TOP 10 CELE MAI BUNE ORASE DE LOCUIT DIN ROMANIA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
TOP 10 CELE MAI BUNE ORASE DE LOCUIT DIN ROMANIA
TOP 10 CELE MAI BUNE ORASE DE LOCUIT DIN ROMANIA
de Magda Florea la 19 Aug. 2019
Urmareste-ne pe Google News
top 10turismvacantaconcediu

Unde ti-ar placea sa traiesti? Intr-un oras montan sau undeva la malul marii? Ti-ar placea sa fii "izolat de civilizatie" sau sa traiesti in zone cosmopolite? Indiferent care este tipul de oras care te fascineaza, noi am intocmit un clasament al celor mai frumoase orase din Romania, diversificate ca asezare geografica, oportunitati de dezvoltare profesionale, peisaje si referinte turistice.

Iata cele mai interesante orase din Romania, pe care merita macar sa le vizitezi, daca nu te vei decide sa iti iei toata familia si sa va schimbati viata, locuind aici pentru totdeauna:

1. Oradea


Oradea se afla in vestul Romaniei, pe raul Crisul Repede, in imediata apropiere a frontierei cu Ungaria si este cel mai important oras din regiunea istorica Crisana,  fiind cel mai important centru cultural si comercial. 
 
Orasul din Vestul tarii a cunoscut o dezvoltare escaladanta in ultimii ani. Oradea este acum mandria Vestului tarii, cu nenumarate oportunitati de distractie, precum renumitele Bai Felix, , dar si teatre: Teatrul Regina Maria, Teatrul pentru Copii si Tineret Arcadia, Filarmonica de Stat, Muzeul Militar National si multe altele. De asemenea, in Oradea poti participa la evenimente culturale si artistice inedite, precum:  "Festum Varadinum", Targul Mesterilor Populari si Serbarile Cetatii in lunile de vara, dar si "Festivalul Toamna Oradeana" si "Saptamana Teatrului Scurt", care se desfasoara toamna.


Cu industrii prospere, cu investitori care au deschis in zona afaceri profitabile si care cauta forta de munca activa, Oradea este un oras ideal pentru cei care vor sa imbine utilitatea urbana cu linistea unui oras de provincie. 

Pentru cei care vor sa studieze aici, trebuie sa stie ca Universitatea din Oradea a cunoscut o continua dezvoltare, fiind actualmente unul dintre cele mai insemnate centre universitare din zona de Vest a tarii. Pentru cine nu e convins daca vrea sa se mute cu adevarat aici, ar trebui sa stie ca  PIB-ul per cap de locuitor este aproximativ 150% din media din Romania, De asemenea, aici rata somajului din Oradea este de 6%, ceva mai mica decat media pe tara. Locuitorii de aici se bucura de o retea inreaga de servicii si industrii: transport, proiectare, constructii, instalatii, turism, activitate hoteliera, import-export.

Oradea dispune de Aeroportul International Oradea, care face foarte usor legatura cu aproape orice colt din lume, deci inca un privilegiu in plus pentru oradeni, care se bucura de mijloace de transport specifice unei mari metropole a lumii.
 
Oradea este un mozaic viu al Romaniei, adapostind inca din Evul Mediu, o diversitate etnica si culturala: romani, maghiari, austrieci, slovaci, evrei, ruteni si turci.

Putini oameni stiu ca in Evul Mediu, in Cetatea Oradei exista un observator astronomic, iar astronomii care lucrau acolo foloseau meridianul Oradei ca meridian de 0 grade.
 


2. Sibiu

Sibiu (in germana Hermannstadt, in maghiara Nagyszeben, in latina Cibinium) este municipiul de resedinta al judetului cu acelasi nume si este situat in partea de Sud a Transilvaniei, in Depresiunea Sibiulu. Municipiul este unul dintre principalele centre ale colonistilor sasi stabiliti in zona si reprezinta unul dintre cele mai importante si infloritoare orase din Transilvania.
 
In anul 2007, Sibiul a primit titulatura de Capitala Culturala Europeana, impreuna cu orasul Luxemburg.
 
