la alimente si saluta declaratia primului ministru de a aplica aceasta masura prin includerea in formula de buget pentru anul 2013.
"Nivelul redus al TVA la alimente este o practica obisnuita in Uniunea Europeana si, ca atare, materializarea intentiei guvernului nu va face decat sa ne (re)aduca in Europa, cu intregul cortegiu de castiguri ce deriva de aici: punerea pe picior de egalitate a pietei romanesti cu cea comunitara, cresterea puterii de cumparare a modestelor salarii si pensii, marirea vanzarilor, inclusiv a productiei sectorului alimentar, precum si imbunatatirea nutritiei si starii de sanatate a populatiei", potrivit ARC.
ACR mai sustine ca efectele pozitive "se vor resimti rapid dupa implementarea masurii" si se vor regasi si in veniturile bugetului national, prin cresterea bazei de impozitare si reducerea evaziunii fiscale, constituind "un veritabil balon de oxigen in aceasta perioada extrem de dificila pe care o traverseaza nu numai Romania, ci si ansamblul Uniunii Europene".
Premierul Victor Ponta a afirmat marti ca sustine aplicarea unei TVA diferentiata pentru produsele agricole, de la 1 ianuarie 2013.
"Sustin introducerea, de la 1 ianuarie 2013, cu toate implicatiile bugetare, a unei TVA diferentiate pentru produsele agricole, o TVA de 24%, din care 9% sa fie retinuta pentru buget si 15% sa fie rambursata producatorului. Este un program fundamental si ne dorim ca efectele de scadere a preturilor, dar mai ales de combatere a evaziunii fiscale si de sprijin a producatorilor autohtoni, sa fie pozitive in 2013", a declarat premierul.
In acelasi timp, vicepresedintele democrat-liberal Andreea Paul a apreciat ca inainte de aplicarea unor astfel de masuri, acestea ar trebui "discutate mai intai cu Comisia Europeana si cu Fondul Monetar International".