HORSEGATE: Ancheta franceza disculpa abatorul din Romania
scandalul carnii de calanchetafrantaromania
Rezultatele anchetei franceze privind frauda in comercializarea carnii de vita si de cal vor fi cunoscute in aceasta dupa amiaza, la ora 18, cand vor fi prezentate de catre ministrul delegat pentru problemele Consumului, BenoÃŽt Hamon. Pana atunci, noi amanunte ies deja la iveala.
Conform postului de radio Europe 1, furnizorul francez de carne Spanghero si compania olandeza Draap sunt in vizorul autoritatilor franceze, in vreme ce abatorul roman spre care s-au indreptat banuielile intr-o prima faza este disculpat.
Carnea de cal incriminata, provenind din Romania, a trecut mai intai prin Olanda, via compania Draap, cu sediul in Cipru, inainte de a ajunge in Franta, la Spanghero.
Etichetarea a fost falsificata
Abatorul roman nu a ascuns faptul ca a exportat carne de cal, dar prin intermediul unui trader al firmei olandeze, aceasta a fost trimisa in Franta cu o etichetate falsificata. In acest moment nu se stie inca cine a realizat exact aceasta frauda si nici daca societatea Spanghero era la curent. Europe 1 subliniaza, in acelasi timp, ca pretul de achizitie “era surprinzator de scazut pentru carnea de vita” si ca importatorul ar fi trebuit sa-si puna intrebari in legatura cu acest lucru.
Postul de radio aminteste si faptul ca cele doua firme suspectate au mai avut probleme cu justitia. Directorul companiei Spanghero a mai fost anchetat in legatura cu carne de vita conservata (corned-beef) in care fusese amestecata carne stricata, in vreme ce directorul Draap, Jan Fasen, a fost condamnat anul trecut la un an de inchisoare pentru ca a prezentat drept “vita halal de origine europeana” carne de cal importata indeosebi din America de Sud.