Greseala uriasa care iti incarca factura la curent: scumpirile pot fi de aici
reducere facturieconomisire energieconsum electrocasnice
Milionar sa fii si tot esti afectat de scumpirea carburantilor, a energiei electrice si a gazelor naturale. In aceste context, dincolo de suparare, proteste si cerinte de ajutor de la stat (desi, desigur, toti suntem de... dreapta), cea mai buna solutie este cea pe care o poti aplica singur: mergi cat mai putin cu masina si elimina risipa de energie.
Cu ceva mai multa
disciplina, vei reusi sa scazi valoarea facturii si, tot datorita consumului mai mic inregistrat la mii sau sute de mii de consumatori, si preturile furnizorilor vor scadea.
In primul rand, tine seama ca aparatele electronice si cele electrocasnice consuma si cand stau degeaba si se pune praful pe ele, dar sunt in priza.
Un dispozitiv lasat in stand-by, adica in priza, poate consuma intre 40-70% din energia pe care ar consuma-o daca ar functiona.
Nu exista dispozitiv lasat in priza care sa nu consume energie, chiar si cand nu este folosit.
Tocmai de aceea, de ce sa lasi cablul de alimentare al telefonului mobil, pe cel al tabletei sau al lap-top-ului in priza dupa ce ai terminat alimentarea acestora?
Prin urmare, deconecteaza de la sursa de energie orice dispozitiv pe care nu-l folosesti, mai ales daca este vorba despre o inactivitate pentru o perioada indelungata.
Nu este chiar bine si posibil foarte incomod sa scoti televizorul din priza doar pentru a-l reconecta cateva ore mai tarziu. Fa asta daca lipsesti de acasa mai multe zile, in concediu, de exemplu, sau foloseste o priza cu intrerupator.
Scoate din priza orice dispozitiv pe care nu-l folosesti mult timp!
La fel, daca pleci in concediu, este o ocazie numai buna sa dezgheti frigiderul si congelatorul, sa le golesti cu cateva zile inaintea plecarii, sa consumi toate produsele, dupa care sa le scoti din priza si sa le lasi si pe ele sa se... odihneasca.
Insa, de exemplu, iarna nu folosesti aparatul de are conditionat decat daca il pui pe incalzire, ceea ce este paguba curata. Asa ca, in lunile de iarna, scoate aparatul din priza si procedeaza la fel cu electrocasnicele. De ce sa stea mereu in priza cafetiera sau cablul de la periuta de dinti sau cine stie ce plita?
Totodata, vara, nu seta aparatul de aer conditionat la temperatura cea mai mica. Cand este canicula, este recomandat ca aparatul de aer conditionat sa functioneze la 23-24 de grade celsius. Daca este posibila inlocuirea unui aparat vechi cu unul cu tehnologie inverter care folosesc o cantitate mult mai mica de energie, consumul ar putea scadea si cu 30-40% fata de dispozitivele clasice.
Un mare consumator de energie electrica este uscatorul de rufe. Din pacate, cine are posibilitatea de a usuca rufele la soare, alege sa le puna intr-un astfel de device, care este unul dintre cei mai mari consumatori de energie din gospodarie.
O singura utilizare a unui astfel de aparat poate duce la un consum chiar si de doua ori mai mare fata de cel al masinii de spalat rufe.
Legat de aceasta, ea poate consuma mai putin curent electric chiar si cu 30% daca folosesti un program de spalare cu temperatura mai mica. Daca folosesti frecvent ciclul de spalare la 30 de grade, poti economisi pana la 60 de lei pe an.
In acelasi timp, un congelator consuma cu 30% mai multa energie electrica daca lasi sa se adune gheata sau daca este langa o sursa de caldura. De aceea, pune frigiderul, congelator, combina frigorifica in zone ferite des soare si de alte surse de caldura.
In afara de asta, vand in vedere puzderia de magazine din marile orase, de ce ai mai cumpara o lada frigorifica, un congelator daca gasesti aproape orice lucru proaspta, la colt de strada?
Foto: stiridinlume