CEx PSD cu excluderi, intrigi si cote de alegatori

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
CEx PSD cu excluderi, intrigi si cote de alegatori
CEx PSD cu excluderi, intrigi si cote de alegatori
de Magda Florea la 13 Nov. 2019 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
alegeri prezidentialecex psdviorica dancila

Marti seara a avut loc primul Comitet Executiv al Partidului Social Democrat, dupa turul intai al alegerilor prezidentiale, care i-a dus pe Viorica Dancila si Klaus Iohannis in lupta finala pentru Cotroceni, care se va da pe 24 noiembrie. Sedinta de marti a scos la iveala itele incalcite ale unui partid macinat de intrigi si disperat dupa o strategie care sa ii asigure, in primul rand, continuitatea pe scena politica dupa ziua 24 noiembrie.

Viorica Dancila, intre scaunul de prezidiu si cel din spatele salii


Pe la unele nunti se intampla sa fie unii meseni care stau pe langa un gang sau o usa care da spre toalete sau spre iesirea din local, unde e mereu curent si rumoare, iar oamenii nu prea dau importanta cui e asezat si chircit acolo. Oarecum, desi, poate nu e cu intentie asezarea, acesta nu este cel mai fericit loc in care poti fi cand porti costumul cel bun sau brosa de lux. Ei bine, in totala opozitie se afla cei de pe langa masa nasilor si cam asta putem spune si despre situatia in care se afla fostul prim-ministru al Romaniei acum.

Este undeva intre masa nasilor si gangul catre satisfacerea necesitatilor fiziologice. Cumva, Dancila se afla intr-o pozitie in care nu isi mai permite sa isi vada cariera politica in nuante de gri, ci doar in alb si negru.

Avem in fata un tur doi in care PSD a intrat inexplicabil, dar glorios, semn ca Romania inca poate sa dea tot ce are mai bun din ea, insa un tur doi in care, daca Dancila nu va reusi sa il detroneze pe Klaus Iohannis, va fi reciclata de propriul partid.

Toata gloria de care se bucura liderul PSD acum va fi stearsa de socialii-democrati care isi vor pierde orice argument de a mai tine la sefia partidului un perdant al guvernarii si alegerilor prezidentiale in fata PNL.

CEx PSD cu excluderi, intrigi si cote de alegatori

Excluderile


Tocmai pentru a indeparta acest scenariu, Dancila a reunit liderii PSD la Comitetul Executiv de marti seara, care s-a dovedit a fi mai mult o dramoleta, decat o sedinta de partid.

Deputatul "mitraliera" Catalin Radulescu, cel care spunea ca PSD a pierdut alegerile europarlamentare pentru ca nu a adoptat amnistia si gratierea mai din timp, a cerut excluderea din partid a lui Cozmin Gusa si a Anei Birchall. Zis si facut. Proaspatul reinscris in PSD, de doua saptamani, Gusa si-a luat la revedere de la panglica rosie din piept, la fel si Birchall, care si-ar fi castigat antipatia social-democratilor in incercarile sale ca ministru al Justitiei de a desfiinta celebra SS - Sectia Speciala de Investigare a Infractiunilor in Justitie. Despre excluderea lui Gusa, Dancila a explicat ca "social-democratii au fost foarte nemultumiti de modul in care s-a raportat la PSD, unul incorect".

De asemenea, Codrin Stefanescu a primit functia de secretar general adjunct al PSD. El a mai ocupat aceasta functie in perioada in care partidul era condus de Liviu Dragnea, insa a fost demis in prima sedinta a partidului dupa condamnarea lui Liviu Dragnea, de aceeasi Viorica Dancila care l-a repus marti in functie.

Pe acelasi sistem "se schimba modificarea, dar intervine si razbunarea", primarul Bacaului, Cosmin Necula, si cei trei parlamentari care au votat pentru Guvernul Orban, Eugen Gioanca, Cristina Burciu si Elena Haratau, au fost exclusi si ei din partid.

Intrigile


Surse din partid au dat din casa si au spus ca discutia liderilor PSD a fost mai mult decat tensionata. Atat Olguta Vasilescu, sefa de campanie a Vioricai Dancila, cat si sociologul de casa al PSD, Marius Pieleanu, au iesit de mai multe ori din sala de sedinta. 

Dancila are, totusi, o explicatie si pentru faptul ca a parasit de mai multe ori sala de sedinte: "Am plecat pentru ca am vorbit la telefon. Am iesit din sedinta pentru ca m-a sunat cineva sa imi spuna ca domnul Iohannis refuza sa vina la dezbatere, mi-ar fi placut sa vina", a spus fostul premier, la conferinta de presa organizate dupa CEx.

