ANALIZA: Zece povesti de top ratate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANALIZA: Zece povesti de top ratate ANALIZA: Zece povesti de top ratate
de Manager.ro la 30 Dec. 2011
Urmareste-ne pe Google News
foreign policyanalizaevenimentelumeindiasuasomaliagloballuptacrizazona eurobaniatacuripirati

Evenimente trecute cu vederea in 2011, dar care ar putea influenta 2012. Revista americana Foreign Policy s-a gandit sa analizeze evenimente mondiale majore mai putin remarcate in 2011, dar care pot fi esentiale in 2012.

Ce evenimente si tendinte au reusit sa scape de "radar" in 2011, dar ar putea irupe cu titluri mari pe prima pagina a ziarelor in 2012? Revista americana Foreign Policy listeaza in numarul din decembrie "10 povesti de top ratate" din acest an.

Cresterea militara a Indiei


Aceasta tara a tinut pasul cu vecina sa de la nord, China, iar in unele zone chiar o depaseste pe aceasta - o evolutie care, desi mult mai putin remarcata, este un indiciu de militarizare tot mai mare a regiunii in contextul in care o noua generatie de puteri emergente cu ambitii globale lupta pentru suprematia regionala.

India este in prezent cel mai mare importator de arme din lume, potrivit unui raport pe 2011 realizat de "gardianul" global asupra armelor (SIPRI), reprezentand 9% din transferurile internationale de arme - cele mai multe din Rusia - intre 2006 si 2010.



India va cheltui suma estimata de 80 miliarde de dolari pentru programe de modernizare militara pana in 2015, potrivit unei estimari a Centrului pentru Studii Strategice si Internationale, cu sediul la Washington.

India se focalizeaza in special pe puterea maritima, un domeniu nou crucial de competitie. Planifica sa cheltuiasca aproape 45 de miliarde de dolari in urmatorii 20 de ani pentru 103 nave de razboi noi, printre care distrugatoare si submarine nucleare.

Prin comparatie, investitiile Chinei in aceeasi perioada sunt proiectate sa fie in jurul valorii de 25 miliarde dolari pentru 135 nave, potrivit datelor companiei de analiza maritima AMI International.

Planificatorii militari ai Indiei sunt tot mai ingrijorati cu privire la perspectiva unor ostilitati militare cu China, de aici noua focalizare pe puterea navala. Pentru moment, SUA par a fi mai linistite de ambitiile militare ale Indiei decat de cele ale Chinei.

"Quadrennial Defense Review" a Pentagonului pe 2010 a salutat 'un rol mult mai influent in afacerile globale' pentru India, inclusiv in regiunea Oceanului Indian. Exista semne ingrijoratoare ca zona ar putea sa nu fie suficient de mare pentru doua superputeri in crestere.

Noua Europa nu mai este atrasa de euro

Un indicator mai ingrijorator pentru moneda euro cu o vechime de un deceniu ar putea fi nu faptul ca grecii si italienii iau in serios ideea de a o parasi in schimbul vechilor drahme si lire, ci ca toate tarile din Europa de Est, care au presat ani de zile sa fie parte a uniunii monetare, se razgandesc acum.

Criza remodeleaza continentul. La 1 ianuarie 2011, Estonia a devenit a 17-a tara care a doptat euro, dar ar mai putea dura un timp inainte de a avea companie. Polonia urma sa se alature zonei euro in 2012, dar acest obiectiv a fost amanat pe termen nedefinit.

"Daca bazezi uniunea monetara pe aspiratii si pe faptul de a fi pro-european, este posibil sa ai probleme in 10 ani", a declarat analistul polonez Jan Filip Stanilko pentru website-ul CNBC.com.

In aprilie, guvernul de centru-dreapta din Bulgaria a amanat planul de aderare la euro in 2013, invocand nevoia de mai multa pregatire. Presedintele Romaniei a sugerat, de asemenea, ca data-tinta de aderare ar putea fi amanata cu "unul sau doi ani", potrivit revistei americane.

Letonia si Lituania au fost dornice sa urmeze Estonia in zona euro, dar ambele spun acum ca datele-tinta actuale sunt nerealiste, iar guvernatorul bancii centrale din Lituania a avertizat ca statutul de membru nu este "un lucru de viata si de moarte".