De asemenea, putini oameni stiu ca Sibiul a fost candva capitala Transilvaniei. Mai exact, in perioada 1692-1791 si 1849-1865.
 
Temperatura medie anuala aici este de 8,9 grade Celsius, fiind un loc tocmai bun de locuit pentru oamenii care isi doresc un climat variat, insa fara excese si cu precipitatii in limite normale, dar si pentru mari iubitori de fauna si flora, pe care Sibiul le are din plin.
 
In 2011, Sibiul avea 147.245 locuitori permanenti, care nu au niciun motiv sa se plictiseasca. Orasul este fermecator si ofera toate oportunitatile unei vieti cosmopolite, dar linistite.
 
Pentru iubitorii de atmosfera rustica si cu mireasma de vremuri trecute, Sibiul ofera intimitatea pe care o prefera nostalgicii vremurilor trecute. Totusi, Sibiul este un oras destul de aglomerat, fiind foarte vizitat de turisti, dar, cu toate acestea, aglomeratia este una care nu ii deranjeaza pe oamenii de aici, pentru ca activitatile desfasurate aici sunt diverse. Spre exemplu, poti vizita cladirile istorice, muzeele, teatrele din zona: Capela "Sf. Cruce” din Piata Garii (romano-catolica), 1755; Biserica dintre Brazi,1788, prima biserica greco-catolica din Sibiu; Catedrala Ortodoxa, 1906; Sinagoga cultului mozaic, 1898.

Cladirile istorice, arhitectura unica, strazile inguste si pietruite dau un aer medieval locului, ideal pentru o vacanta relaxanta, care te va ajuta sa te bucuri cu adevarat de clipele petrecute aici.

Sibiul este un oras industrializat, care ofera locuri de munca si perspective profesionale locuitorilor. Are doua mari zone industriale: ona Industriala Est, de-a lungul caii ferate dinspre Brasov si Ramnicu Valcea, la iesirea spre Agnita si zona Industriala Vest, la iesirea spre Sebes, in apropierea Aeroportului. De asemenea, Sibiul este un magnet pentru investitiile straine, cele mai puternice ramuri industriale fiind: industria constructoare de masini (Bilstein Compa), industria confectiilor (Mondex, Mondostar, Andu), industria produselor alimentare (Scandia, Amylon) si industria de rechizite scolare (Flaro).

La fel ca Oradea, si Sibiul are un aeroport international, dispunand de asemenea de transport rutier si feroviar.

Daca nu stiai, actualul presedinte al tarii, Klaus Iohannis, a fost primarul acestui oras din 2000 pana in 2014. De asemenea, o alta curiozate despre oras este faptul ca acesta este "infratit" cu mai multe orase din lume, precum Bauru, Brazilia din 1995, Mechelen, Belgia din 1996, Rennes, Franta din 1999, Wirall, Regatul Unit din 1994 sau Marburg, Germania din 24 octombrie 2005.
 



3. Constanta


Iti place sa fii la malul marii in permanenta, indiferent de anotimp? Ei bine, unde ai putea sa te muti daca nu in Constanta. Orasul de la malul Marii Negre este ideal pentru cei care vor sa faca jogging pe plaja si in luna noiembrie si care vor sa isi savureze cafeaua de la balcon, dimineata, in briza marii, fie ea si cu valurile inghetate.

Constanta este unul dintre cele mai vechi orase atestate de pe teritoriul Romaniei, prima atestare documentara datand din 657 i.Hr. Orasul se situeaza pe coasta Marii Negre, intr-o zona lagunara la est, deluroasa la nord si in partea centrala, si de campie la sud si vest si are o plaja proprie de aproximativ 6 kilometri. 
 
Temperaturile medii anuale se inscriu cu valori superioare mediei pe Romania + 11,2 grade Celsius, fiind un oras tocmai bun de locuit daca esti pasionat de clima temperat continetala, cu specific geografic aparte.
 
La recensamantul din 2011, populatia municipiului Constanta se ridica la 283.872 de locuitori, iar, evident, principala atractie turistica de care se bucura acestia este iesirea la Marea Neagra. 
 
Locuitorii Constantei se bucura, pe langa beneficiile turistice, si de posibilitatea de a-si gasi usor un loc de munca, fiindca orasul este un centru industrial, comercial si turistic de importanta nationala. De asemenea, Municipiul Constanta este singurul oras din Romania deservit de toate caile moderne de transport, respectiv rutier, feroviar, maritim, fluvial si aerian.
 
Cu 8 unitati de invatamant superior, cele mai prestigioase si renumite la nivel national fiind  Universitatea „Ovidius”, Academia Navala „Mircea cel Batran” si Institutul de Marina Civila, Constanta este si un puternic centru educational.
 
Ca o curiozitate, Constanta este "infratita" cu orase importante din intreaga lume, precum: Boulogne-sur-Mer, Franta, Turku, Finlanda, Mobile, Alabama, Statele Unite, Salonic, Grecia, Rotterdam, Tarile de Jos sau Perugia, Italia.

Constanta a dat Romaniei si multe personalitati importante, precum Gheorghe Hagi, Simona Halep, Horia Tecau sau Jean Constantin.


4. Brasov


Daca marea nu se numara printre pasiunile tale, poti opta pentru un oras specific de munte. De departe cel mai cunoscut oras al nostru, recunoscut pentru peisajele montane care iti taie rasuflarea, este Brasovul. Cu o economie infloritoare, Brasovul este orasul in care iti poti trai viata dupa linistea data de culmile montane, dar te poate si ajuta sa iti dezvolti o afacere profitabila, mai ales in turism.

Brasovul este municipiul de resedinta al judetului cu acelasi nume, Transilvania, Romania, format din localitatile componente Brasov (resedinta) si Poiana Brasov.
 
Brasovul are, potrivit recensamantului din 2011, o populatie de 253.200 locuitori, fiind unul dintre cele mai mari orase din tara. Clima municipiului Brasov are un specific temperat-continental, temperatura obisnuita de vara se situeaza in intervalul 22 grade Celsius – 27  grade Celsius , iar cea de iarna intre -18 grade Celsius  si -2  grade Celsius. In anul 2011, Brasovul avea 253 200 locuitori permanenti, dar si zeci de mii de turisti care viziteaza anual municipiul recunoscut pentru peisajele sale deosebite.
 
Brasovul, desi este un oras turistic, cunoscut mai ales pentru practicarea sporturilor de iarna din Poiana Brasov, dar si pentru festivalul "Cerbul de Aur", este un oras care ofera toate perspectivele de dezvoltare pentru locuitorii sai permanenti, fiind unul dintre cele mai importante, puternice si infloritoare orase din zona. 
 
Cultura a fost, timp de secole, un reper pentru viata brasovenilor. Inca de la Prima Scoala Romaneasca, din Schei, aparuta se pare inainte de 1399, pana in prezent, aici este un important centru universitar. Orasul pune la dispozitia locuitorilor o retea vasta de teatre, muzee, sali de cinema, biblioteci, organizatii de cultura, librarii, care fac deliciul pasionatilor de cultura. Merita sa amintim in acest sens:   Uniunea Artistilor Plastici, Asociatia culturala Musashino (Japonia), Alianta Franceza, Centrul Cultural German, British Council, Teatrul de papusi „Arlechino”, Centrul Cultural "Reduta”,  Biblioteca Aliantei Franceze, Biblioteca Consiliului Britanic, Biblioteca Universitatii "Transilvania”,  Cinema One din Mall-ul Coresi.

Municipiul Brasov are unul dintre cele mai importante noduri de cale ferata, avand cinci mari gari care fac si legaturi externe, de asemenea, in Brasov se pot inchiria masini prin intermediul firmelor specializate si tot aici exista multe companii de taxi, care se afla la dispozitia locuitorilor si turistilor pentru a le arata imprejurimile sau pentru a-i deplasa la destinatiile dorite.
 
Cand spunem "Brasov" ne gandim imediat la Festivalul "Cerbul de Aur", eveniment care aduce anual aici zeci de mii de turisti.  Festivalul a fost organizat pentru prima data in 1968, desfiintat patru ani mai tarziu la ordinul lui Ceausescu, insa reinfiintat ulterior. De-a lungul celor 17 editii, acesta a fost suspendat de mai multe ori. Ultima editie avusese loc in 2009, dupa care Televiziunea Romana, din lipsa de fonduri, a suspendat din nou acest festival, reluandu-se activitatea sa intre 29 august si 2 septembrie 2018, cand a fost organizata o noua editie a festivalului.




5.  Cluj-Napoca

Una dintre capitalele istorice ale Transilvaniei, Cluj-Napoca este resedinta si cel mai mare oras al judetului Cluj. Cluj-Napoca este cunoscut pentru faptul ca reprezinta centrul cultural al Romaniei si nu fara sa isi merite aceasta titulatura. Aici, de la arhitectura, la muzee si viata de noapte, iubitorii de distractie, istorie, cultura si arta isi vor gasi refugiul ideal.

Municipiul Cluj-Napoca este situat in zona centrala a Transilvaniei,  pe valea raului Somesul Mic. Cluj-Napoca era, la recensamantul din 2011 era al doilea oras al Romaniei ca populatie. Orasul este considerat capitala neoficiala sau inima regiunii istorice Transilvania. De asemenea, din 1790 pana in 1848 si din 1861 pana in 1867 a fost capitala oficiala a Marelui Principat al Transilvaniei.
 
Temperatura medie anuala in Cluj-Napoca este de 8,2 grade Celsius, orasul avand o clima  temperat-continentala.
 
Cluj-Napoca gazduieste o comunicate foarte diversa de confesiuni religioase. Aici gasindu-se o mitropolie, patru episcopii ale diferitelor culte, un vicariat romano-catolic, mai multe sinagogi evreiesti, dintre care una vie pana in prezent.
 
Cluj-Napoca are un avantaj semnificativ fata de majoritatea oraselor din tara. Aici, infrastructura rutiera este foarte dezoltata, deci e locul ideal pentru cei care isi doresc sa circule pe strazi ca in Occident. De asemenea, orasul este un puternic centru industrial, de afaceri si de invatamant. Totodata, in ceea ce priveste serviciile financiare, Cluj-Napoca este cel de-al doilea centru ca importanta din Romania. De asemenea, orasul gazduieste  cea mai mare universitate din tara, Universitatea Babes-Bolyai si reprezinta nucleul national al fortei de munca specializate, motiv pentru care atrage ca un magnet investitorii straini si oamenii de afaceri autohtoni.
 
Cluj-Napoca ofera si oportunitati de distractie si relaxare. Cu o viata de noapte foarte animata de cluburi celebre din zona, precum NOA (Nest of Angels), Midi sau From Space, Cluj-Napoca este colorat si de viata studenteasca si de petrecerile ei specifice.
 
De asemenea, orasul este un mozaic cultutal si educational impresionant, obtinand in 2015 titulatura de  Capitala Europeana a Tineretului.
 
Nivelul inalt de trai este completat si de sistemul medical de top. Orasul este un centru de excelenta in medicina, detinand unitati medicale cu un nivel ridicat al calitatii serviciilor, iar turismul medical se practica datorita profesionistilor de aici.
 
Daca aceste argumente nu te-au convins sa te muti aici, afla ca, potrivit unui studiu efectuat in perioada noiembrie 2016–ianuarie 2017, Cluj-Napoca este unul din orasele cu cel mai ridicat grad de siguranta din Romania.



6. Iasi

 
Iasiul este principalul oras din Estul tarii, cu economia cea mai puternica si fiind un important centru universitar. Practic, daca te tenteaza sa studiezi in Bucuresti, insa nu iti doresti sa ai parte de traficul infernal specific Capitalei si iti doresti o zona mai linistita, insa cu aceleasi oportunitati profesionale, Iasiul este varianta ideala.

Iasiul este municipiul de resedinta al judetului cu acelasi nume, Moldova, Romania. In 2018, Iasiul avea  371.889, municipiul clasandu-se pe locul doi in Romania. Iasiul este legendara "urbe a celor 7 coline", despre care italianul Marco Bandini spunea ca este "O noua Roma", in anul  1691.  Cele sapte coline sunt Cetatuia, Galata, Copou, Bucium-Paun, Sorogari, Repedea si Breazu.
 
Clima de aici are un caracter continental pronuntat. Aici, vara predomina timpul secetos cu temperaturi ridicate, iar iarna apar frecvent viscole.
 
Iasiul este un centru cultural important, aflandu-se in topul invatamantului universitar din Romania, fiind, totodata si un punct industrial strategic. Industriile principale sunt metalurgia (SC Arcelor Mittal Tubular Products, SC Tehno Steel), medicamentele (SC Antibiotice SA), textilele (SC IasiConf SA, SC Iasitex SA), componente auto ( SC Delphi Diesel Systems Romania) si industria alimentara. 
 
Locuitorii de aici nu au cum sa se plictiseasca. Istoria le vorbeste in orice parte privesc si pot vizita monumente, cladiri, manastiri si institutii simbolice pentru istoria Romaniei, precum: Manastirea Piatra Sfanta, Manastirea Vladiceni, Manastirea Hlincea, Palatul Sturdza de la Miroslava, Conacul Cantacuzino-Pascanu de la Ceplenita, Muzeul Vasile Alecsandri, la Mircesti, Muzeul Costache Negruzzi, la Hermeziu, Ruinele de la Cucuteni, Regiunea viticola Cotnari sau Muzeul Viei si Vinului din Moldova, la Harlau. De asemenea, puncte strategice pentru care merita sa locuiesti in Iasi sunt si: Opera Nationala Romana, Teatrul Luceafarul, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul Ion Creanga - Bojdeuca, Casa Memoriala "George Topirceanu”, Casa Memoriala "Mihail Sadoveanu”, Casa Memoriala "Otilia Cazimir”, Muzeul Universitatii "Al. I. Cuza”,Biblioteca Centrala Universitara sau Biblioteca Judeteana Gheorghe Asachi.
 
Iasiul este presarat de nume ilustre care s-au remarcat aici, scriind istorie in cultura neamului romanesc. Astazi, strazile le poarta numele: Mihai Eminescu, Titu Maiorescu, Costache Negruzzi, Ion Creanga, AD Xenopol, Vasile Alecsandri, Ioan Slavici, Ion Luca Caragiale si altii.
 
Daca arhitectura si istoria nu te conving sa te muti aici. Ce zici despre natura? Orasul este renumit pentru numeroasele plantatii de tei, arbore considerat un simbol local.

Reteaua de transport este foarte diversificata. De la transport aerian, feroviar, pana la cel feroviar disponibil prin masini, autobuze, tramvaie, troleibuze sau taxiuri, toate sunt la dispozitia iesenilor.

Iasiul a dat culturii, artei, politicii si stiintei romanesti numeroase personalitati marcante: A. D. Xenopol, George Emil Palade , Spiru Haret, Emil Racovita, Theodor Pallady, Ioan Ciurea sau Mihail Sturdza.

 

7. Craiova

 Craiova este denumita in prezent si "capitala Olteniei”. Un oras de provincie specific, Craiova a fost un important centru industrial al tarii inainte de caderea comunismului, insa exista o industrie puternica in zona, iar oamenii de aici nu duc lipsa de locuri de munca.

Craiova este municipiul de resedinta al judetului Dolj, Oltenia, Romania, situat in sudul Romaniei, pe malul stang al Jiului. Clima aici este temperat continentala specific de campie, iar medii ale temperaturii sunt cuprinse intre 10-11,5 grade Celsius.
 
Conform recensamantului din 2011, populatia municipiului Craiova se ridica la 269.506 locuitori, care se bucura de beneficiile unui relief specific de campie, ce permite dezvoltarea activitatilor de agricultura.
 
Locuitorii din Craiova se bucura de transport rutier cu autobuze, taxiuri, dar si tramvaie. Craiova este si nod feroviar cu statie de triaj in vestul orasului (Craiova Triaj). De asemenea, au si acces la transpor aerian, prin Aeroportul International Craiova, acesta fiind unul dintre argumentele pentru care Craiova merita sa fie orasul in care sa te muti, daca esti pasionat de calatorii sau pleci des in afara tarii in interes de serviciu si, mai ales, daca nu iti doresti un stil de viata cosmopolit sau costisitor.
 
Craiovenii traiesc, in general simplu, dupa un trai dictat de "cutuma provinciala", desi, in ultimii ani aici s-au dezvoltat mult si viata de noapte, dar si centrele comerciale. Craiova are, in prezent, doua mari centre comerciale: "Electroputere Parc" si "Mercur Center", dar si alte magazine de tip hipermarket, prezente in marile orase ale tarii.
 
Pe langa distractie, craiovenii au parte si de oportunitati de studii, Craiova fiind un vechi centru universitar de prestigiu al invatamantului romanesc.
 

 

8. Galati

 
Galati  pe cea mai importanta artera comercial-fluviala din Europa: Canalul Dunare-Main-Rin. Este un oras care ofera oportunitati de dezvoltare impresionante, mai ales pentru comercianti si pentru oamenii de afaceri. De asemenea, este o zona turistica cu un potential important, iar orasul arata foarte bine, tinand cont ca este un oras de provincie nu foarte vizitat de turisti.

Galati este municipiul de resedinta al judetului cu acelasi nume, din Moldova, situat  in apropiere de frontiera tripla sudica cu Republica Moldova si Ucraina. Pozitia Galatiului este peninsulara deoarece este inconjurat de ape din 3 parti. Toate aceste artere hidrografice prin caracteristicile lor deosebite au contribuit la dezvoltarea portului care a fost intr-o anumita etapa istorica cel mai mare port al Romaniei.
 
Temperatura medie anuala in Galati este de 10 grade Celsius. Conform ultimului recensamant din 2011, populatia orasului era de 249.732, fiind al 8-lea oras din tara ca numar de locuitori.
 
Datorita faptului ca este plasat pe Dunare, cea mai importanta artera comercial-fluviala europeana, Canalul Dunare–Main–Rin, economia Galatiului s-a dezvoltat fulminant, Galatiul fiind unul dintre cele mai mari centre economice din Romania. De asemenea, industria este si ea foarte dezvoltata: Industria metalurgica sau Industria navala, ramura de mare traditie in oras.
 
Galatiul este orasul ideal daca iti doresti sa traiesti intr-o diversitate religioasa, aici fiind numeroase lacasuri de cult specifice mai multor confesiuni: Biserica fortificata "Sfanta Precista”, Biserica Romano-Catolica, Biserica Vovidenia, Biserica Sf. Spiridon sau Sinagoga.
 
De asemenea, orasul este presarat de muzee, monumente si cladiri istorice: Palatul Administrativ, Palatul Navigatiei (Gara Fluviala), Palatul Universitatii, Casa Costache Negri, Casa Lambrinidi, Monumentul "Aparatorii Galatiului”, Monumentul Eroilor din Primul si Al Doilea Razboi Mondial, Monumentul "Rascoalei de la 1907” sau Monumentul "Progresului”, dar si parcuri: Parcul Rizer, Parcul Viva, Parcul Spicu sau Parcul Libertatii.
 
Galatenii au la dispozitie o gama destul de diversificata de transport feroviar, dar si transport rutier, reprezentata de tramvaie, troleibuze, autobuze, dar si taxiuri.
 
Galatiul a dat si el lumii mari personalitati, precum Virgil Madgearu, Camil Ressu sau Heinrich Fischer-Galati.

9. Ploiesti 

 
Ploiesti face legatura intre Bucuresti si Transilvania si Moldova, fiind un important nod de transport. Orasul, foarte aproape de Bucuresti si Pitesti, doua orase foarte puternic industrializate si cu economii puternice, orasul ofera preturi reduse la locuinte, iar faptul ca se poate circula pe autostrada, faciliteaza mult transportul si eventualele navete pentru un loc de munca in afara orasului.

Ploiesti este municipiul de resedinta al judetului Prahova, Muntenia, situat  in centrul Munteniei, in partea central-nordica a Campiei Romane. la 60 de kilometri de Bucuresti.
 
Temperatura medie anuala in Ploiesti este de 10,5 grade Celsius, iar altitudinea medie a asezarii este de 150 m, orasul fiind deci plasat intr-o zona de campie.
 
