Trucul util care ajuta soferii sa-si calculeze singuri alcoolemia, INAINTE de a se urca la volan: asa scapi de amenzi
infractiune consum alcoolconsum alcool soferisanctiuni consum alcool
Una dintre cele mai grave erori pe care o poate comite un sofer este sa conduca sub influenta bauturilor alcoolice. Daca alcoolemia pe care o poate depista un eventual control este mare, fapta este sanctionabila penal. De aceea este bine sa consumati, de exemplu, bere fara alcool sau macar sa stiti dupa cat timp se elimina din organism alcoolul, in functie de bautura.
Consumul de
alcool afecteaza timpii de reactie, coordonarea, vederea si judecata soferilor, asa ca nu ar trebui sa fie pus in gura daca vrem sa ne urcam la volan.
Desi ne-ar placea sa credem ca organismul metabolizeaza rapid cantitatea de alcool ingerata, lucrurile nu stau deloc bine pentru cine nu ia un taxi sau nu lasa pe altcineva sa conduca, dupa ce a fost la un eveniment care presupune multe pahare de vin, de tarie sau de bere.
Studiile arata ca dureaza cateva ore pana cand organismul elimina alcoolul si reda deplina capacitate fizica de a sofa in siguranta.
Astfel, pentru ca efectul cauzat de consumul unei halbe de bere sa dispara este nevoie de 3,5 ore, si de 4 ore pentru un pahar de cidru.
Un pahar de gin sau unul de sampanie ar trebui sa va determine sa asteptati 2,5 ore inainte de va sui la volan, iar, pentru vin, este nevoie de doua ori mai mult timp.
Mai mult de un pahar inseamna ca ati depasit cu mult limita, asa ca trebuie sa chemati un taxi sau un prieten ca sa va duca acasa.
Chiar si soferii cu o alcoolemie mai mica de 0,05%, aproximativ o halba si jumatate de bere, au un risc de trei ori mai mare de a muri intr-un accident de masina.
Riscul creste de 11 ori pentru cine are au un nivel de alcoolemie intre 0,08 si 0,1%, echivalentul a trei sau patru halbe de bere.
In mod evident, Codul Rutier are toleranta apropiata de zero cand vine vorba despre consumul de alcool. Soferii bauti risca suspendarea permisului si chiar dosare penale.
Conform legislatiei, daca soferul are o alcoolemie intre 0,1 si 0,40 mg/litru alcool pur in aerul expirat, fapta sa reprezinta o contraventie.
In acest caz, i se suspenda permisul timp de 90 de zile, i se scad intre 9 si 20 de puncte, si poate primi o amenda cuprinsa intre 1.300 si 2.900 de lei.
Daca alcoolemia este mai mare de 0,40 mg/litru alcool pur in aerul expirat, vorbim despre infractiune, iar soferului i se vor preleva probe biologice, in prezenta unui agent de la Politia Rutiera.
Daca soferul refuza prelevarea de probe, risca inchisoarea, de la 1 la 5 ani si plata unei amenzi penale.
Ideal este sa nu va atingeti de alcool daca, dupa aceea, trebuie sa va urcati la volan.
Daca e musai sa beti ceva, puteti consuma alternativele fara alcool ale unei bauturi, cum ar fi mocktailurile si berile cu 0% alcool.
O alta recomandare este sa mancati inainte de a bea pentru a incetini absorbtia alcoolului.
De asemenea, consumul unei bauturi racoritoare sau al unui pahar de apa intre fiecare bautura sau la intervale regulate poate ajuta.
Cat timp sta alcoolul in sange in functie de ce bauturi ai consumat:
Pahar mare de vin: 5 ore
Cocktail Sex on the beach: 4 ore
Vodca dubla: 4 ore
Halba de cidru: 4 ore
O halba de bere blonda: 3,5 ore
Pina colada: 3 ore
Pahar de sampanie: 2,5 ore