Insa Marius Pieleanu, desi venise la sedinta pentru a prezenta date si statistici privind turul intai al alegerilor prezidentiale, nu a mai facut acest lucru.
 
Tot pe surse, se pare ca Olguta Vasilescu s-ar fi retras de la conducerea campaniei electorale a Vioricai Dancila dupa ce aceasta i-a reprosat ca sotul ei, Claudiu Manda, ar fi spus ca PSD pierde alegerile deoarece are un candidat prost, au declarat surse din partid.
 
Claudiu Manda ar fi spus intr-o sedinta din organizatia Dolj ca Viorica Dancila trebuie votata: "E proasta, dar e proasta noastra”, insa atat Dancila, cat si Manda au negat informatia. De asemenea,  Vasilescu a spus in conferinta de dupa CEx ca este inca sefa de campanie a lui Dancila: "Sunt in continuare seful de campanie al doamnei Dancila", a spus Olguta in cadrul conferintei.
 
Insa sursele spun ca Viorica Dancila i-ar fi reprosat lui Claudiu Manda, in sedinta de marti: "Sa spuneti ca pierdeti alegerile ca mergeti cu o proasta nu va face cinste". In cadru CEx-ului, Manda i-ar fi cerut scuze Vioricai Dancila, spun surse din interior.

Pe fondul afirmatiilor pe care le-ar fi facut Manda, Dancila ar fi amenintat in sedinta de marti ca renunta la cursa electorala pentru Cotroceni. Informatia a negat-o insa fostul premier, in conferinta post-CEx: "Nici nu se pune problema", a spus Dancila, intrebata fiind de jurnalisti daca a amenintat cu renuntarea la candidatura sa. De asemenea, Dancila le-a recomandat jurnalistilor sa isi schimbe sursele, iar Claudiu Manda a declarat ca "Eu nu pot sa comentez ce credeti dvs ca ati aflat pe surse".

Intrebata despre o eventuala disputa cu Manda, Dancila a spus: "Il vedeti pe domnul Manda langa mine. nu stiu cine a dat aceste informatii, plang foarte greu, poate am avut lacrimi in ochi cand am intrat in turul doi dar au fost lacrimi de bucurie".

La conferinta de presa, a fost incadrata de Claudiu Manda si Lia Olguta Vasilescu.

Cotele pentru alegatori


Cand credeam ca de vreo 30 de ani a disparut cel sau au disparut cei care impuneau diverse cote, iata ca nu e chiar asa. Dancila le-a impus liderilor PSD din teritoriu sa scoata in turul al doilea 50%+1 voturi in fiecare judet. Declaratia a venit in conferinta de presa de dupa sedinta. "Fiecare judet trebuie sa obtina 50% plus 1 din voturi", a spus Dancila.

"Discutiile din partid de multe ori sunt contradictorii, dar colegii depun toate eforturile sa castigam alegerile", a mai precizat Dancila, lasand sa se inteleaga, totusi, ca o parte dintre zvonurile venite pe surse au un sambure de adevar.

Dancila incepe batalia pentru turul al doilea cu un atac la presedinte: "Sa recomande si celorlalti profesori cum a obtinut cele 6 case din salariu si meditatii"


In continuare, Dancila a intrat mai adanc pe terenul minat al prezidentialelor, cu un atac la barbatia presedintelui Klaus Iohannis. Ea a spus ca "Domnul Manda a dovedit ca este barbat prin modul in care a gestionat alegerile de la Craiova si Dolj. Altcineva nu vrea sa fie barbat, si acela e candidatul Iohannis care refuza sa vina la o dezbatere cu o femeie".

De asemenea, Dancila a spus ca Iohannis a jignit-o si ca "presedintele nu are voie sa jigneasca o femeie, indiferent de statutul pe care il are acea femeie in societate".
 
Dancila a subliniat in continuare faptul ca Iohannis refuza dezbaterea electorala cu ea: "Eu cred ca aceasta fuga de dezbatere este o fuga de raspundere. Daca nu vii sa le spui oamenilor ce ai facut in 5 ani, inseamna ca fugi de aceasta responsabilitate. Sa luam declaratiile sale din 2014, cand ii spunea dl Ponta ca e arogant pentru ca nu vine la o dezbatere. Aceeasi aroganta o arata acum dl Iohannis. Ca nu vin, aceasta lupta cu PSD .. presedintele nu e presedintele PSD, PNL, e presedintele romanilor si are aceasta responsabilitate fata de Romania si fata de romani", a spus fostul premier.
 
