Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Din contra, in jurnalele intime pe foile carora isi asternea memoriile, spunea adesea ca nu a inteles rostul cursurilor. Aceasta adversitate s-a resimtit mereu in notele primite de Eliade, acesta confruntandu-se adesea cu situatii de corigenta.
In tinerete, Eliade a fost jurnalist si eseist, discipol al controversatului filosof de extrema dreapta Nae Ionescu si membru al societatii literare Criterion.

Ce rost are alfabetul? "Nu mi se parea atat de interesant"
"Am fost mandru cand am imbracat sortul cenusiu si m-am dus singur la scoala. Invatasem deja alfabetul, dar inca nu-mi dadeam seama la ce ar putea folosi. Nu mi se parea atat de interesant cand am ajuns sa silabisesc o-u, ou, bo-u, bou – nici chiar cand am izbutit sa citesc fara sa mai silabises." isi aminteste Eliade in „Memorii“.
"Fugeam de la curs ..."
Tot in Memorii, scriitorul de geniu nota: "Fugeam adeseori de la curs, sarind pe fereastra si ma duceam sa joc oina pe maidanul Primariei. Alteori, nu veneam la scoala, mintind ca eram bolnav. Rupeam foile din carnetul de note, ca sa nu vada mama cat de proaste note aveam, sau ma prefaceam ca l-am uitat acasa sau ca l-am pierdut."
Scriitorul nu era un elev silitor, nici in scoala primara nici in liceu, iar profesorii il sanctionau pentru ca nu isi dadea interesul, nu isi facea temele si lipsea de la ore. Desi pasionat de zoologie si de natura, Eliade se confrunta cu situatii de corigenta la romana, franceza si germana.
De asemenea, chiar el a notat ca: "In anul acela, am trecut clasa fara nicio corigenta. Tata parea destul de multumit de mine, pentru ca ma socotea destinat sa ajung un mare pianist."
Dupa liceu, opteaza pentru Facultatea de Litere si Filosofie din Bucuresti, unde Eliade dezvolta o pasiune din ce in ce mai mare pentru lectura, spre ingrijorarea tatalui sau, care stia ca tanarul sau fiu are probleme cu vederea, iar cititul ii poate afecta sanatatea ochilor. Termina facultatea in 1928.
Eliade citea in special Honore de Balzac, facand cunostinta si cu nuvelele lui Giovanni Papini si cu studiile social-antropologice ale lui James George Frazer. De asemenea, Eliade este tot mai interesat de folosofie, studiint lucrarile lui Epictet, Vasile Conta si Marcus Aurelius.
Debutul literar
Eliade avea o pasiune pentru cultura indiana
Obtinand o bursa particulara, incepe sa studieze limba sanscrita si Yoga cu Surendranath Dasgupta, in Calcutta. El a devenit fascinat de filosofia Indiana si a invatat limbile sanscrita, pali si bengali cu profesorul Dasgupta, tatal frumoasei Maitrey, cu care leaga o relatie speciala.
Vestea iubirii dintre cei doi este primita cu oroare de profesorul Dasgupta, care-l goneste pe Eliade din casa. Ii interzice si lui Maitreyi sa-l mai vada. Pleaca in Himalaya unde traieste pentru cateva luni in sihastrie. „Sufeream cu atat mai mult cu cat intelegeam ca, odata cu Maitreyi, pierdusem India intreaga. “ In 1933, la un an de la revenirea in tara, Eliade incepe sa-si puna pe hartie experienta indiana, in romanul „Maitreyi“

Eliade si extrema dreapta romaneasca
"De la mijlocul anilor '30, Eliade, apartinand de grupa din jurul lui Nae Ionescu a imbratisat ideologia Miscarii Legionare, in cadrul careia devine un activist cunoscut. Acest lucru s-a manifestat in mai multe articole pe care le-a scris pentru diferite publicatii, printre care si ziarul oficial al Miscarii, "Buna Vestire", dar si prin campania electorala pentru alegerile din decembrie 1937.
Mircea Eliade a fost casatorit de doua ori, in 1944 cu Nina Mares, care inceteaza din viata in 1944 din cauze medicale, aruncandu-l pe Eliade intr-o depresie puternica, importriva careia a incercat sa se trateze cu cu antidepresive, extracte de passiflora si chiar cu metamfetamine. Metamfetaminele le testase deja in perioada cat a stat in India, conform jurnalului sau personal.
A doua casatorie, din 1948, cu Christinel Cotescu, o romanca descendenta a unei familii de boieri, aflata in exil in Franta. In 1956, cuplul se muta in SUA, unde, 10 ani mai tarziu Eliade a devenit membru al Academiei Americane de Arte si Stiinte.
Mircea Eliade a murit in capitala Statelor Unite, in aprilie 1986, tot acolo trupul sau a fost incinerat.

Le Sacré et le Profane (1956)
Gaudeamus, roman (1929)
Nunta in cer, roman (1938)
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Teste distractive de Limba romana si Exercitii de Matematica clasa I
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Ultimele NOUTATI

De ce ajung managerii romani in Burnout - cele mai dureroase simptome si cum sa scapi de stresul excesiv

Cum reduc hotelurile mici pierderile operationale cu un PMS cloud: ghidul Hermis 2026

Eficienta dincolo de birou: cum se construieste performanta in miscare

Cum renuntarea la zahar iti poate transforma starea emotionala si claritatea mentala

Triumph Bonneville T120 Black: motocicleta pe care o cumperi pentru senzatie si pe care ajungi s-o pastrezi pentru bucuria fiecarei iesiri

Cum a ajuns Romania sa raporteze unul dintre cele mai mari numere de falimente comerciale din Europa si unde gresesc managerii

Partenerii nostri
10 drepturi ale salariatilor pe care multi nu stiu ca le au
Poate un titular de PFA sa isi angajeze sotia cu contract individual de munca?
Concediile medicale in 2026: Reguli de calcul, declararea in D112 si monografia contabila
Asociatii de proprietari: Cine poate deveni cenzor si care sunt atributiile sale legale
Cheltuieli personale pe firma: Notificarile ANAF si probleme frecvente in practica
e-Licitatii ANAF: incasari de peste 18 milioane de lei din bunuri sechestrate si plati voluntare
Vouchere de vacanta 2026: Cine primeste 800 de lei. ANUNTUL mult asteptat de (unii) bugetari
Particularitati contabile ale lichidarii unei societati. Reguli de care sa tii cont
Retragerea unui imobil din capitalul social: cum procedezi corect si ce taxe datorezi
Managementul resurselor in companiile moderne: cum influenteaza mediul de lucru performanta echipei
Cum iti protejezi afacerea din zootehnie: controlul laptelui incepe direct din ferma
Cum sa iti pregatesti afacerea pentru succes inca din prima zi de activitate
Te-ar putea interesa si

Eficienta dincolo de birou: cum se construieste performanta in miscare

Cum renuntarea la zahar iti poate transforma starea emotionala si claritatea mentala