Cu numai doi ani in urma, aderarea la euro era considerata o solutie la grijile datoriilor Europei de Est. Asa cum se poate vedea din scurgeri ale unui raport al FMI acesta chiar recomanda ca procesul sa fie accelerat, argumentand ca "euroizarea", nu va ajuta numai problema datoriei, ci va insemna "eliminarea incertitudinii si restabilirea increderii".

Dar aceste tari sunt acum ingrijorate cu privire la "camasa de forta" pe care faptul de a fi intr-o uniune monetara sileste sa o imbrace economiile europene in contextul presiunilor pentru redresare.

Schimbarea de opinie in ceea ce fostul ministru american al apararii Donald Rumsfeld a definit odata drept noua Europa, unde tarile au tanjit mult timp dupa integrarea europeana, a fost pe cat de rapida pe atat de surprinzatoare. Calitatea de membru in clubul UE nu mai este ce obisnuia sa fie odata.

Intensificarea razboiului drogurilor in Mexic

Efectul dezastruos pe care il are conflictul asupra tarilor din sud a fost mai putin remarcat. Mafiile drogurilor, cum ar fi Sinaloa si cartelurile Zetas, aflate in cautare de noi teritorii si dornice sa scape de represiunea guvernului mexican, isi muta tot mai mult afacerile in state instabile politic din America Centrala.

Alaturi de Belize si El Salvador adaugate in acest an, toate cele sapte tari din America Centrala se afla acum pe lista Casei Albe de state traficante majore de droguri. 60% din cocaina care intra in SUA prin Mexic trece mai intai prin America Centrala, potrivit unui raport al Congressional Research Service.

Ratele omuciderilor in patru din cele sapte tari au crescut semnificativ in ultimii cinci ani - in Honduras, peste dublu. in mai, Guatemala a asistat la cel mai grav masacru de la sfarsitul razboiului sau civil din 1996, cand 27 de persoane au fost decapitate de bande ale drogurilor din nordul tarii.

Penuria de camile

Populatia de camile din Asia este in declin. Numarul acestora a scazut in Arabia Saudita, Pakistan si Somalia. Stocul de camile producatoare de carne din Arabia Saudita a scazut de la un varf de 426.000 in 1997 la doar 260.000 astazi, o scadere de 39%.

Mii de camile sunt sacrificate in fiecare an in timpul pelerinajului hadji, de unde si nevoia de importuri. Marele castigator este Australia, care are cea mai mare populatie de camile salbatice si care a profitat de cerere, exportand animalele in Arabia Saudita.

Combaterea imigratiei in SUA

Administratia Obama a deportat un numar record de imigranti ilegali - 392.000 de straini fara acte in regula expulzati in 2010. incepand din octombrie, aproape 1,2 milioane de imigranti au fost deportati sub administratia Obama, in comparatie cu aproximativ 1,5 milioane in cei opt ani de presedintie a lui George W. Bush. Administratia a luat masuri si impotriva angajatorilor care folosesc imigranti ilegali.

Celalalt razboi al Pakistanului

Beluchistanul este cea mai mare provincie a Pakistanului, care acopera aproape jumatate din suprafata teritoriala a tarii, dar violenta separatista din regiune - numita uneori razboiul secret al Pakistanului - atrage o fractiune din atentia pe care o primesc celelalte crize ale tarii.

Gruparile separatiste, dintre care cea mai mare este "Armata de Eliberare din Baluchistan", au dus o insurgenta din 2007 in provincia bogata in resurse, care are granita cu Iranul si Afganistanul. Este a cincea revolta de la declararea independentei Pakistanului in 1947 si chiar si dupa standardele tarii, provincia pare sa fie din ce in ce mai mult iesita de sub control.

Provincia a asistat la cel mai mare numar de atacuri insurgente din toate provinciile pakistaneze in 2010, iar tendinta a continuat in 2011, cu mai multe atentate asupra unor conducte de gaze cheie, uciderea de colonisti Punjab, care s-au mutat in regiune, si asasinarea unor politicieni proeminenti si angajati de companii petroliere.



Instabilitatea de aici are consecinte internationale. Talibanii cu baza in capitala provinciei, Quetta, folosesc ftrontiera provinciei de 800 de mile pentru a se strecura in Afganistan.

Regiunea slab populata ofera un paradis sigur pentru traficantii de droguri si grupari rebele iraniene. Se crede ca CIA lanseaza atacuri cu drone din baze din Baluchistan.

