Lectia nemuririi. Sau ce ar trebui sa invete unii politicieni
decoratiiadrian nastasepoliticieniordinul national 'steaua romaniei' in grad de mare cruce
O decizie a presedintelui Klaus Iohannis m-a luat de curand prin surprindere. Nu pentru ca nu ar fi mai mult decat fireasca, ci pentru ca se intampla la noi, in tara cu prea putina normalitate. Iar aceasta decizie ar trebui sa ii puna mai mult pe ganduri pe politicieni, pe cei care, au, pentru o clipa efemera, totul la picioare.
Decizia lui Klaus Iohannis de a retrage decoratiile unor persoane condamnate penal a venit ca o bula de aer a sperantei cu iz de normalitate si civilizatie. E firesc sa nu poarte pe umeri Steaua Romaniei o persoana condamnata pentru coruptie, spre exemplu, insa situatia ar trebui vazuta mai in profunzime de atat, mai in profunzime chiar si decat discutia privind meritele pe care le-a avut acea persoana in momentul in care a fost decorata.
Aceasta situatie ar trebui sa ii puna pe ganduri in special pe oamenii politici de la noi. Aceia care au senzatia nemuririi atunci cand se afla in functii publice. Si e si vina celor din jur intr-o mare masura. Este, in fapt, un cocktail nociv, intre o lipsa crasa de caracter si educatie a "inculpatului" si o caciuleala specific romaneasca a celor din jurul lui, care ii tot iau scamele imaginare de pe reverul sacoului.
Politica romaneasca si institutiile statului colcaie de astfel de personaje care, imbatate de aroma puterii, uita ca sunt acolo pentru o perioada limitata de timp, uneori mai mica decat a mandatului in care au fost investiti si uita, de asemenea, ca vor ajunge, inevitabil, la groapa de gunoi a istoriei.
E important, insa, cat de curati vor ajunge acolo. Pentru ca functiile vin si dispar, decoratiile la fel, insa imaginea si ceea ce lasi in urma ca om de stat, ca demnitar, vorbesc peste ani si ani de la sine, despre capacitatile tale, despre bunele tale intentii, despre verticalitatea, onestitatea si credinta ta.
Or, daca avem parte de oameni ajunsi in functii inalte pe criterii care nu au nicio legatura cu meritocratia, ci doar cu atarnarea politica, cu impostura, cu interesul, acestor oameni nu le putem pretinde sa lase ceva bun in urma lor.
Faptul ca ti se retrag decoratiile, ca fost prim-ministru al Romaniei, cum este cazul lui Adrian Nastase, caruia presedintele i-a retras miercuri Ordinul National 'Steaua Romaniei' in grad de Mare Cruce, conferit prin Decretul nr. 960 din 28 noiembrie 2002, este, sau, ar trebui sa fie, un semnal de alarma pentru toti aceia care, au senzatia ca sunt nemuritori in functii, in adulatia celor din jur.
Poate ca, daca ar gandi asa si si-ar constientiza scopul existential in acea functie, dar mai cu seama faptul ca nu este investit drept Dumnezeu, ci reprezentant si om in serviciul poporului, mai de voie, mai de nevoie, ar face fiecare dintre ei ceva bun, ca sa nu ramana pe lista neagra a istoriei.
Citeste si:
Totul pe o carte: Isi asuma sau nu Guvernul raspunderea pe Legea Bugetului