Masinaria de dezinformare a lui Putin da roade. Caz real: Orasul meu este bombardat, dar mama nu ma crede, imi spune ca rusii au venit sa ma elibereze
propagandamanipularerazboi ucraina
In timp ce Rusia desfasoara in Ucraina cea mai grava agresiune militara din Europa, de la finele celui de-al Doilea Razboi Mondial, Moscova orchestreaza in tara o adevarata campanie de manipulare si dezinformare, prezentand populatiei evenimentele in mod partinitor si eronat. Mass-media din Rusia este supusa unei ample cenzuri si putinele surse de informare cat de cat credibile, au ajuns inaccesibile. Televiziunile rusesti functioneaza in acest moment pe stil de "ecou" al presedintelui rus si inaltilor oficiali de la Kremlin, amplificand retorica deja bine cunoscuta, care, in viziunea lui Putin, justifica agresiunile asupra unui stat suveran.
Asa se face ca unii cetateni ucraineni au ajuns sa spuna ca rude de-ale lor, din
Rusia, nu-i cred atunci cand le povestesc ceea ce se intampla, de fapt, in Ucraina. O astfel de situatie dramatica e relatata de
BBC.
Jurnalistii prezinta povestea unei tinere pe nume Oleksandra, care s-a adapostit in baia apartamentului ei din Harkov de cand a inceput bombardamentul, alaturi de cei patru catei ai sai.
"Cand am auzit primele explozii, am fugit din casa sa-mi scot cainii din tarcuri de afara. Oamenii intrau in panica, abandonand masinile. Eram atat de speriata", spune ea.
Tanara de 25 de ani a vorbit in mod regulat cu mama ei, care locuieste la Moscova. Dar in aceste conversatii si chiar si dupa ce a trimis videoclipuri din orasul ei natal puternic bombardat, Oleksandra nu reuseste sa-si convinga mama de pericolul in care se afla.
"Nu am vrut sa-mi sperii parintii, dar am inceput sa le spun direct ca civilii si copiii mor", a mai precizat tanara.
"Dar, desi isi fac griji pentru mine, tot spun ca probabil acest lucru are loc doar din intamplare, ca armata rusa nu va viza niciodata civili. Ca ucrainenii sunt cei care isi ucid propriul popor", a completat ea.
Este obisnuit ca ucrainenii sa aiba familie peste granita in Rusia. Dar pentru unii, precum Oleksandra, rudele lor ruse au o intelegere contrastanta a conflictului. Oleksandra e de parere ca aceasta situatie se datoreaza povestilor pe care presa rusa, strict controlata de Kremlin, le propaga asupra opiniei publice.
Oleksandra spune ca mama ei doar repeta naratiunile a ceea ce aude pe canalele de televiziune de stat ruse.
(Foto: BBC.com)
Mama tinerei ii spune: "Rusii au venit sa te elibereze"
"Parintii mei inteleg ca aici se intampla niste actiuni militare. Dar ei spun: "Rusii au venit sa te elibereze. Nu vor strica nimic, nu te vor atinge. Ei vizeaza doar baze militare", povesteste ea.
Presa rusa spune ca amenintarea la adresa civililor ucraineni nu vine de la fortele armate ruse, ci de la nationalistii ucraineni care folosesc civilii ca scuturi umane.
Posturile de televiziune de stat ruse justifica razboiul dand vina pe agresiunea ucraineana si continua sa o numeasca "o operatiune speciala de eliberare". Orice canal rusesc care foloseste cuvintele "razboi", "invazie" sau "atac" se confrunta cu blocarea de catre autoritatea de reglementare a presei din tara pentru raspandirea "informatii in mod deliberat false despre actiunile personalului militar rus" in Ucraina, conform BBC.
Mai mult decat atat, unii rusi au iesit in strada pentru a protesta impotriva razboiului - dar aceste demonstratii nu au fost difuzate pe principalele canale de televiziune de stat.
Chiar in timp ce i se lua interviu, se auzeau bombardamente in oras, povestesc jurnalistii care au stat de vorba cu tanara. Cu toate acestea, presa rusa nu vorbea nimic despre rachetele care loveau cartierele rezidentiale din Harkov, despre morti civili sau despre cele patru persoane ucise in timp ce stateau la coada pentru apa.