Nascuta la Bucuresti in urma cu mai bine de un secol si jumatate, Sarmiza Bilcescu este considerata una dintre femeile care au schimbat cu adevarat lumea in care traim. Si-a dorit mult sa fie avocat, insa chiar dupa ce a fost admisa in Barou s-a vazut nevoita sa se retraga, neapucand sa profeseze niciodata.
A fost prima femeie avocat din Romania, iar mai apoi prima femeie din Europa care si-a obtinut licenta in drept la Universitatea din Paris. Totodata, Bilcescu a fost si prima femeie din intreaga lume cu un doctorat in drept. Astfel, Sarmiza Bilcescu a devenit rapid un model pentru multe femei din toate colturile lumii, nu putine fiind cele care si-au dorit sa o urmeze din punct de vedere profesional.
S-a nascut la data de 27 aprilie 1867 in Bucuresti, facand parte dintr-o familie buna. Tatal ei, Dumitru Bilcescu, a fost sef al Controlului Financiar in vremea domnitorului Barbu Stirbey. A fost atrasa de stiintele juridice, fiind clar pentru ea ca acesta este domeniul in care vrea sa se specializeze si sa profeseze mai apoi. In 1887 si-a obtinut licenta in stiinte juridice, acesta fiind doar primul pas facut intr-o cariera de exceptie.
In 1890, Sarmiza Bilcescu a devenit prima femeie din Europa care a obtinut un doctorat in drept, la Universitatea din Paris, cu lucrarea “De la condition legale de la mere” (“Conditia juridica a mamei”). Erau niste vremuri in care concurenta era acerba in cadrul universitatii franceze, peste 70% dintre studente provenind din alte tari. Totodata, a fost si prima femeie din intreaga lume cu un doctorat in drept.
In urma unei campanii derulate in favoarea sa de juristul roman Constantin Dissescu, Bilcescu a fost admisa in Baroul Ilfov, care in acele vremuri includea si Bucurestiul. Desi si-a dorit mult o cariera in domeniu, Sarmiza Bilcescu nu a practicat niciodata avocatura. Si asta pentru ca la sase ani dupa ce a fost admisa in Barou s-a maritat cu Constantin Alimanisteanu. Astfel, ea s-a retras in cele din urma din avocatura.
Nu s-a retras insa din viata publica, continuand sa fie activa in cercurile feministe ale acelor vremuri. Spre exemplu, s-a numarat printre fondatoarele Societatii Domnisoarelor Romane, o organizatie care avea ca scop sa lupte pentru cresterea gradului de educatie in randul femeilor din tara noastra.
Ultimele NOUTATI
Cati bani ar trebui sa puna deoparte, pe an, o persoana la 40 de ani?
Pretul mediu pentru o garsoniera de doar 40mp in Bucuresti Se apropie de 75.000 de euro. Suntem in bula imobiliara?
Casa Verde Fotovoltaice 2024 pune romanii pe jar. E bataie pe finantarea de 30.000 lei, de frica facturilor mari in 2025
12.000 de lei salariu NET pentru romanii cu liceu, fara facultate: cele mai bine platite joburi din Romania
Afacerea pe care o poti deschide la tine in curte, la tara, cu doar 500-1.000 de lei. Din prima vanzare castigi 5.000 de lei!
Dispare amenda automata pentru lipsa rovinietei - Legea noua mult asteptata de soferi
Partenerii nostri
Ministerul Muncii: Romania, felicitata pentru reforma sistemului public de pensii
Baza de calcul pentru concediu medical - este influentata de indicele de inflatie?
Ce conteaza cu adevarat pentru tinerii din generatia Z la locul de munca
Cum sa folositi SAGA pentru PFA: Ghid pentru evidente fiscal-contabile perfect legale
Imprumuturi intre societati: care sunt conditiile de acordare?
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?
Te-ar putea interesa si
Casa Verde Fotovoltaice 2024 pune romanii pe jar. E bataie pe finantarea de 30.000 lei, de frica facturilor mari in 2025
12.000 de lei salariu NET pentru romanii cu liceu, fara facultate: cele mai bine platite joburi din Romania