Pirateria devine globala

Piratii din Somalia inregistreaza un alt an record in 2011, cu 199 atacuri in luna octombrie fata de 126 in aceeasi perioada din 2010. Pirateria moderna, despre care s-a crezut ca a fost controlata cu succes in ultimii ani, nu este un fenomen limitat la privati somalezi din Golful Aden. Pirateria globala se practica din nou pe picior mare.

Cea mai fierbinte noua zona este Africa de Vest, Golful Guineii bogat in petrol cunoscand o crestere a atacurilor in 2011. 19 atacuri au fost raportate in largul coastei Beninului in 2011, 6 au avut loc in largul coastelor nigeriene si trei in largul coastei Ghanei. in octombrie, presedintii Nigeriei si Beninului au organizat primul summit la nivel de sefi de stat dedicat pirateriei. Nu este vorba doar de Africa.



Camera Internationala de Comert din Indonezia a raportat in acest an ca atacurile piratilor se afla la cel mai ridicat nivel din 2007. Chiar si Peru, unde pirateria este practic necunoscuta, a asistat la un atac in acest an asupra unui trailer de pescuit japonez din partea unei bande de infractori autointitulata "Piratii Marii".

In primele noua luni ale acestui an au avut loc 352 de atacuri - un nivel record. in ultimii doi ani, SUA, Europa si China au lansat initiative militare de combatere a pirateriei.

Noile zone demilitarizate din Asia

Un conflict teritorial vechi de un secol din sud-estul Asiei a devenit un conflict deschis intre Cambodgia si Thailanda pentru un sit religios indelung disputat, Templul Preah Vihear din patrimoniul Unesco, un conflict care ar putea prefigura instabilitatea in crestere intr-o regiune din ce in ce mai volatila.

In 1962, CIJ a ONU a acordat proprietatea templului - initial hindus, budist acum - Cambodgiei, dar Thailanda nu a acceptat niciodata complet hotararea. intre 4-16 februarie, intre cele doua parti a avut loc un schimb continuu de foc de artilerie in zona in litigiu, incident soldat cu 28 de persoane ucise si mii de civili stramutati.

In iulie, ONU a instituit o DMZ in jurul templului si a cerut ambelor tari sa-si retraga fortele. Armistitiul este monitorizat de observatori indonezieni, dar disputa i-a determinat pe unii sa spuna ca ASEAN are nevoie de propria forta de mentinere a pacii.

Dezarmarea nucleara stagneaza

Noul tratat START a inregistrat progrese, dar obiectivul unei lumi fara arme nucleare mai are inca un drum lung de parcurs. Progresul lui Obama privind un nou efort international pentru a securiza toate materialele nucleare vulnerabile din intreaga lume in termen de patru ani a fost lent.

SUA nu pot contabiliza materialul nuclear "utilizabil pentru arme" daca este expediat peste mari pentru a ajuta programe nucleare civile ale altor tari, potrivit unui raport al Accountability Office emis in luna septembrie.

In iunie, sase barbati au fost arestati in Republica Moldova pentru ca au incercat sa vanda un kilogram de uraniu furat in valoare de cel putin 20 milioane dolari. Au existat 500 de cazuri de tentativa de contrabanda transfrontaliera cu materiale nucleare in ultimii 15 ani, potrivit datelor ONU.

Turnura eronata a Rwandei

In septembrie, Senatul SUA a aprobat in unanimitate un tratat bilateral de investitii cu Rwanda, primul acord cu astfel de o tara din Africa sub-sahariana din 1998 incoace.

Reformele economice din Rwanda au fost pe larg prezentate drept o poveste rara de succes din Africa, cu o crestere in jur de 7% in ultimii cinci ani. Presedintele Paul Kagame a fost apreciat pentru initiativele sale de mediu si eforturile de a include femei in guvern. El viziteaza SUA frecvent si a devenit un ''accesoriu'' in circuitul conferintelor.

Cu toate acestea, in ultimii doi ani regimul lui Kagame a inchis ziare critice, a arestat ofiteri de armata cheie si a incarcerat un politician de opozitie proeminent.

Un fost sef al armatei rwandeze care traieste in exil in Africa de Sud a supravietuit unei a doua tentative de asasinat iar politia britanica a avertizat disidenti rwandezi de la Londra ca sunt expusi riscului.

Ultimele NOUTATI

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta
Ultimele stiri economice

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta

today19 Apr. 2024
Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii
Economie

Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii

today19 Apr. 2024
De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024
ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul
Economie

ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul

today19 Apr. 2024
Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar

today19 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x