Oricine poate sa isi deschida o afacere in alta tara daca aplica sa fie cetatean digital. Pentru a fi cetatean digital, se completeaza un formular online si se plateste suma de 100 de euro. Cardul de e-rezident se poate ridica de la ambasada tarii la care aplici (de exemplu, pentru Estonia se ridica de la Ambasada Estoniei de la Bucuresti). Sistemul acesta este gandit pentru a veni in sprijinul antreprenorilor din domeniul IT, in sprijinul freelancerilor, a nomaziilor si a persoanelor care isi doresc sa porneasca o afacere in interiorul comunitatii UE.
Daca in Romania antreprenorii nu sunt incurajati, in Bulgaria s-a creat un cadru legislativ pentru investitorii straini. In Bulgaria exista un paradis fiscal: impozitul pe profit este de 10%, impozitul pe dividente e de 5%, birocratia este mai mica decat in Romania. In Bulgaria, daca deschideti o afacere si angajati muncitori bulgari, veti plati mai putin pe asigurarile sociale decat in tara noastra. Administratorul unei firme in statul de la sud de tara noastra va plati aceste contributii doar daca exista un contract de administrare. Statul bulgar a luat decizia sa solicite la infiintarea firmei un capital social cu o suma simbolica de doi leva, adica 1 euro.
Sunt state europene care ajuta antreprenorii, state unde legile fiscale sunt accesibile si nu exista cozi, ci totul se efectueaza online. Oare Romania cand va ajunge asa?!
Ultimele NOUTATI
Romania, pe ultimul loc in UE la utilizarea AI in business: un semnal serios pentru management
Cele mai mici vs cele mai mari salarii din tara. Unde muncesc romanii pe mii de euro net si unde primesc doar 3.000!
Piata imobiliara, resuscitata de cei cu bani! Creste puternic numarul romanilor care solicita autorizatii de construire
Ce supozitoare sunt bune pentru hemoroizi: solutii pentru reducerea inflamatiei si durerii
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine