Cunoscuta drept prima femeie careia i s-a permis sa practice avocatura in Romania, Ella Negruzzi a fost unul dintre personajele marcante ale secolului trecut. Fiica a scriitorului Leon Negruzzi, Ella Negruzzi a fost o militanta feminista si publicista importanta a vremurilor. Si-a obtinut licenta in istorie, filozofie si drept in cadrul Universitatii din Iasi, dupa care a devenit prima femeie din tara care a obtinut dreptul de a pleda in Barou la Galati si Iasi.
S-a nascut la 11 septembrie 1876 in regiunea Moldovei, in satul Hermeziu. A provenit dintr-o familie buna, tatal ei fiind cunoscutul scriitor Leon Negruzzi. A fost sora mai mica a generalului Mihai Negruzzi, iar unchiul ei era Iacob Negruzzi, scriitor si presedinte al Academiei Romane. In plus, bunicul ei a fost Constantin Negruzzi, primar al orasului Iasi.
A urmat cursurile fostului Externat Secundar de Fete, actualul Colegiu National Mihai Eminescu. Dupa moartea tatalui ei, si-a continuat studiile la Universitatea din Iasi, acolo unde a invatat istorie, drept si filozofie. S-a casatorit cu George Beldiman, fiul omului politic George Beldiman, insa cei doi au divortat in cele din urma in 1904. Ella Negruzzi nu s-a mai casatorit apoi niciodata.
Dupa absolivrea studiilor la Iasi, in 1913, Ella Negruzzi era prima femeie care a incercat sa se inscrie la examenul de admitere in avocatura. A fost acceptata initial, insa in cele din urma cererea ei a fost respinsa pe motiv ca femeilor nu li se permitea sa profeseze in spatiul public si in mod specific sa practice dreptul. Decizia Baroului a iscat o intreaga controversa, numeroase voci din societate sustinand ca o asemenea practica nu este normala.
A mai depus alte doua cereri si s-a luptat cu sistemul in incercarea ei de a profesa dreptul, insa fara succes. In cele din urma, Ella Negruzzi a depus o noua cerere in judetul Ilfov, acolo unde in cele din urma i s-a permis sa dea examenul. In cele din urma, la sase ani de la prima incercare, Ella Negruzzi a devenit prima femeie careia i s-a permis sa practice avocatura in Romania.
A inceput sa practice avocatura la Galati, insa in cele din urma s-a mutat la Bucuresti. In acelasi timp, si-a continuat si activitatile feministe, devenind in timp o scriitoare care aborda problemele care limitau participarea femeilor. A lucrat, de asemenea, pentru a pune la punct o retea de scoli profesionale in zonele rurale pentru ca femeila sa aiba mai multe oportunitati de angajare. A pledat chiar si pentru educarea si reabilitarea prostituatelor.
Atunci cand se lucra pentru Constitutia Romaniei din 1923, Ella Negruzzi a luptat intens pentru ca femeile sa fie recunoscute ca actori politici. In cele din urma, s-a alaturat Partidului National Taranesc. Apoi, a participat la alegerile locale din Bucuresti, alaturi de alte feministe ale epocii devenind una dintre primele sase femei alese pentru a ocupa functia de consilier municipal in Bucuresti.
Ultimele NOUTATI
SAF-T salveaza firmele mici si cinstite in 2025. Expert: ANAF nu va mai putea sa vina peste tine
Crestere alarmanta a insolventelor in Romania: aproape 6.000 de firme si PFA au intrat in colaps in 2024
Experti: Adoptarea inteligentei artificiale (AI) devine o prioritate pentru firmele romanesti
Partenerii nostri
Fondurile de pensii facultative, Pilonul III, in crestere cu 25% in 2024
Criterii de evaluare si obiective de performanta - EXEMPLE oferite de specialisti
Data de la care se acorda pensiile, in Romania. Ce prevede legea pensiilor?
Termene de depunere a situatiilor financiare anuale: Clarificari si exemple aduse de MF [PROIECT]
Principalele noutati in Reglementarile contabile: Ce este important sa cunoasteti
Evaluarea sefilor de departamente: exemple de Criterii de evaluare si Obiective de performanta
Certificat RAR Auto-Pass: ce informatii cuprinde si cand este necesar
Te-ar putea interesa si