Nascuta la Bucuresti in urma cu mai bine de un secol si jumatate, Sarmiza Bilcescu este considerata una dintre femeile care au schimbat cu adevarat lumea in care traim. Si-a dorit mult sa fie avocat, insa chiar dupa ce a fost admisa in Barou s-a vazut nevoita sa se retraga, neapucand sa profeseze niciodata.
A fost prima femeie avocat din Romania, iar mai apoi prima femeie din Europa care si-a obtinut licenta in drept la Universitatea din Paris. Totodata, Bilcescu a fost si prima femeie din intreaga lume cu un doctorat in drept. Astfel, Sarmiza Bilcescu a devenit rapid un model pentru multe femei din toate colturile lumii, nu putine fiind cele care si-au dorit sa o urmeze din punct de vedere profesional.
S-a nascut la data de 27 aprilie 1867 in Bucuresti, facand parte dintr-o familie buna. Tatal ei, Dumitru Bilcescu, a fost sef al Controlului Financiar in vremea domnitorului Barbu Stirbey. A fost atrasa de stiintele juridice, fiind clar pentru ea ca acesta este domeniul in care vrea sa se specializeze si sa profeseze mai apoi. In 1887 si-a obtinut licenta in stiinte juridice, acesta fiind doar primul pas facut intr-o cariera de exceptie.
In 1890, Sarmiza Bilcescu a devenit prima femeie din Europa care a obtinut un doctorat in drept, la Universitatea din Paris, cu lucrarea “De la condition legale de la mere” (“Conditia juridica a mamei”). Erau niste vremuri in care concurenta era acerba in cadrul universitatii franceze, peste 70% dintre studente provenind din alte tari. Totodata, a fost si prima femeie din intreaga lume cu un doctorat in drept.
In urma unei campanii derulate in favoarea sa de juristul roman Constantin Dissescu, Bilcescu a fost admisa in Baroul Ilfov, care in acele vremuri includea si Bucurestiul. Desi si-a dorit mult o cariera in domeniu, Sarmiza Bilcescu nu a practicat niciodata avocatura. Si asta pentru ca la sase ani dupa ce a fost admisa in Barou s-a maritat cu Constantin Alimanisteanu. Astfel, ea s-a retras in cele din urma din avocatura.
Nu s-a retras insa din viata publica, continuand sa fie activa in cercurile feministe ale acelor vremuri. Spre exemplu, s-a numarat printre fondatoarele Societatii Domnisoarelor Romane, o organizatie care avea ca scop sa lupte pentru cresterea gradului de educatie in randul femeilor din tara noastra.
Ultimele NOUTATI
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung
Finantari uriase pentru IT-isti romani: 60 de milioane de motive sa crezi in ideea ta
FMI anunta o franare economica globala: „Nu am mai vazut asa ceva in ultimul secol!”
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung