Zeama de varza, ca sursa de electricitate
energie electricafrantavarza
In Franta, in departamentul Bas-Rhin (Alsacia), o statie de epurare este alimentata cu deseuri generate de producatorii de varza acra locali.
Ideea transformarii zemii poluante rezultate din fermentarea verzei in caldura si in electricitate a devenit realitate in noua statie de epurare construita in apropiere de Krautergersheim (Bas-Rhin), “capitala” autoproclamata a verzei murate. Statia de tratare a apelor uzate este instalata de un an intr-o zona care concentreaza 70% din productia franceza de varza acra (choucroute), la 20 de kilometri sud de Strasbourg.
Coroziva si bogata in componente organice, zeama de varza care polua inainte cursurile de apa din regiune nu poate fi tratata in acelasi mod ca si apele uzate provenind de la gospodariile celor 27.000 de locuitori din zona.
Biogaz de excelenta calitate
“In perioada de varf, aceste deseuri pot reprezenta echivalentul apelor uzate provenind de la 140.000 de locuitori”, in termeni de poluare de tratat, explica Clement Ritter, purtator de cuvant al companiei Lyonnaise des eaux, care exploateaza statia. Statia high-tech foloseste bacterii capabile sa consume in cateva ore 90% din componentele organice ale zemii. Ele produc prin metanizare un biogaz de o excelenta calitate.
Biogazul este utilizat pe loc pentru a produce caldura necesara mai multor instalatii ale statiei, precum si electricitate. In total, biogazul produs intr-un an corespunde consumului de energie a 1.500 de gospodarii.
Sursa: Le Point