Lista motivelor medicale pentru care ti se poate lua dreptul de a conduce o masina

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Lista motivelor medicale pentru care ti se poate lua dreptul de a conduce o masina
Lista motivelor medicale pentru care ti se poate lua dreptul de a conduce o masina
de Vlad Strunescu la 26 Oct. 2021
Urmareste-ne pe Google News
boli permis conducereobtinere permis conducerepermis auto romania

De unde era rezervat elitelor, sofatul s-a democratizat, astfel incat, pana si in Romania, aproape oricine are dreptul de a conduce un autoturism. Exista, insa, un obstacol de netrecut, si asa si trebuie sa fie: starea de sanatate precara.  


Daca aproape oricine poate deveni sofer, oricine poate deprinde cunostintele teoretice si practice despre condus, indiferent de varsta, nu oricine are si o conditie medicala, fizica si mentala, care sa-i permita sa conduca. Mai mult, exista o lista a afectiunilor medicale ce iti poate lua permisul din buzunar, chiar daca ti-ai castigat dreptul de a sofa. Practic, din cauza lor iti poate fi refuzata prelungirea permisului.

Citeste si: Nu mai putem circula pe cele mai spectaculoase drumuri din Romania. Transfagarasanul si Transalpina au intrat la iernat

 
Soferii autovehiculelor din categoriile A, A1, A2, AM, B, B1 si BE sunt incadrati in grupa 1, iar soferii vehiculelor din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 si D1E sunt incadrati in grupa 2.
 
Daca varsta de 18 ani este cea minima de la care un cetatean poate dobandi permisul auto, nu exista si o limita de varsta pana la care avem dreptul sa sofam. 
 
In locul acesteia, este examenul de reinnoire a permisului auto. Daca, in urma acestuia, starea de sanatate a aplicantului este buna, cel putin teoretic, poate sofa si daca are 100 de ani.
 
In schimb, potrivit playtech.ro, exista afectiuni care, indiferent de varsta, nu-ti permit sa ai permis de conducere. Conform datelor agregate de avocatnet.ro, lista afectiunilor care iti pot face probleme cuprinde:
 

Probleme de vedere si de auz

Legislatia prevede ca toti solicitantii unui permis de conducere trebuie sa se supuna unui examen corespunzator pentru a se asigura ca au acuitatea vizuala necesara pentru conducerea unui autovehicul.
 
Pentru a obtine sau reinnoi un permis de conducere incadrat la grupa 1, solicitantii trebuie sa aiba o acuitate vizuala binoculara, daca este necesar, cu lentile de corectie, de cel putin 0,5, cand se utilizeaza ambii ochi.
 
Pentru un permis din grupa 2, acuitatea vizuala, cu lentile de corectie, daca este necesar, trebuie sa fie de cel putin 0,8 la ochiul cel mai bun si de cel putin 0,1 la celalalt ochi. Daca se utilizeaza lentile de corectie pentru a obtine valori de 0,8 si 0,1, acuitatea respectiva (0,8 si 0,1) trebuie sa se obtina fie prin corectie cu ajutorul ochelarilor de maximum plus opt dioptrii, fie cu ajutorul lentilelor de contact. Corectia trebuie sa fie bine tolerata.

Din 2019, solicitantii care prezinta hipoacuzie profunda bilaterala care nu poate fi corectata la nicio ureche pot fi incadrati doar in grupa 1 daca vehiculul dispune de oglinzi mai mari.
 

Handicap locomotor

Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reinnoite pentru cine are afectiuni sau anormalitati ale aparatului locomotor care fac periculoasa conducerea unui autovehicul. Permisele din grupa 1 se elibereaza persoanelor cu dizabilitati, cu anumite restrictii, numai cu avizul unei unitati de asistenta medicala autorizate si in urma evaluarii medicale a afectiunii sau anomaliei respective si, in cazul in care este necesar, a efectuarii unui test practic.
 
Avizul trebuie sa precizeze ce tip de modificare este necesara la vehicul si daca respectivul conducator auto trebuie sa poarte un dispozitiv ortopedic, in masura in care proba de verificare a aptitudinilor si comportamentului demonstreaza ca, utilizand un astfel de dispozitiv, conducerea vehiculului nu ar fi periculoasa.
Pentru permisele din grupa 2, institutia medicala trebuie sa ia in considerare riscurile si pericolele suplimentare implicate de conducerea autovehiculelor prevazute in aceasta grupa.
 

Boli cardiovasculare

Afectiunile cardiovasculare pot altera brusc functiile cerebrale, constituind, astfel, un pericol pentru siguranta rutiera, reprezentand un motiv pentru interzicerea, cu titlu temporar sau permanent, a conducerii unui autovehicul.
 
In cazul unor afectiuni cardiovasculare, celor interesati le pot fi eliberate sau reinnoite permisele de conducere numai dupa ce afectiunea respectiva a fost tratata si sub rezerva avizului eliberat de medicul de specialitate cardiologie. Au probele in obrinerea sau reinnorirea permisului cei care sufera de bradiaritmii, tahiaritmii, simptome de angina, cei care au implantare de stimulator cardiac permanent, au suferit o operatie de bypass coronarian cu grefa, transplant de cord etc.
 
Nu se pot elibera sau reinnoi permisele de conducere in cazul implantarii unui defibrilator (doar pentru grupa 2), boli vasculare periferice, cardiopatie valvulara etc.
 

