Piata auto globala traverseaza la ora actuala o perioada nu foarte buna, producatorii din acest domeniu anuntand in ultimele zile cifre destul de ingrijoratoare din punct de vedere financiar. Spre exemplu, Nissan a anuntat la inceputul saptamanii ca profitul obtinut in prima parte a acestui an a scazut cu nu mai putin de 90% in comparatie cu cel obtinut la jumatatea anului precedent. In aceste conditii, cei de la Nissan se vad nevoiti sa concedieze nu mai putin de 12.000 de angajati la nivel global. Si alti producatori de renume se confrunta insa cu probleme asemanatoare, profitul scazand puternic pentru constructori precum Jaguar Land Rover, Tesla sau chiar si pentru Alianta Renault - Nissan.
Piata auto chineza are probleme din ce in ce mai serioase la ora actuala, chiar daca ramane cea mai mare piata auto din lume. Razboiul comercial inceput cu Statele Unite ale Americii a facut ca vanzarile din domeniul auto sa scada puternic in China in ultimele 12 luni. Astfel, putem spune ca evolutia pe care o va avea piata chineza in urmatoarele luni va stabili mai mult sau mai putin clasamentul constructorilor auto la final de an!
Totusi, chiar si in aceste conditii, putem remarca ca topul constructorilor cu cele mai bune rezultate din lume nu s-a schimbat deloc fata de cel pe care il stiam la finalul anului trecut. Astfel, podiumul este neschimbat, Grupul Volkswagen fiind in continuare pe prima pozitie, cu 5.37 milioane de unitati vandute in primele sase luni ale anului. Insa, trebuie sa remarcam faptul ca vanzarilor grupului german au scazut cu 2.8% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Mergem mai departe si observam ca si cei de la Toyota au ramas tot pe locul secund in acest top, cu 5.31 milioane de unitati vandute in primul semestru. Daca in cazul celor de la Volkswagen vorbeam despre o scadere a vanzarilor, in cazul celor de la Toyota trebuie sa spunem ca a fost raportata o crestere de 2%. Astfel, Toyota s-a apropiat foarte mult de cei de la Volkswagen, diferenta in prima jumatate a anului fiind de doar 60.000 de unitati. Specialistii avertizeaza ca cei de la Toyota i-ar putea devansa la finalul anului pe germanii de la Grupul Volkswagen in cazul in care aceasta tendinta nu se va schimba in urmatoarele sase luni.
Ultima treapta a podiumului este ocupata la finalul primului semestru din 2019 tot de Alianta Renault - Nissan - Mitsubishi, care a comercializat un numar de 5.1 milioane de unitati. Evolutia aliantei nu este deloc buna in aceasta prima jumatate a anului, vanzarile inregistrand o scadere cu nu mai putin de 5.9%. Defalcat, vanzarile Nissan au scazut cu 7.9 procente in primele sase luni ale acestui an, in timp ce vanzarile Renault au scazut cu 6.7%. Ambii constructori acuza problemele pe care le-au avut dupa ce CEO-ul Carlos Ghosn a fost arestat la finalul anului trecut, fiind acuzat de procurorii japonezi de nereguli financiare.
Ultimele NOUTATI
Motive mai putin evidente pentru care instanta de judecata poate anula o concediere disciplinara
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Falsul in declaratii: Ce spune legea si cum te poate afecta
Ghidul alegatorului din strainatate pentru Alegerile Prezidentiale 2025
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Te-ar putea interesa si