Maria Virginia Andreescu Haret este unul dintre numele importante ale arhitecturii romanesti, insa nu numai atat. Nascuta la 21 iunie 1894 la Bucuresti, Virginia Andreescu Haret a fost prima femeie arhitect din Romania, obtinandu-si diploma in 1919. Totodata, a fost si prima femeie din intreaga lume care a ajuns la gradul de arhitect inspector general.
Nepoata de frate a pictorului Ion Andreescu, Virginia nu a avut deloc o copilarie prea fericita. A ramas orfana de mama la numai 9 ani, ramanand sa se ocupe de cei trei frati pe care ii avea si de gospodarie. Totusi, a facut liceul la particular si si-a luat Bacalaureatul la Liceul “Mihai Viteazul” din Bucuresti. Apoi, cu sprijinul ministrului Spiru Haret a obtinut o licenta speciala la Scoala Superioara de Arhitectura. A absolvit institutia in 1919, devenind prima femeie arhitect din tara noastra.
A avut o cariera de succes, incepand sa lucreze din 1923 in serviciul tehnic al Ministerului Educatiei Nationale, tot de acolo pensionandu-se 24 de ani mai tarziu. In perioada interbelica a reprezentat Romania la Congresele din domeniul arhitecturii organizate la Roma, Paris, Moscova si Bruxelles. Meritele i-au fost recunoscute mereu, primind numeroase premii pentru activitatea sa.
Printre cele mai importante realizari ale Mariei Virginia Andreescu Haret se numara mai multe blocuri de pe Calea Victoriei, pavilionul administrativ si dependintele subterane ale Aeroportului Baneasa, Liceul Gheorghe Sincai si Colegiul National Cantemir Voda din Bucuresti. Peste 130 de lucrari de arhitectura ii poarta insa semnatura, Maria Virginia Andreescu Haret fiind la acea vreme unul dintre cele mai apreciati arhitecti din Romania.
De-a lungul vremii, a obtinut numeroase premii la concursuri de arta grafica, precum locul I pentru proiectul Baii Fagaras, locul II pentru proiectul unei noi aripi la Ministerul Domeniilor din Bucuresti si asa mai departe. De asemenea, a mai publicat articole in revista “Arhitectura” si a elaborat in ultimii ani ai vietii monografia “Istoricul cladirii Teatrului National din Bucuresti”. Lasand la o parte lucrarile arhitecturale, Maria Virginia Andreescu Haret a mai realizat si o serie intreaga de creatii de arta grafica, multe dintre ele fiind expuse in ziua de astazi la Academia Romana.
Ultimele NOUTATI
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung
Finantari uriase pentru IT-isti romani: 60 de milioane de motive sa crezi in ideea ta
FMI anunta o franare economica globala: „Nu am mai vazut asa ceva in ultimul secol!”
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung