Cand porcul zboara deghizat in fazan
pate de fazanporcfazancarneficat
Cand o face plopu' pere si rachita micsunele; la calendele grecesti; la sfantu' asteapta; la pastele cailor sunt expresii care definesc imposibilitatea, lipsa unui orizont de timp in care se va realiza ceva.
Si mai era o expresie, una si mai colocviala: cand o zbura porcu'. Cum-necum, porcul asta a facut in asa fel ca a zburat. Si nu s-a urcat la bordul vreunei aeronave, in nacela vreunui balon, la bara de deltaplan sau la sfoara de kitesurfing sau parapanta.
Porcul care zboara a devenit mutant si se numeste... fazan. Poate ca povestea asta ar putea sa o spuna fabricantii unui produs pe care scrie mare "pate de fazan", adica o maaare delicatesa, de maaari fite.
Daca - asa cum e intelept si asa cum ne invata medicii nutritionisti - citim eticheta, aceasta geme. Nu neaparat de E-uri si alte chimicale ci de... carnuri. Si, culmea, nici macar de fazan!
Asadar, pe langa eticheta originala, eticheta atasata ulterior, tradusa corect in limba romana ne... dezvaluie ca borcanelul cu "delicatesa" contine un amestec de 36% carne de porc, 22% ficat de porc, 16% carne (nu ficat!) de fazan. Restul sunt grasimi tot de porc si vreo 3% cognac.
Poate ca, gratie noilor cuceriri tehnologice, asa o fi acum ficatul de fazan: atat de… usor, incat nici nu se vede daramite sa mai poata fi pus la borcan.