Ministrul Agriculturii: Consumul de paine s-a redus de trei ori din 2000 pana acum
rompandaniel constantintva paine
In anii 1999 si 2000, cand s-a luat decizia de a creste TVA de 11 la 19%, consumul de paine era 1,8 milioane de tone.
Romanii consumau aproape 1,8 milioane tone de paine, iar in 2010 consumul a scazut la sub 0,6 milioane tone.
Astfel, reducerea TVA la paine la 9% nu este numai o masura politica, ci si una care a izvorat din ratiuni economice, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, citat de
Agerpres.
In anii 1999 si 2000, cand s-a luat decizia de a creste TVA de 11 la 19%, consumul de paine era 1,8 milioane de tone.
Pe parcursul a patru ani, perioada in care s-a aplicat acest TVA, consumul de paine pentru care s-au platit taxe si impozite a scazut la mai mult de jumatate, respectiv la circa 840.000 de tone.
Apoi, cand s-a luat o alta decizie si TVA a crescut de 19 la 24%, consumul care s-a raportat a fost de 588. 000 tone, a precizat Constantin.
Potrivit sursei citate, in prezent consumul de paine pe locuitor in Romania este de mai putin de 30 de kg pe an, fata de media europeana de 80 kg pe an, iar diferenta se vede in evaziunea fiscala din domeniu.
Patronatul Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (ROMPAN) a organizat miercuri Conferinta nationala a morarilor si brutarilor in vederea lansarii programului pilot de reducere a TVA la 9% pe lantul grau-faina-paine.
Patronatele din panificatie si lanturile de retail intentioneaza sa incheie un parteneriat cu autoritatile in vederea combaterii evaziunii fiscale si realizarii unui mediu economic sanatos in industria de morarit si panificatie.
Foto: Wikipedia.