De ce nu trebuie sa evitam laptele din soia?
soialapte din soiastresinsomniemenopauzasindrom premenstrualvase de sangeprostataoasealiment idealcolesterolsangesanatatevitamina dcalciuboli cardiovasculare
Spre deosebire de laptele de origine animala, laptele din soia este bogat in acizi grasi polinesaturati si mononesaturati, care inhiba transportarea colesterolului in fluxul sanguin.
Acest lucru il transforma intr-un aliment ideal pentru persoanele cu colesterol ridicat sau cu boli cardiovasculare.
Dar nu numai asta. In afara de faptul ca are o consistenta densa si un gust delicios, laptele de soia este bogat in vitamina D si calciu. In proportii destul de consistente. 25-31% calciu, 11-31% vitamina D. In plus, 6-10 grame de proteine, 1-5 grame zahar si 5 grame grasimi, din care 0.4 grasimi saturate. Ne informeaza site-ul fitnea.com.
Beneficiile laptelui de soia
1. Laptele de soia ne face mai supli.
Prin continutul redus de zahar, amintit mai devreme, fata de laptele obisnuit, de vaca, 11 g la o cana. De asemenea, laptele de soia inhiba absorbtia grasimilor din intestine prin acizii grasi mononesaturati din componenta, contribuind la pierderea greutatii excedentare. Fiind bogat in fibre, laptele de soia mentine senzatia de satietate.
2. Laptele de soia imbunatateste calitatea oaselor.
Fitoestrogenii din laptele de soia cresc absorbtia calciului din organism, prevenind pierderea masei osoase. Acest aliment constituie o buna sursa pentru prevenirea osteoporozei, o boala dezvoltata pe fondul varstei si al dereglarilor hormonale.
3. Laptele de soia previne cancerul de prostata.
Cercetarile au demonstrat ca barbatii care au avut o dieta bogata in soia prezinta un risc mai scazut de hipertrofiere a prostatei sau de dezvoltare a cancerului de prostata. Tocmai datorita continutului ridicat de fitoestrogeni, care au rolul de reglare a secretiei de testosteron in cazul barbatilor. Principalul factor de risc pentru cancerul de prostata.
4. Laptele de soia intareste vasele de sange.
Fitoantioxidantii din soia, acizii grasi omega 3 si omega 6 protejeaza vasele de sange de hemoragii si distrugerea tesuturilor. Acesti compusi impiedica formarea depozitelor de colesterol si de agresiunea radicalilor liberi.
5. Laptele de soia reduce simptomele premenstruale, dar si disconfortul provocat de menopauza.
Genisteina, o izoflavona antioxidanta, este compusul-aliat al femeilor, diminuand starile de oboseala, durerile de picioare, durerile de sani si toate starile neplacute provocate de sindromul premenstrual si al menopauzei.
6. Laptele de soia previne stresul si insomnia.
Bogat in fibre si triptofan, laptele de soia calmeaza nu numai apetitul, dar lucreaza foarte bine si in sectorul stresului si al lipsei de odihna. Mai mult, lecitina din soia favorizeaza intarirea membranelor celulare si combate celulita, imbunatatind, in general, aspectul pielii.