Referindu-se tot la presedintele Iohannis, Dancila a spus ca acesta ar trebui sa dea "reteta" prin care a reusit sa obtina sase case din salariul de profesor si din meditatii si celorlalti oameni care sunt la catedra.
 
"Sunt sase case pe care le obtii prin meditatii, ar trebui sa dea reteta tuturor profesorilor din Romania. Faptul ca ai niste fonduri pe care trebuie sa le returnezi statului si nu le returnezi, inseamna ca sunt niste probleme pe care dl Iohannis ar fi trebuit sa le lamureasca", a declarat Dancila.

Dancila a facut si o comparatie intre ea si actualul presedinte: "Vorbim acum de doi candidati, unul cu probleme penale, care trebuie sa explice de ce a avut ghinionul sa aiba sase case, si unul care nu are nicio problema penala"
 

Strategia PSD pentru turul al doilea


In cadrul conferintei de presa, Dancila a pus si punctul pe "i": strategia pentru desfasurarea campaniei electorale pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale. Fostul prim-ministru a spus ca a analizat strategia pentru aceasta campanie.

Desi nu a dat multe detalii, surse din interior vorbesc despre o abordare diferita a campaniei. Cert este ca fiecare judet are o cota impusa de voturi pe care trebuie sa o aduca "la centru", iar Dancila ar paria acum mai mult pe interviurile televizate, dar si pe vizitele in Diaspora, acolo unde bazinul electoral al PSD este foarte mic.

De asemenea, chiar in timpul CEx-ului, Dancila le-ar fi reprosat unora dintre liderii locali ca au stat plecati prin vacante in campania electorala, in loc sa se implice pentru a aduna voturi.

Picatura de sange din Ocean sau lacrimile din sala CEx-ului 


Ca a plans sau nu Viorica Dancila in sedinta liderilor PSD, nici nu are importanta, ezitarile si iesirile din sala, dar mai ales faptul ca s-a intors acolo, demonstreaza o personalitate politica temperamentala, disperata, instabila, si deranjata. Demasca un om care a pierdu controlul. Si lacrimile pot atrage pradatori politici, la fel cum sunt atrasi rechinii de la sute de kilometri, de o picatura de sange in ocean.

La fel de instabil a fost si discursul sau dupa sedinta, in care intra in tot felul de amanute ale bucatariei interne a PSD, parca scuzandu-se si scuzandu-i si pe altii de niste situatii nedemne de discutat pentru un candidat ajuns in turul al doilea al alegerilor prezidentiale.

Dancila are tot mai multe semne de slabiciune, in fata unor lideri locali care, tin de fapt in spate PSD. Daca in teritoriu nu se mai decide sustinerea Vioricai Dancila, aceasta dispare de pe esichierul politic cat ai zice "brosa".

De fapt, acesta este si finalul ei politic, daca nu va castiga prezidentialele. Istoria ne-a invatat ca in PSD, liderilor perdanti li se arata usa din spatele salii, daca nu sunt luati de "aripa" sa iasa pe ea direct, sunt asezati sa stea acolo in bataia vantului pana cand, nemaifiind bagati in seama de ceilalti "meseni", nici macar de "rudele sarace de la tara", se ridica singuri si pleaca de la chermeza...

Insa pe liderii locali ii tine motivati altceva, nu numele Vioricai Dancila, nici dorinta de a o vedea presedinte pe ea, femeia din Videle revolutionara a politicii romanesti. Pur si simplu, in situatia in care se zbate partidul de pe 26 mai incoace si cu un palmares de perdant al tuturor alegerilor prezidentiale din ultimii 15 ani, PSD risca sa se sfarame in mii de bucatele daca nu trece testul prezidentialelor din 2019. Un test greu pentru intreaga Romanie, care trebuie sa se gandeasca bine unde pune stampila, fiindca are in spate responsabilitatea a implinirii 30 de ani de la Caderea Zidului Berlinului.

Citeste si: Breaking: PSD depune motiune de cenzura impotriva Guvernului Orban

 



Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?
Companii

Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?

today19 Mar. 2024
Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency
Comunicate

Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency

today19 Mar. 2024
S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara
Economie

S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara

today19 Mar. 2024
Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii
Financiar-Bancar

Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii

today19 Mar. 2024
Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e  si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori

today19 Mar. 2024
In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari
Economie

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari

today19 Mar. 2024
Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora

today18 Mar. 2024
Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile
Sanatate

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile

today18 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara
Economie

S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara

today19 Mar. 2024
Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii
Financiar-Bancar

Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii

today19 Mar. 2024
Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e  si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori

today19 Mar. 2024
In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari
Economie

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari

today19 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x