Te-ai angajat si ai ajuns in situatia de a iti castiga proprii bani? Felicitari, esti pe drumul cel bun spre ceea ce inseamna maturitate, insa ai mare grija la finantele tale. Atunci cand esti tanar tinzi sa nu te gandesti cu prea mare seriozitate la batranete sau la anii de pensie. In plus, impulsul de a cheltui bani pentru a iti satisface toate capriciile este mare!
Uite cateva sfaturi financiare de care ar fi bine sa tii cont inca de la primul tau loc de munca!
Intr-adevar, este dificil sa te gandesti la economisit inca de la primul salariu pe care il incasezi, insa numai in acest fel iti vei asigura o batranete linistita. Nu conteaza cat de mult castigi, incearca sa pui deoparte lunar o suma de bani, indiferent de cat de mica sau mare este. Important este sa te obisnuiesti sa economisesti in fiecare luna!
Este normal sa ai cheltuieli de tot felul, insa invata-te ca atunci cand incasezi salariul sa te platesti pe tine mai intai de toate. Ce vrem sa spunem cu asta? Stabileste o suma pe care sa ti-o atribui luna de luna si de care sa nu te atingi sub nicio forma. In acest fel iti poti face un fond de urgenta la care sa poti apela numai in acele situatii critice in care efectiv nu mai ai niciun ban si nicio sursa de venit.
Este primul tau loc de munca, este normal sa iti doresti sa demonstrezi tuturor ca poti si ca esti capabil de lucruri mari. Nu iti pune insa sanatatea in pericol, este mai importanta decat toate. In plus, nu uita de preventie, este esential sa iti monitorizezi starea de sanatate periodic!
Esti tanar, asa ca este normal sa iti doresti sa ai o masina scumpa sau o casa pe numele tau. Sau poate ca iti doresti ca doua saptamani pe an sa pleci intr-o vacanta exotica la care ai visat dintotdeauna. Mare atentie insa la datorii, nu este intelept sa te indatorezi pe urmatorii 30 sau 40 de ani doar pentru a iti satisface niste capricii de moment!
Nu sunt deloc putini tinerii care reusesc sa ramana fara bani in doua sau trei zile dupa ce si-au incasat salariul. Sunt bani castigati de tine, pentru care muncesti zi de zi, asa ca invata sa ai grija de ei si sa nu ii arunci pe tot felul de lucruri de care nu ai nevoie cu adevarat! Invata sa iti controlezi impulsul de a cheltui bani, numai asa putand in timp sa iti tii finantele sub control.
Ultimele NOUTATI
Venituri pasive explicate: Cum sa faci bani fara sa muncesti non-stop?
Profesia care-ti asigura in Romania o pensie medie de 25.000 de lei pe luna
Scade numarul pensionarilor de la o luna la alta. Cei ce raman in viata traiesc cu o pensie medie de 2.700 de lei lunar
Hotarati sa desfiintati un post in firma dvs. Ce se intampla cu salariatul care ocupa acel post?
Partenerii nostri
Rata somajului inregistrat in evidentele ANOFM in luna octombrie 2024 a ajuns la 3,20%
Hartuirea la locul de munca - cum poate angajatorul sa sustina salariatul hartuit?
Corectare facturi: Cand se utilizeaza codurile 384 si 380
Agenda Fiscala a Contabilului pentru 2025 - termene stabilite prin lege, obligatii si declaratii