Pofta buna! Primul hamburger gatit in eprubeta va fi consumat in timpul unei demonstratii live
carnevitaeprubetahamburgerevenimentlondra
Primul hamburger realizat in eprubeta va fi gatit si consumat in timpul unei demonstratii live a tehnologiei "carnii cultivate de vita". Evenimentul se va desfasura luna viitoare la Londra. Hamburgerul este realizat din mii de fasii de carne artificiala, care au crescut din celule stem, intr-un laborator.
Prof. Mark Post va explica cum a realizat aceasta carne in eprubeta in laboratorul sau de la Maastricht University, Olanda, inainte de a servi hamburgerul artificial unui invitat misterios.
Va prezenta hamburgerul din carne de vita drept "dovada" a conceptului carnii fabricate in laborator, care ar putea deveni o varianta alternativa la carnea adevarata de vita, porc sau pui, reducand "miliarde de tone de gaze cu efect de sera", emanate de inventarul viu.
Carnea ar putea fi consumata si de vegetarieni, care nu vor fi nevoiti sa sacrifice niciun porc pentru a manca "porc artificial".
Succesul sau esecul produsului "in-vitro" va fi dictat insa de reactia invitatului respectiv, a carui identitate va fi dezvaluita in apropierea evenimentului din data de 5 august.
Pana acum, singura persoana care a gustat aceasta carne este un jurnalist rus, care a reusit sa fure o bucatica de carne cultivata de porc, in timpul unei vizite in laboratorul profesorului - inainte ca aceasta sa primeasca unda verde pentru consumul uman; rusul s-a declarat dezamagit de carnea artificiala.
Hamburgerul contine peste 3.000 de fasii de muschi, fiecare avand lungimea de 3 cm si latimea de 1,5 cm. Fiecare bucatica este crescuta din celulele stem ale vitei si se transforma in muschi, dupa ce au fost "cultivate" intr-o fiertura sintetica, care contine nutrienti vitali.
Fasiile incep sa se contracte ca un muschi adevarat si sunt atasate apoi la niste "arici" (Velcro), fiind intinse periodic.
Din pacate, primul hamburger va necesita un cost de productie de 220.000 lire sterline. Costul ar putea fi insa redus considerabil daca procesul de realizare a carnii sintetice ar fi industrializat, spune profesorul.
Finantarea proiectului "alimentar" a fost asigurata de un binefacator anonim, despre care profesorula spus anul trecut ca reprezinta un "nume important", care "transforma totul in aur". Identitatea bogatasului va fi dezvaluita la eveniment, dar nu stim daca va fi si cel care va gusta din "investitia" costisitoare.
Profesorul Post a mai spus ca ar dori ajutorul unui bucatar celebru, pentru a gati hamburgerul artificial. Se gandeste oare la Jamie Oliver sau Gordon Ramsey? Ramane de vazut.