Clasamentul tarilor europene in functie de puterea militara. Pe ce loc se afla Romania
putere militara
Cum se calculeaza forta militara a unei tari? Evident, trebuie luati in calcul mai multi factori. Nu numai marimea armatei in sine sau arsenalul de care dispune, ci si logistica (posibilitatea de a muta trupe si provizii pe distante lungi si in timp scurt) sau lucrurile intangibile: leadership, strategii, pregatire, antrenamente, traditie militara. Indexul Global Fire Power (GFP), intocmit in fiecare an incepand din 2006, analizeaza nu mai putin de 60 de asemenea factori, calculeaza un coeficient final si ofera o imagine destul de exacta a capacitatii de lupta a unei tari.
Cum se prezinta clasamentul GFP al tarilor europene in 2025? Iata mai jos situatia la zi:
1. Marea Britanie
2. Franta
3. Italia
4. Germania
5. Spania
6. Ucraina
7. Polonia
8. Suedia
9. Grecia
10. Olanda
11. Portugalia
12. Elvetia
13. Danemarca
14. Finlanda
15. Romania
16. Cehia
17. Ungaria
18. Belgia
19. Bulgaria
20. Serbia
21. Austria
22. Belarus
23. Slovacia
24. Croatia
25. Albania
26. Lituania
27. Slovenia
28. Irlanda
29. Letonia
30. Estonia
31. Macedonia de Nord
32. Luxemburg
33. Muntenegru
34. Bosnia si Hertegovina
35. Moldova
36. Islanda
37. Kosovo
La nivel mondial, primul loc este ocupat, cum era de asteptat, de SUA, o tara care beneficiaza de un buget imens, armament modern, tehnologii de ultima ora si o forta navala capabila sa intervina rapid oriunde pe glob. Pe locurile urmatoare sunt Rusia, China, India si Coreea de Sud, aceasta din urma fiind fortata sa investeasca masiv in aparare, in special in echipamente defensive performante, data fiind apropierea sa geografica de Coreea de Nord si de China.
De altfel tarile aflate in situatii mai tensionate cu vecinii stau si ele destul de bine in clasamentul GFP. Israelul, de exemplu, se situeaza pe locul 15, Taiwanul pe 22. Dar aceasta nu e o regula pentru ca, asa cum spuneam mai sus, forta militara a unei tari este data de un cumul de factori. Coreea de Sud, Israelul si Taiwanul sunt ajutate de faptul ca dispun de economii dezvoltate (un factor de baza in stabilirea indexului GFP), lucru care nu e valabil in cazul Moldovei, o tara aflata si ea intr-o situatie dificila cu Rusia.
Nebeneficiind de forta economica, de resurse naturale sau de o populatie numeroasa (pentru a putea asigura reimprospatarea de la an la an a efectivelor militare), Moldova se situeaza pe locul 134 in clasamentul GFP, din 145 de tari. Romania este pe 51.
Sursa foto: www.pexels.com