Comisia Europeana declara razboi risipei de alimente
comisia europeanaalimentehotelmancarehranagunoi
Comisia Europeana (CE) ar putea interzice sistemul all-inclusive din hoteluri, deoarece implica irosirea unei cantitati prea mari de mancare.
Potrivit informatiilor din cotidianul bulgar Monitor, citate de
Mediafax, Comisia intentioneaza sa interzica si promotiile din supermarketuri, care permit achizitionarea mai multor produse la un pret mai redus, pentru ca in final oamenii arunca ceea ce au cumparat in plus.
Statistica Comisiei Europene arata ca painea aruncata intr-o zi la gunoi in Viena ar putea asigura hrana pentru 200.000 de africani cu posibilitati limitate.
Fiecare tara membra a Uniunii Europene trebuie sa propuna un plan prin care sa atenueze pierderile alimentare, pana in 2013. In urmatorii 20 de ani, preturile la mancare vor creste la nivel astronomic. Un sfert din alimentele produse in lume se pierd sau ajung la tomberon.
Cunosteam aceasta realitate. Studiul realizat de Swedish Institute for Food and Biotechnology pentru departamentul de resort al ONU, FAO, o confirma. In fiecare an, aruncam la gunoi 1,3 miliarde de tone de alimente (33% din tot ceea ce producem).
In acest timp, 925 de milioane de oameni nu au ce pune-n gura. Economiile bogate arunca mancarea la gunoi, cand ar putea sa o dea celor care au nevoie de ea. Surplusul nu este folosit, ci irosit. Economiile evoluate si cele in proces de dezvoltare arunca 670 de milioane de tone, respectiv 630 de milioane de tone de hrana la gunoi, in fiecare an.
Statele bogate irosesc 222 de milioane de tone de legume, fructe si radacinoase. Ca sa facem o comparatie, aflati ca productia intregii regiuni africane la sud de Sahara ajunge la 230 de milioane de tone.
Fiecare consumator din Europa si America de Nord arunca in fiecare an la ghena intre 95 si 115 kilograme de alimente. Creste si consumul de alte resurse, precum apa, curent electric si bani. Costul procesarii este enorm. FAO ne sfatuieste sa cumparam doar cat consumam.