Diabet

Pentru permisele din grupa 1, cine sufera de diabet zaharat si urmeaza un tratament medicamentos cu risc de inducere a hipoglicemiei trebuie sa demonstreze ca intelege riscurile hipoglicemiei si ca este capabil sa tina sub control aceste episoade pentru a putea obtine un permis auto. Nu se elibereaza si nu se reinnoiesc permisele auto celor care nu au primit informatii referitoare la aceste riscuri si nu sunt 100% constienti de implicatiile hipoglicemiei.
 
In cazul grupei 2, soferilor care sufera de diabet zaharat li se pot emite sau reinnoi permisele de conducere. Cand acestia urmeaza un tratament medicamentos cu risc de inducere a hipoglicemiei (insulina si unele antidiabetice orale), se aplica urmatoarele criterii: in ultimele 12 luni, nu s-a inregistrat niciun episod de hipoglicemie acuta, este deplin constient de implicatiile hipoglicemiei, demonstreaza ca poate tine sub control aceste episoade prin monitorizarea periodica a nivelului de glucoza din sange, cel putin de doua ori pe zi si atunci cand intentioneaza sa conduca, demonstreaza ca intelege riscurile hipoglicemiei si nu exista alte complicatii ale diabetului care ar putea afecta capacitatea de a conduce autovehicule.
 

Afectiuni neurologice

Conform Ordinului MS 1.162/2010, permisele de conducere nu sunt eliberate sau reinnoite candidatilor sau conducatorilor auto care sufera de afectiuni neurologice grave, in afara cazului in care solicitarea se bazeaza pe un aviz medical autorizat.
 

Epilepsie

Pentru grupa 1, conducatorilor auto cu epilepsie trebuie sa li se monitorizeze capacitatea de a conduce pana cand trec cel putin cinci ani fara nicio criza. Pentru grupa 2, permisele pot fi eliberate sau reinnoite daca sunt indeplinite urmatoarele conditii: solicitantul nu  urmeaza tratament medicamentos antiepileptic in perioada in care nu trebuie sa existe crize, a fost realizata o monitorizare medicala corespunzatoare, la examenele neurologice amanuntite, nu trebuie sa se confirme o patologie cerebrala aferenta afectiunii si nu trebuie sa se inregistreze nicio activitate epileptiforma pe electroencefalograma (EEG) si, dupa un episod acut, trebuie sa se faca o EEG si un examen neurologic corespunzator.
 

Apnee in somn

Cei pentru care exista suspiciuni de sindrom de apnee moderata sau severa in somn de tip obstructiv se supun unei consultatii medicale, pentru obtinerea unui aviz autorizat, inainte de eliberarea sau reinnoirea permisului de conducere. Acestia pot fi sfatuiti sa nu conduca pana la confirmarea diagnosticului.
 
Cine prezinta sindrom de apnee moderata sau severa in somn si care urmeaza un tratament trebuie sa faca obiectul unei examinari medicale periodice, la intervale nu mai mari de trei ani pentru conducatorii auto din grupa 1 si un an pentru conducatorii auto din grupa 2, pentru a se stabili masura in care respecta tratamentul, necesitatea de a continua tratamentul si mentinerea unei vigilente adecvate.
 

Tulburari mintale

Permisele de conducere din grupa 1 nu sunt eliberate sau reinnoite persoanelor cu tulburari mintale grave, retard psihic sever sau probleme comportamentale grave datorate varstei sau tulburari grave ale capacitatii de judecata, comportament ori adaptabilitate.
 
La eliberarea permiselor din grupa 2, institutiile medicale trebuie sa ia in considerare riscurile si pericolele suplimentare implicate de conducerea autovehiculelor prevazute in aceasta grupa.
 

Dependenta de alcool, de droguri sau medicamente

La grupa 1, permisele de conducere nu se elibereaza sau nu se reinnoiesc in cazul persoanelor dependente de alcool sau incapabile sa se abtina de la consumul de alcool cand conduc. Pentru permisele din grupa 2, institutia medicala trebuie sa ia in considerare riscurile si pericolele suplimentare implicate de conducerea autovehiculelor prevazute in aceasta grupa.
 
Pentru candidatii si conducatorii auto din grupa 1, permisele de conducere nu sunt eliberate sau reinnoite celor dependenti de substante psihotrope, sub orice forma, care pot limita capacitatea lor de a conduce in siguranta in cazul in care cantitatile absorbite sunt atat de mari incat au efecte negative asupra conducerii.
 
La eliberarea permiselor din grupa 2, institutiile medicale trebuie sa ia in considerare riscurile si pericolele suplimentare implicate de conducerea autovehiculelor prevazute in aceasta grupa.
 

Afectiuni renale

Permisele de conducere din grupa 1 pot fi eliberate sau reinnoite persoanelor cu insuficienta renala grava, numai pe baza unui aviz medical autorizat si cu conditia efectuarii unor controale medicale periodice.

Citeste si: Cum ne pregatim corect masina pentru iarna: ce sa faci ca sa mearga totul ca pe roate, chiar si in sezonul rece
 
La grupa 2, permisele de conducere nu sunt eliberate sau reinnoite in cazul persoanelor cu insuficienta renala grava ireversibila, cu exceptia cazurilor exceptionale justificate printr-un aviz medical autorizat si numai cu conditia efectuarii unor controale medicale periodice.

Foto: digi24.ro
 
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi
Sanatate

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi

today25 Apr. 2024
Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori
Casa si gradina

Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori

today25 Apr. 2024
5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024
Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)
Business

Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)

today25 Apr. 2024
Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA
Companii

Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA

today25 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie...

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x