Limbile europene ar putea disparea din mediul online
ziua limbilor europenemnetanetmediul onlinestudiuera digitla
Un nou studiu arata ca cele mai putin utilizate limbi europene sunt in pericol de a disparea din mediul online.
Printre acestea se numara cele vorbite in Islanda, Letonia, Lituania si Malta. Problema lor este ca au putine puncte de sprijin si putine exemple online de traducere. In timp ce ele au cel mai mare risc de disparitie, engleza este cea mai sigura. Chiar si olandeza, franceza, germana, italiana si spaniola s-au dovedit a avea niciun "sprijin moderat" mai bun cand a venit vorba despre resursele necesare alimentarii tehnologiei.
Studiul "Limbile Europei in era digitala" a fost realizat de META-NET, o organizatie non-profit care a desemnat data de 26 septembrie ca "Ziua limbilor europene".
Asadar, cercetatorii au evaluat tehnologia software din punct de vedere al limbii, incluzand corectorul gramatical, asistentul personal ca Siri de pe iPhone, translatorul online ca Google Translate si sistemele de navigare auto pentru a vedea modul in care limbile sunt reprezentate digital.
Limbile sunt adesea traduse automat prin compararea fiecarei propozitii cu miile de exemple traduse ulterior de persoane si stocate intr-o baza de date. Cu cat mai multe cautarile, cu atat mai bune rezultatele.
"Diferenta dintre limbile "mari" si cele "mici" este in continuare mare", spune coeditorul studiului, Georg Rehm.
"Trebuie sa ne asiguram ca aceste limbi pe cale de disparitie vor aparea in orice tehnologie, altfel vor fi sortite esecului digital", continua Rehm.
META-NET spune ca lacunele tehnologice ale limbilor europene trebuie sa fie depasite pentru a crea o piata unica digitala, unde o limba nu impiedica fluxul de informatii. Insa barierele sunt imense din cauza limbii engleze care are cea mai mare cautare si dezvoltare. In plus, cele mai vechi limbi pot disparea din cauza interesului minimal si al fondurilor insuficiente din partea companiilor tehnologice.