De ce exista in fiecare an o crestere substantiala pentru rata angajarii de personal strain in Romania
Importul fortei de munca a devenit o normalitate in ultimii ani in societatea romaneasca. In multe industrii se duce o lipsa acuta de personal, ceea ce i-a determinat pe antreprenori sa vina cu solutii rapide pentru rezolvarea problemei. Cea mai simpla si la indemana varianta a fost angajarea de muncitori straini.
Chiar daca la inceputul anului 2024, numarul permiselor de munca a ajuns la 140.000, nevoia de
muncitori constructii Asia este intr-o continua crestere. Care sunt principalele motive pentru o astfel de situatie ramane sa afli in randurile de mai jos.
Lipsa fortei de munca locale este un factor principal
Principalul argument care poate explica cel mai bine importul muncitorilor asiatici este migratia cetatenilor romani. Conform unui studiu, numarul celor au ales sa lucreze in strainatate depaseste 5 milioane.
Este o situatie ingrijoratoare, mai ales ca populatia activa nu a cunoscut o crestere semnificativa. Ba din contra. Populatia este in scadere, iar forta de munca autohtona imbatraneste, ceea ce creeaza un dezechilibru intre cerere si oferta pe piata muncii.
Majoritatea angajatorilor se plang ca nu mai exista angajati pe plan local. Multi evita joburile din cauza conditiilor de munca dificile, salariilor relativ mici sau lipsei de calificare necesara.
Tocmai de aceea, antreprenorii au fost nevoiti sa se reorienteze si sa gaseasca alternative. Asiaticii se afla in topul preferintelor, tocmai datorita capacitatii de munca, a dorintei de autodepasire, dar si a respectului fata de superiorii ierarhici. In cultura asiatica, bunul simt este o valoare esentiala in comunitate.
Cererea crescuta in anumite sectoare economice si industrii cu deficit
Lipsurile se vad in special in anumite domenii, acolo unde e nevoie de efort fizic sau asumare deplina a responsabilitatii. Agentiile de
recrutare muncitori Sri Lanka si-au adaptat, asadar, strategiile pentru a oferi companiilor sansa de a-si indeplini obiectivele de business.
Sectoarele de constructii si infrastructura sufera de un deficit cronic de muncitori calificati, cum ar fi zidari, fierari, instalatori si electricieni. Principalul motiv ar fi dezinteresul tinerilor, care nu isi mai doresc sa munceasca in astfel de industrii si prefera sa plece in afara. Nu mai exista personal calificat si nici scoli de meserii, care sa-i pregateasca pe viitorii angajati sa ofere performanta.
De asemenea, domeniul HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele) se confrunta cu o cerere crescuta de lucratori, in special in zonele turistice sau in orasele mari. Multi angajati si-au parasit job-urile in timpul pandemiei de COVID-19, cand au fost impuse restrictii. Astazi, situatia nu arata mai bine, dar asiaticii vin sa ocupe posturi de bucatari, barmani sau ospatari.
Pe lista sectoarelor afectate de migratia excesiva a localnicilor se numara si cel de transporturi si logistica.
Globalizarea si integrarea in piata Europeana
Nu in ultimul rand, globalizarea a facilitat schimbul rapid de informatii si implicit integrarea mai usoara in piata Europeana. Infiintarea comunitatii europene a venit in sprijinul celor care isi doreau un trai mai bun. Integrarea regionala permite o mobilitate mai mare intre tari - de aici si numarul foarte mare de romani plecati. Unele tari au semnat inclusiv acorduri bilaterale sau multilaterale cu scopul de a facilita migratia fortei de munca.
Insa, nu-ti face griji - s-au usurat, de asemenea, reglementarile de recrutare
muncitori Nepal, Sri Lanka, India sau alte tari asiatice. Daca esti antreprenor si resimti efectele deficitului fortei de munca, poti apela cu incredere la o agentie specializata. Profesionistii te vor ajuta sa gasesti candidatii potriviti si se vor ocupa inclusiv de intocmirea documentelor necesare.
Vrei sa evoluezi pe plan profesional, dar te impiedica situatia actuala pe piata de munca?
Apeleaza cu incredere la muncitori asiatici si bucura-te de rezultate pe termen lung!