Nascuta la Bucuresti in urma cu mai bine de un secol si jumatate, Sarmiza Bilcescu este considerata una dintre femeile care au schimbat cu adevarat lumea in care traim. Si-a dorit mult sa fie avocat, insa chiar dupa ce a fost admisa in Barou s-a vazut nevoita sa se retraga, neapucand sa profeseze niciodata.
A fost prima femeie avocat din Romania, iar mai apoi prima femeie din Europa care si-a obtinut licenta in drept la Universitatea din Paris. Totodata, Bilcescu a fost si prima femeie din intreaga lume cu un doctorat in drept. Astfel, Sarmiza Bilcescu a devenit rapid un model pentru multe femei din toate colturile lumii, nu putine fiind cele care si-au dorit sa o urmeze din punct de vedere profesional.
S-a nascut la data de 27 aprilie 1867 in Bucuresti, facand parte dintr-o familie buna. Tatal ei, Dumitru Bilcescu, a fost sef al Controlului Financiar in vremea domnitorului Barbu Stirbey. A fost atrasa de stiintele juridice, fiind clar pentru ea ca acesta este domeniul in care vrea sa se specializeze si sa profeseze mai apoi. In 1887 si-a obtinut licenta in stiinte juridice, acesta fiind doar primul pas facut intr-o cariera de exceptie.
In 1890, Sarmiza Bilcescu a devenit prima femeie din Europa care a obtinut un doctorat in drept, la Universitatea din Paris, cu lucrarea “De la condition legale de la mere” (“Conditia juridica a mamei”). Erau niste vremuri in care concurenta era acerba in cadrul universitatii franceze, peste 70% dintre studente provenind din alte tari. Totodata, a fost si prima femeie din intreaga lume cu un doctorat in drept.
In urma unei campanii derulate in favoarea sa de juristul roman Constantin Dissescu, Bilcescu a fost admisa in Baroul Ilfov, care in acele vremuri includea si Bucurestiul. Desi si-a dorit mult o cariera in domeniu, Sarmiza Bilcescu nu a practicat niciodata avocatura. Si asta pentru ca la sase ani dupa ce a fost admisa in Barou s-a maritat cu Constantin Alimanisteanu. Astfel, ea s-a retras in cele din urma din avocatura.
Nu s-a retras insa din viata publica, continuand sa fie activa in cercurile feministe ale acelor vremuri. Spre exemplu, s-a numarat printre fondatoarele Societatii Domnisoarelor Romane, o organizatie care avea ca scop sa lupte pentru cresterea gradului de educatie in randul femeilor din tara noastra.
Ultimele NOUTATI
Ce este sudura cu electrozi inveliti?
Fiscul ia la bani marunti romanii cu averi mari. Au facut un TOP 300 ANAF, iata cine intra in vizor
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Partenerii nostri
Fiscul va trimite notificari romanilor cu averi mari. Cum se face verificarea
OG 16/2023 aduce modificari in Codul de procedura fiscala. Vezi noutatile!
Trecerea de la micro la impozit pe profit: apar modificari la intocmirea bilantului anual?
Te-ar putea interesa si
Presedintele ASF, avertisment dur pentru companiile de asigurari, inclusiv RCA: Sa nu speculeze criza, sa nu aplice tarife exagerate
Opozitia pune tunurile pe Guvern: eliminati pensiile speciale, asa cum prevede PNRR. Pensionarii speciali nu vor saraci