Conform recensamantului efectuat in 2011, populatia municipiului Ploiesti se ridica la 209.945 de locuitori, care se bucura de o economie dezvoltata in special pe exploatarile de petrol. Tocmai din acest motiv, orasul mai este cunoscut si drept "Capitala aurului negru” sau "Orasul aurului negru”.
 
Orasul este puternic industrializat, cele mai importante ramuri fiind: industria petroliera, Industria constructoare de masini si componente (Upetrom, Uzuc, Ciprom, Ubemar, Amplo, Uztel, Amplo, Timken, Yazaki, Cablul Romanesc), industria chimica (Rool, detergenti - Unilever), Industria alimentara (Coca-Cola, Bergenbier, Unilever, Extrapan, Di Apollo), industria tutunului (BAT), industria constructiilor ( Inspet, Contrasimex, Constil, Nova-Cons, Monticor, Tiab), industria IT (Asesoft), industria materialelor de constructie (Feroemail), industria textila (Dorobantul Ploiesti, Modexim), industria ceramica (Bianca Romania), industria mobilei (Anteco, Incocnept) si industria ambalajelor (Mayr-Melnhof Packaging Romania, Politeh).
 
Orasul orasul este un nod feroviar si rutier foarte important, iar apropierea de Capitala atrage investitorii si oamenii de afaceri in zona.
 
Desi nu este un oras care sa impresioneze prin varietate culturala, iar multe etape istorice au fost sterse din cauza calamitatilor naturale sau a razboaielor, acesta este in plina dezvoltare si a cunoscut, in ultimele decenii evolutii semnificative, existand multe muzee, biserici, statui: Muzeul National al Petrolului, Muzeul Ceasului, Muzeul de Istorie si Arheologie Ploiesti, Biserica Sfanta Vineri, Biserica Sfantul Ioan, Biserica Sfantul Gheorghe - Nou, Statuia lui Mihai Viteazul, Statuia Libertatii, Monumentul Vanatorilor.
 

10. Targoviste

 
Desi nu este un oras vestit, in ultimii ani a reusit sa fie campion la absorbtii de fonduri europene, cu care administratia locala a desfasurat proiecte ce au imbunatatit nivelul de trai al locuitorilor de aici. 
 
De la infrastructura, industrie si oportunitati de distractie, nu te vei plictisi in acest oras.

Targoviste este municipiul de resedinta al judetului Dambovita, Muntenia, situat  pe o terasa inalta de 260 m, deasupra vaii Ialomitei, la doar 80 de kilometri de Bucuresti.
 
Conform recensamantului efectuat in 2011, populatia municipiului Targoviste se ridica la 79.610 locuitori.
 
Apropierea de Capitala tarii ofera posibilitatea locuitorilor de a lucra in Bucuresti si de a se intoarce acasa rapid, cu numeroase mijloace de transport in comun. Astfel, acestia se pot bucura de beneficiile economice ale Bucurestiului, dar pot trai departe de zgomotul si aglomeratia specific bucuresteana.
 
Targoviste este un oras cu o istorie impresionanta si foarte veche. Sapaturile arheologice efectuate pe teritoriul si in imprejurimile orasului au dovedit ca aceasta regiune era locuita inca din neolitic. Locuitorii de aici se pot relaxa la numeroasele muzee si biserici din zona: Complexul Muzeal "Curtea Domneasca", Casa atelier "Gheorghe Petrascu", Casa atelier "Vasile Blendea", Muzeul national al Politiei Romane, Complexul monumental metropolitan, Biserica Sfintii Voievozi, Complexul Monumental Dealu sau Biserica Sfintii Atanasie si Chiril.
 
De asemenea, aici s-au nascut personalitati distinse, precum Grigore Alexandrescu, Ileana Sararoiu, Gheorghe Zamfir, Ion Dolanescu sau Ion Heliade Radulescu.
 

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri
Business

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri

today26 Apr. 2024
PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)
Business

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)

today26 Apr. 2024
Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024
Guvernul modifica din nou Codul fiscal:  romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF
Economie

Guvernul modifica din nou Codul fiscal: romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF

today26 Apr. 2024
Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public
Economie

Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public

today26 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x