Maria Virginia Andreescu Haret este unul dintre numele importante ale arhitecturii romanesti, insa nu numai atat. Nascuta la 21 iunie 1894 la Bucuresti, Virginia Andreescu Haret a fost prima femeie arhitect din Romania, obtinandu-si diploma in 1919. Totodata, a fost si prima femeie din intreaga lume care a ajuns la gradul de arhitect inspector general.
Nepoata de frate a pictorului Ion Andreescu, Virginia nu a avut deloc o copilarie prea fericita. A ramas orfana de mama la numai 9 ani, ramanand sa se ocupe de cei trei frati pe care ii avea si de gospodarie. Totusi, a facut liceul la particular si si-a luat Bacalaureatul la Liceul “Mihai Viteazul” din Bucuresti. Apoi, cu sprijinul ministrului Spiru Haret a obtinut o licenta speciala la Scoala Superioara de Arhitectura. A absolvit institutia in 1919, devenind prima femeie arhitect din tara noastra.
A avut o cariera de succes, incepand sa lucreze din 1923 in serviciul tehnic al Ministerului Educatiei Nationale, tot de acolo pensionandu-se 24 de ani mai tarziu. In perioada interbelica a reprezentat Romania la Congresele din domeniul arhitecturii organizate la Roma, Paris, Moscova si Bruxelles. Meritele i-au fost recunoscute mereu, primind numeroase premii pentru activitatea sa.
Printre cele mai importante realizari ale Mariei Virginia Andreescu Haret se numara mai multe blocuri de pe Calea Victoriei, pavilionul administrativ si dependintele subterane ale Aeroportului Baneasa, Liceul Gheorghe Sincai si Colegiul National Cantemir Voda din Bucuresti. Peste 130 de lucrari de arhitectura ii poarta insa semnatura, Maria Virginia Andreescu Haret fiind la acea vreme unul dintre cele mai apreciati arhitecti din Romania.
De-a lungul vremii, a obtinut numeroase premii la concursuri de arta grafica, precum locul I pentru proiectul Baii Fagaras, locul II pentru proiectul unei noi aripi la Ministerul Domeniilor din Bucuresti si asa mai departe. De asemenea, a mai publicat articole in revista “Arhitectura” si a elaborat in ultimii ani ai vietii monografia “Istoricul cladirii Teatrului National din Bucuresti”. Lasand la o parte lucrarile arhitecturale, Maria Virginia Andreescu Haret a mai realizat si o serie intreaga de creatii de arta grafica, multe dintre ele fiind expuse in ziua de astazi la Academia Romana.
Ultimele NOUTATI
Se fac angajari la stat - vezi aici lista oraselor cu cele mai multe posturi si studiile de care ai nevoie
Dezamagire crunta la salarii, pentru studenti si absolventi: 3.500- 4.500 de lei pentru joburi entry-level
Art Set by GAEP: Companii de 2 miliarde de lei adopta arta pentru retentia si satisfactia angajatilor
Cererea masinilor electrice pe piata interna, in crestere
Partenerii nostri
Baza de calcul pentru concediu medical - este influentata de indicele de inflatie?
Ce conteaza cu adevarat pentru tinerii din generatia Z la locul de munca
Cum sa folositi SAGA pentru PFA: Ghid pentru evidente fiscal-contabile perfect legale
Imprumuturi intre societati: care sunt conditiile de acordare?
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?