Obiceiurile financiare pe care le avem reprezinta o parte importanta a vietii noastre, ele avand un impact semnificativ asupra situatiei noastre financiare si a modului in care ne gestionam resursele.
Atunci cand avem obiceiuri financiare bune, cum ar fi economisirea unei parti din venitul lunar sau evitarea datoriilor excesive, putem obtine beneficii semnificative pe termen lung. De exemplu, economisirea unei sume de bani in fiecare luna poate duce la acumularea unei sume semnificative de bani in timp, care poate fi folosita pentru a face investitii sau pentru a face fata unor evenimente neprevazute.
Pe de alta parte, obiceiurile financiare proaste, cum ar fi cheltuirea impulsiva sau nesupravegherea cheltuielilor, pot avea un impact negativ asupra vietii noastre financiare. Aceste obiceiuri pot duce la cresterea nivelului de datorii, la probleme financiare si la un stres constant asociat cu lipsa de bani.
Vorbim in randurile urmatoarele despre patru obiceiuri financiare care iti pot influenta viata in mod negativ:
Economisirea banilor este extrem de importanta pentru o viata financiara sanatoasa, insa tinerea banilor pusi de-o parte intr-un cont de economii la banca nu este chiar cea mai inteleapta decizie. Cele mai multe banci nu ofera dobanzi prea mari in cazul acestor tipuri de conturi. In plus, inflatia a ajuns in zilele noastre la un nivel record, ceea ce face ca banii castigati sa nu mai aiba nicio relevanta.
Romanii sunt cunoscuti pentru apetitul lor de a fi proprietari, nefiind deloc putini cei care prefera un credit pe 30 sau 40 de ani in defavoarea ideii de a plati o chirie lunara. Statul in chirie are insa avantajele sale. Spre exemplu, iti ofera o libertate de care ai putea avea nevoie mai devreme sau mai tarziu. Nevoile tale se schimba pe parcursul vietii, asa ca ia in considerare faptul ca ideea indatorarii in vederea cumpararii unei locuinte ar putea sa nu fie cea mai buna decizie.
Imprumuturile excesive sunt de evitat, intr-adevar, nu contesta nimeni acest lucru. Gandeste-te insa la un imprumut pe care ai putea sa il faci pentru a iti continua studiile sau pentru a urma un curs de calificare. In timp, aceste cursuri ar putea sa iti asigure veniturile. Astfel, te poti gandi la unele imprumuturi ca la o investitie in tine si in viitorul tau!
Mare atentia in ceea ce priveste cardurile de credit, acestea se pot transforma foarte usor intr-o povara pe termen lung. Daca obisnuiesti sa cheltuiesti impulsiv, un astfel de credit ar putea sa nu fie cea mai buna optiune pentru tine. Ai grija sa iti achiti complet datoriile in fiecare luna si sa nu cheltui bani pe care nu ii ai de fapt!
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Cum ti se pot fura bani de pe card, cand scoti cash de la ATM
TVA 2025. Guvernul ne linisteste si da garantii ca nu va creste TVA-ul anul viitor
Stiai ca vocea ta iti poate aduce bani? Cum sa castigi bani din asta in Romania?
Scoateti banii de la saltea si cumparati acum apartamente. Sunt semnale ca urmeaza scumpiri, iar salariile nu vor tine pasul
Guvernul taie TVA-ul in an electoral. Lista produselor care se ieftinesc obligatoriu
Partenerii nostri
Ministerul Muncii: 55% dintre persoanele cu dizabilitati sa fie angajate pana in 2027
Transferul angajatilor intr-un alt punct de lucru - ATENTIE la fisa de aptitudini!
Paguba produsa angajatorului. Se pot face retineri salariale in baza deciziei de imputare?
Posta Romana a inceput distribuirea scrisorilor de informare cu privire la amnistia fiscala
Nota de creditare primita in SPV: se inregistreaza in contabilitate?
TVA de 9% pentru hrana albinelor. Legea a fost publicata in Monitorul Oficial
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"