In ce moneda e mai bine sa-ti tii economiile: merita sa schimbi leul cu euro? Raspunsul analistilor economici
economiibani deopartecurs valutarpreviziuni economice 2023euro leu 2023
In aceasta perioada dificila, desi ne confruntam cu o criza a costului vietii, numerosi romani fac efortul de a economisi cat de putin, luna de luna, pentru a avea un buget pentru situatii de urgenta, asa cum este recomandabil. Ei bine, dupa ce reusim sa agonisim o anumita suma incepem sa ne intrebam care ar fi moneda cea mai potrivita pentru a ne pastra economiile. Sa fie euro varianta ideala?
Multi romani aleg sa-si schimbe banii, leii, in moneda unica europeana, cu gandul ca aceasta va creste, le va spori si lor economiile si vor avea parte de mai multa stabilitate. Doar ca, in actualul context economic international, presarat cu o mare doza de imprevizibilitate si instabilitate, e dificil sa luam astfel de decizii singuri, motiv pentru care vom face apel la o ampla analiza elaborata de analistii iBanFirst, unul dintre cei mai mari furnizori de schimb valutar si plati internationale din Europa.
Pentru inceput, specialistii subliniaza faptul ca euro a atins cel mai inalt nivel din aprilie 2022, inregistrand o crestere de aproximativ 10% fata de dolar in ultimele trei luni.
"Pozitionarea la extreme este foarte frecventa pe pietele financiare, inclusiv pe piata valutara. Acest lucru s-a intamplat cu perechea EUR/USD incepand cu primavara anului trecut. Initial, comerciantii au avut lichiditati reduse in euro, in contextul in care se astepta ca zona euro sa intre intr-o recesiune profunda, cauzata atat de razboiul din Ucraina, cat si de criza energetica. Din fericire, prognoza a fost una gresita.
In realitate, zona
euro este mai rezistenta decat s-a preconizat. UE a reusit cu succes sa isi diversifice sursele de energie - mizand in special pe importul de gaz natural lichefiat (GNL) din Statele Unite, Australia si Qatar. In majoritatea tarilor, activitatea economica inregistreaza o incetinire. Piata se asteapta ca PIB-ul zonei euro in 2023 sa se situeze la 0%. In schimb, specialistii iBanFirst estimeaza ca PIB-ul va fi de cel putin 0,6 % in acest an. Vestile economice mai pozitive decat cele prognozate i-au determinat pe comercianti sa isi asigure un nivel considerabil de lichiditati in euro
Acest lucru explica de ce perechea EUR/USD a atins, la inceputul acestei saptamani, cel mai ridicat nivel din aprilie 2022. Mai mult, avand in vedere scaderea generalizata a dolarului american si asteptarile ca BCE va inaspri politica monetara mai mult decat FED, putem preconiza ca perechea EUR/USD va depasi pragul de 1,10 in urmatoarele saptamani", explica analistii.
"Regiunea Europei Centrale si de Est este foarte dependenta de cursul EUR/USD pentru comertul din afara UE, deoarece, in ciuda monedelor locale, multe dintre produse si servicii sunt denominate in euro. Asistam la circumstante economice fara precedent, cu un impact ridicat asupra pietei si anticipam ca acestea vor ramane unul dintre principalii factori determinanti pentru evolutia perechii valutare in urmatoarele saptamani", afirma Johan Gabriels, Director regional, Europa de Sud – Est, in cadrul iBanFirst.
Conform analizei citate, pentru moment, perechea EUR/USD se mentine in jurul maximelor ciclului, aproape de 1,09. Insa tendinta este in mod clar in favoarea euro. Pozitia monetara dura a BCE, impreuna cu rezistenta relativa a zonei euro, pledeaza in mod evident in avantajul euro.
Foto: pixabay.com